Barnehagepedagogikk for andre enn førskolelærere, årsstudium
Innledning
Nettbasert deltidsstudium i barnehagepedagogikk er for pedagoger uten førskolelærerutdanning som ønsker å arbeide som pedagogisk leder eller styrer i barnehagen.
Studiet skal gi kompetanse på de mest aktuelle områdene knyttet til arbeidet i barnehagen. Gjennom dette studiet får studentene oppdatert kunnskap om lek og læring og innhold i de ulike fagområder i barnehagen. Studiet vil også vektlegge ledelse og organisasjonsutvikling.
Studiet består av tre deler :
- Lek, læring og omsorg i barnehagen, 10 studiepoeng.
- Didaktiske perspektiv i barnehagen, 10 studiepoeng
- Barnehagen - en lærende organisasjon, 10 studiepoeng
Studiet er samlings- og nettbasert og går over to semester, med eksamen i siste semester. Studiet i Barnehagepedagogikk er en profesjonsbasert videreutdanning på 30 studiepoeng. Barnehagepedagogikk, sammen med Småbarnspedagogikk, 30 studiepoeng, gir den definerte målgruppen kompetanse som er likeverdig med førskolelærerutdanning.
Målgruppe og opptakskrav
Studiet er tilrettelagt for studenter som allerede har fullført annen treårig pedagogisk utdanning enn førskolelærerutdanning og som ønsker å arbeide som pedagogisk leder i barnehagen. Følgende pedagogiske utdanninger er målgruppe for opptak til studiet: Allmennlærere, faglærere i praktiske og estetiske fag med kompetanse fra 1. klassetrinn, barnevernspedagoger og spesialpedagoger. Ved opptak vil søkere som allerede er tilsatt på dispensasjon i barnehagen og søkere som har tatt 30 studiepoeng Småbarnspedagogikk, bli prioritert.
Mål for studieprogrammet
De overordnede målene for studiet er å utvikle kunnskap om og innsikt i sentrale sider ved førskolelærerens arbeidsområder i barnehagen. Studiet består av innholdselementer fra førskolelærerutdanningen, og tar utgangspunkt i et helhetlig læringssyn.
Studenten skal gjennom studiet utvikle og øke sin kompetanse ved å :
· utvikle en forståelse for lekens plass i barns liv og innsikt i lek og læring i barnehagen
· utvikle evnen til å reflektere og utføre oppgaver knyttet til planlegging, gjennomføring og vurdering av arbeid i barnehagen, med bakgrunn i barnehagens rammeplan
· tilegne seg innsikt i rammeplanens fagområder og utvikle kunnskap om hvordan disse kan komme til uttrykk i barnehagen
· utvikle innsikt i hva det vil si å være leder i en barnehage
· tilegne seg innsikt i lovverket og rammeplanen for barnehagen
· analysere arbeidet i barnehagen i et samfunns- og organisasjonsperspektiv
Felles bakgrunnslitteratur for alle tre delene er: Lov om barnehager, Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver og temaheftene knyttet til rammeplanen.
Videre studiemuligheter
Barnehagepedagogikk sammen med småbarnspedagogikk (30 studiepoeng) gir studenter med annen pedagogisk utdanning kompetanse som likeverdig med førskolelærerutdanning.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Innhold
DEL 1: Lek, læring og omsorg i barnehagen (10 studiepoeng)
Mål
Målet for denne delen av studiet er at studentene skal:
- utvikle en helhetlig læringsforståelse med omsorg, lek og læring som sentrale element
- tilegne seg kunnskaper om lek og lekens egenverdi
- tilegne seg kunnskaper om omsorg og sosial kompetanse
- utvikle forståelse for sammenhengen mellom lek og læring i barnehagen
Innhold
Denne delen har fokus på omsorg, lek og læring som sentrale element i barnehagehverdagen. Det blir lagt vekt på den rolle leken har i førskolebarnets liv. Studentene skal få kunnskap om sentrale leketeorier, lekens psykologiske og pedagogiske betydning, og hvordan leken er en del av det daglige arbeidet. Sammenheng mellom lek og læring og hvordan man i barnehagen kan arbeide for at barn får et positivt forhold til seg selv og sin egen læreprosess, belyses også i denne delen. Rammeplanens del 1 og 2 er særlig sentral her.
Arbeidskrav
Studentene organiseres i grupper og hver student skal med utgangspunkt i dokumentasjon av barns lek i barnehagen, skrive en faglig tekst som viser sammenhengen mellom leketeori og lek i praksis. I tillegg skal hver student kommentere skriftlig minst to tekster fra sin egen gruppe.
