637 Tegning - bilde, årsstudium

Innledning

Studiet er et 60 studiepoeng studium over 2 semester ved Høgskolen i Telemark, Avdeling for estetiske fag, folkekultur og lærerutdanning. I studiet skal studentene arbeide med å utvikle et fundament for eget visuelt uttrykk, og skaffe seg en grunnleggende forståelse for formidling knyttet til tegning, bildearbeid, design, digital kompetanse og visuell kommunikasjon.

Målgruppe og opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Mål for studieprogrammet

Gjennom studiet skal studentene:

  • utvikle ferdighet i idéutvikling, problemløsning og i å visualisere ideer i bilde- og designprosesser
  • kunne anvende tegning som redskap i design/formutvikling
  • utvikle allsidig estetisk vurderingsevne gjennom kunstorientering og arbeid med ulike inntrykk, opplevelser og refleksjon
  • tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og handlingskompetanse i bruk og behandling av sentrale materialer, redskaper og teknikker
  • tilegne seg erfaring og ferdigheter i tema- prosjektarbeid og ulike former for formidling knyttet til bildeområdet
  • ha innsikt i hovedlinjer i kunsthistorien og ha kunnskap om kunst og formkultur som uttrykk for ideer i kultur og samfunn

Videre studiemuligheter

Studiet kan være:

  • første studieår i Bachelorgrad i visuelle kunstfag og design
  • ett fjerde år i Allmennlærerutdanning og i Faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag
  • ett års videreutdanning for søkere med fullført lærer- eller førskolelærerutdanning
  • faglig grunnlag for opptak til Masterstudiet i formgiving, kunst og håndverk
  • faglig grunnlag for opptak til Faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk
  • faglig grunnlag for videre kunstfagrelaterte studier

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Obigtorisk emne
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
60TEGN1 Tegning og bilde 60,00 O 30 30
Sum: 30 30
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Innholdet i studiet er beskrevet i tre delemner med tilhørende områder angitt i studiepoeng. Delemner og områder er komponenter som glir over i hverandre med innbyrdes avhengighet i den kreative prosessen både som bildeuttrykk og design. Praktisk skapende arbeid i veksling mellom teoretisk analyse og reflekterende virksomhet utgjør kjernen i studiet.

Delemner:

Delemne 1: Bildeskapende virksomhet, design, bildefaglig teori og analyse 4 områder, 35 stp

Delemne 2: Kunst og formkultur, estetisk teori og formidling, 15 stp

Delemne 3: Faglig fordypningsområde, 10 stp

Arbeids- og læringsformer

Teori og refleksjon knyttet til eget skapende arbeid er sentralt. I bildeskapende virksomhet og i utvikling og presentasjon av designkonsept er det viktig å finne fram til ulike tilnærmingsmåter i spennet mellom intuitive og analytiske arbeidsformer. Vurdering og veiledning fra lærere og medstudenter er en viktig del av arbeidsprosessen.

Bruk av utstillinger, kulturtilbud, samlinger og presentasjoner på studiestedet og i lokalmiljøet inngår i studiet. En fagrelatert studietur på inntil 8 dager i inn- eller utland, og kortere ekskursjoner over 1 – 2 dager kan inngå som obligatorisk del av studiet.

Forholdet mellom teori/praksis

Studiet forutsetter at studentene får formidlingspraksis knyttet til bildeområdet. Praksis vil til vanlig organiseres i grupper på 4 - 5 studenter, og ha et omfang på 40 timer organisert som prosjekt, som undervisningspraksis eller annet relevant formidlingsarbeid over en 2 - 4 ukers periode.

Vurderingsformer

Det skal være sammenheng mellom mål, innhold, arbeidsformer og vurdering i studiet. Vurderingen skal være en del av selve læringen og et middel for den enkelte student til å nå målsetninger og få innsikt i egne forutsetninger for videre studier og fremtidig arbeid.

Vurderingen underveis i studiet har blant annet til hensikt å veilede studenten. Veiledningen gjelder arbeidsprosesser, resultat, evne til samarbeid. Både studenter og lærere deltar i studievurderingen med sikte på videreutvikling av studiet. Vurderingen må derfor omfatte innhold og organisering av studiet samt studentens eget arbeid og arbeidsmåte gjennom året.

Eksamen:

 

Vekt

Presentasjonsmappe som viser inntil 4 besvarelser på mappeoppgaver fra studieåret.

45%

Individuell faglig fordypningsoppgave - delemne 3

40%

Individuell skriftlig prøve/oppgave i kunst og formkultur

15%

På vitnemålet føres en samlet karakter for studiet. Karakterskalaen er gradert fra A til F, hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Alle eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått.

Det vises for øvrig til eksamensreglement for Høgskolen i Telemark.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Åsbjørg Moland <Asbjorg.MolandSPAMFILTER@hit.no>,Kari Carlsen <Kari.CarlsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av  - 14.03.2007