Kulturpsykologi 2729
Læringsmål
Emnet skal gi studentene en innføring i kulturpsykologi som vitenskap. Studentene skal få en forståelse av hva som er universelt ved menneskelig atferd og mentale prosesser, samt hvordan kulturen preger individenes personlighet. Mestring av kriser, stress og katastrofer er temaer i denne sammenhengen, noe som gjør faget anvendbart for studentene i forhold til utviklingen av egne ferdigheter. Studenten skal etter studiet ha muligheten til å integrere emnet i en grad på høgskole – og universitetsnivå.
Innhold
Kulturpsykologi er et emne som tematiserer menneskets tenkning, emosjonelle liv og væremåter. I henhold til dette perspektivet vil det bli problematisert i hvilken grad det finnes universelle trekk ved menneskenes psykologiske utvikling, normale og abnormale atferd, eller om dette er variabler som varierer på tvers av kulturer. Dette gir en krysskulturell og komparativ vinkling på emnene. Ut fra klassiske studier, og nyere forskning om Indonesia, vil kulturen på Bali bli omhandlet spesifikt gjennom eksempler. Følelser og kognisjon (tenkning) vil bli belyst i denne konteksten. Emnet vil også ta for seg krisehåndtering i forhold til stress, naturkatastrofer, krig og terror. Individer mestrer kriser på ulikt vis. Det som håndteres på en konstruktiv måte av en person kan oppleves ødeleggende for en annen. Vi har alle egne måter å reagere på i situasjoner som virker overveldende og setter våre liv i fare. Altruisme og aggresjon er viktige begreper i så henseende. De ulike delene av kulturpsykologifaget behandles i relasjon til hverandre.
Organisering
Forelesninger og seminar. Emnet vil bli avviklet over 12 uker. Studenten må regne med stor egeninnsats og aktiv deltagelse i undervisningen. Evaluering av nivå og progresjon hos studenten vil bli gjort kontinuerlig
Vurderingsformer
Semesteressay som teller 40 % av karakteren. Avsluttende skriftlig eksamen teller 60 %. Begge eksamensdeler må være bestått for å få bestått karakter i emnet. Det vil bli gitt graderte karakterer fra A til F. E er laveste ståkarakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Birgit Norendal <Birgit.NorendalSPAMFILTER@hit.no> - 19.01.2009