Mål:
Målet for denne delen av studiet er at studentene skal:
· tilegne seg kunnskaper om de ulike fagområdene i barnehagen
· utvikle kunnskaper om og gjøre erfaringer med ulike måter å arbeide med fagområdene
· tilegne seg kunnskaper om hvordan barn lærer grunnleggende begrep
· utvikle didaktisk kompetanse for å vurdere, planlegge og gjennomføre pedagogisk arbeid i barnehagen
· anvende rammeplanen for barnehagen i det daglige arbeidet
Innhold
Denne delen innebærer arbeid med didaktiske teorier og arbeidsformer innenfor og på tvers av fagområdene i barnehagen. Det vil bli lagt vekt på hvordan didaktiske kunnskaper og innsikt er grunnlaget for det pedagogiske arbeidet. Rammeplanen for barnehagen har en sentral plass, og det vil bli lagt vekt på å vise valg og overveielser som må gjøres før den praktiske planlegging og gjennomføring finner sted.
De ulike fagområdene i barnehagen vil bli presentert gjennom tverrfaglige tema. Eksempler kan være:
Natur
Aktuelle emner kan være Naturfag med miljølære, Fysisk fostring og Forming. Natur som
tverrfaglig tema vil kunne dekke fagområdene Natur, miljø og teknikk og Kropp, bevegelse og helse og Kunst, kultur og kreativitet.
Kultur
Aktuelle emner kan være KRL, Samfunnsfag, Drama og Musikk. Kultur som tverrfaglig tema vil kunne dekke fagområdene Etikk, religion og filosofi og Nærmiljø og samfunn og Kunst, kultur og kreativitet.
Forberedende lese-, skrive- og matematikkopplæring
Aktuelle emner vil være Norsk og Matematikk. Dette tverrfaglige temaet vil dekke fagområdene Kommunikasjon, språk og tekst og Antall, rom og form.
Arbeidskrav
Studentene skal planlegge, gjennomføre og vurdere en aktivitet i barnehagen. Arbeidet skal dokumenteres i en faglig rapport.
DEL 3: Barnehagen - en lærende organisasjon (10 studiepoeng)
Mål:
Målet for denne delen av studiet er at studentene skal:
- få kjennskap til barnehagens idehistoriske røtter
- utvikle endrings- og utviklingskompetanse
- anvende kunnskaper om samarbeid, medvirkning og dokumentasjon
- erverve seg kunnskaper om ledelse og grunnleggende prosesser i en organisasjon
- utvikle kunnskaper om veiledning og refleksjon
Innhold
I denne delen er kvalifisering for personalledelse og samarbeid sentralt. Det vil bli lagt vekt på valg og overveielser knyttet til personalarbeid, både for styrer og for pedagogisk leder. Videre vil det legges vekt på hvordan barnehagen fungerer som organisasjon, med utgangspunkt i sentrale prosesser i organisasjoner. Rammeplanens del 3 er sentral her.
Arbeidskrav
Studentene skal gjennomføre praksis i tilknytning til del 3, tilsvarende to ukers arbeid i barnehagen. Praksis vil ha særlig fokus på ledelse og vurderes til Bestått / Ikke bestått.
Arbeids- og læringsformer
Undervisningen vil i hovedsak bli gitt i samlinger ved lærestedet. Mellom samlingene skal studentene gjennomføre arbeidsoppgaver av ulik karakter. I disse mellomperiodene har studenter og lærere kontakt via Internett, med veiledning og oppgaveinnleveringer.
All undervisning på samlingene er obligatorisk. Det gis til vanlig ingen dispensasjon fra kravet om obligatorisk tilstedeværelse.
Forholdet mellom teori/praksis
Feltarbeid
I forbindelse med praksis skal studentene gjennomføre et feltarbeid, individuelt eller i gruppe. Arbeidet er en del av avsluttende vurdering.
Vurderingsformer
Vurdering
Forutsetning for at en student kan meldes opp til eksamen er at studiet er gjennomført i samsvar med de krav som er fastsatt i fag- og semesterplaner. Alle obligatoriske arbeid må være fullført med godkjent resultat.
Vurderingsformer i studiet:
- Praksis.
- Feltarbeid i tilknytning til praksis
- Skriftlig individuell eksamen, 8 timer, som dekker hele studiet
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Mette Venheim <mette.venheimSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Liang Xiaoli - 14.08.2007