Matematikk 1, modul 2 15MA1F2

Læringsmål

Formålet med Matematikk 1 er at studentene skal bli i stand til å undervise etter gjeldende læreplan for grunnskolen på en faglig trygg og reflektert måte . Studentene skal gjennom studiet få innsikt i noen av de mest grunnleggende begreper og metoder i matematikk, og kunne anvende dette til å løse sentrale problemer. Det innebærer at de utvikler regnetekniske ferdigheter, matematiske begrepsstrukturer og problemløsingsstrategier. Videre skal studentene få kunnskap om vesentlige trekk ved matematikkens historiske utvikling.

Studentene skal kunne bruke digitale hjelpemidler både til å løse grunnleggende matematiske problemer og til å skape gode opplæringssituasjoner for elevene. De skal også få kjennskap til internettsider som inneholder aktuelt stoff.

Studentene skal møte matematikken slik den fremstår som skolefag, hvor induktive arbeidsmåter står sentralt. Men de skal også møte matematikken på dens egne premisser, og få noe erfaring med hvordan den utøves som logisk-deduktiv vitenskap.

Studentene skal møte aktuell litteratur og forskning innenfor feltet matematikkdidaktikk, og få kunnskap om ulike arbeidsmåter og læringsteorier i matematikk. Gjennom dette arbeidet skal studentene også få øving i å formidle og reflektere over matematikkfaget, slik at de kan se sammenhengen mellom fag og formidling, og sette faget inn i en fornuftig kontekst både på og utenfor skolen.

Studentene skal få erfaringer fra en realistisk formidlingssituasjon hvor både planlegging og gjennomføring av undervisning inngår, og vise at de kan reflektere over dette.

Matematikkfaget er en del av den allmenndannelse skolen er forpliktet til å utvikle. I dette ligger det at faget skal bidra til å utvikle studentenes evne til kritisk tenkning, og til å trekke logiske slutninger.

Innhold

For Matematikk 1 modul 2 vil hovedemnene være: Funksjoner, geometriske avbildninger, statistikk, sannsynlighet, didaktikk. I noe mer detalj:

løsning av andregradslikninger ved utvidelse til fullstendig kvadrat-- funksjonsbegrepet, grunnleggende analyse av de viktigste typer funksjoner, og enkle matematiske modeller -- deskriptiv statistikk og ideene bak analytisk statistikk -- sannsynlighetsbegrepet og enkel kombinatorikk -- ideen bak derivasjon og enkle anvendelser av dette -- geometriske avbildninger -- matematikkens utvikling som skolefag -- vurdering av læremidler (f.eks. bøker, konkretiseringsmateriell og teknologiske hjelpemidler) -- en del av de didaktiske emnene fra modul 1 fortsettes og utdypes -- grunnleggende bruk av geometriprogram, regneark og formeleditoren i Word

Til modul 2 hører et obligatorisk prosjektarbeid. Problemstillingen for prosjektarbeidet skal tydelig ligge innenfor fagdidaktikkens område, og den må godkjennes av veileder.

Organisering

Hver modul går over ett semester.

Modul 2 starter opp i januar og avsluttes med eksamen i mai.

Studiet er organisert som fjernundervisning, og mesteparten av vil skje elektronisk, først og fremst via undervisningsbrev og diskusjoner/spørsmål i vårt elektroniske klasserom. Studiet skal – om mulig – knyttes sammen med undervisning i egen klasse. Det vil være en fordel for deltakerne om man kan danne grupper, men det er ikke noe krav.

I hver modul sendes det ut fire undervisningsbrev. Alle brev må lastes ned fra Fronter. Hvert brev inneholder et sett med innleveringsoppgaver. Det er frivillig om man vil levere disse. Besvarelser av innleveringsoppgavene sendes faglærer for retting/kommentering til oppsatte frister, enten via vanlig post eller ved hjelp av innleveringsverktøyet i Fronter.

Det obligatoriske prosjektarbeidet skal innleveres mot slutten av vårsemesteret.

Vi arrangerer frivillig weekendsamling i modul 2 i løpet av våren (i modul 1 er det samling på høsten). Deltagelse på disse er frivillig.

Vurderingsformer

Sluttkarakter i modul 2 beregnes på bakgrunn av prosjektarbeidet, og en 6 timers skriftlig prøve under eksamensvilkår.

Den skriftlige prøven teller 80 % og prosjektarbeidet 20 % ved fastsetting av karakter på modulen.

Det gis bokstavkarakterer med A som beste og E som dårligste karakter for bestått.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Dan Roaldsøy <dan.roaldsoySPAMFILTER@hit.no> - 12.02.2008