883 Matematikk 3
Innledning
Matematikk er en viktig del av vår kultur, både som vitenskap og som redskap innenfor forskjellige områder i samfunnet og i andre vitenskaper. Matematikk spiller også en sentral rolle innen mange former for skapende virksomhet. Derfor er matematikk et sentralt fag i grunnskolen og i allmennlærerutdanningen. Gjennom studiet i matematikk vil studentene møte faget i mange sammenhenger, og det vil spesielt bli fokusert på sentrale kunnskaper i matematikk, fagets egenart, og barns læring av matematikk.
Målgruppe og opptakskrav
Lærerstudenter og lærere.
Mål for studieprogrammet
Studiet skal utdype viktige matematiske emnene funksjoner, statistikk og sannsynlighet. Formidlingsaspektet vektlegges, men studiet skal også gjøre studentene bedre kjent med matematikken på dens egne premisser. Det er et mål at studenter med fordypning i matematikk skal kunne fungere som resursspersoner i faget. Målene er beskrevet i detalj i fagplanene for hver av de to modulene(nedenfor).
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatoriske emner
|
Matematikk 3 er delt inn i ulike målområder:
- Modul 1 dekker målområdene tallære og didaktikk.
- Modul 2 dekker målområdene geometri og vektorregning og lineær algebra.
- Målområdet didaktikk inngår i begge moduler, med hovedvekt på Modul 1.
De to modulene gir hver 15 studiepoeng, hele kurset altså 30 til sammen. Læringsmålene er beskrevet i detalj fagplanene for hver av modulene.
Arbeids- og læringsformer
Matematikk 3 går over hele studieåret, med avsluttende eksamen i mai/juni. Det vil det normalt tilbys 4 timer undervisning i hver av modulene i undervisningsukene (undervisningsukene spesifiseres i semesterplanen). En undervisningssekvens vil kunne bestå av både forelesning og øving, men det legges opp til at vi kan være fleksible med hensyn til bruken av timene. I tillegg tilbys individuell veiledning i forbindelse med øvingsoppgaver.
I Matematikk 3 inngår det et fagdidaktisk arbeid og et muntlig en muntlig presentasjon av et faglig emne. Det fagdidaktiske arbeidet er todelt, med en innlevering i slutten av hvert semester.
Forholdet mellom teori/praksis
For studenter i 3.klasse på allmennlærerstudiet er det obligatorisk praksis, slik det er beskrevet i Rammeplan for Allmennlærerutdanningen av 2003.
Vurderingsformer
Karakteren i Matematikk 3 beregnes på grunnlag av karakteren på to 6 timers skriftlige prøver, en i hver av de to modulene. Det fagdidaktiske arbeidet og den muntlige presentasjonen vurderes til godkjent/ikke godkjent.
Alle komponenter må være bestått før endelig karakter kan beregnes.
Det gis bokstavkarakterer fra A til F, med A som beste karakter, og E som dårligste karakter for bestått. Kandidater som ikke består får karakteren F.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no>,Dan Roaldsøy <Dan.RoaldsoySPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Dan Roaldsøy - 13.03.2007