946 Kunst og håndverk 1

Innledning

Fagplan kunst og håndverk 1 har utgangspunkt i rammeplan for Allmennlærerutdanning og rammeplan for Faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag, fastsatt av Utdannings- og forskningsdepartementet 3. april 2003.

Kunst og håndverk er et estetisk fag der skapende arbeid danner utgangspunkt for utvikling av grunnleggende fagkompetanse for undervisning i kunst og håndverk i grunnskolen og arbeid i kulturskolen. Dette innebærer arbeidsprosesser som utfordrer ulike sider hos studentene, både praktiske og teoretiske.

Gjeldende læreplan for grunnskolen skal være et sentralt arbeidsredskap i studiet.

Målgruppe og opptakskrav

Studiet kan være:

· obligatorisk fag i faglærerutdanningen i praktiske og estetiske fag

· valgfritt fag i 3. eller 4. studieår i allmennlærerutdanningen

· videreutdanning for lærere

· del av en flerfaglig bachelor

Opptakskrav er: Generell studiekompetanse. Det er rom for å søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Mål for studieprogrammet

Kunst og håndverk er et kunst- og kulturfag, et uttrykks-, kommunikasjons- og ferdighetsfag der praktisk skapende arbeid skal være vesentlige for utviklingen av sluttkompetansen. Studiet skal ha en fagdidaktisk profil knyttet til undervisning og formidling i grunnskolen og kulturskolen.

Videre studiemuligheter

  • Kunst og håndverk 2
  • Ved påbygging med Kunst og håndverk 2 (30 stp) og fullført lærerutdanning, kvalifiserer studiet for opptak til Master i formgiving, kunst og håndverk
  • Kunst og håndverk 1 og 2 gir opptaksgrunnlag for videre studier i et bredt spekter av årsstudier i formgivingsfag
  • Kan inngå som en del av en flerfaglig bachelorutdanning

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Obligatorisk emne
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
30KH Kunst og håndverk 1 30,00 O 30  
Sum: 30 0
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Studiet er bygd opp rundt følgende emneområder og omfang:

1. Visuell kommunikasjon

10 stp

2. Kunst

5 stp

3.Design

10 stp

4. Arkitektur

5 stp

Utvalgte og relevante didaktiske og fagteoretiske emner skal tydeliggjøres og inngå som en naturlig del av studiearbeidet i alle emneområdene.

Det forutsettes at de ulike emneområdene kan gå inn i hverandre ut fra problemstillinger som det er naturlig å forholde seg til på tvers av emneområdene.

Arbeids- og læringsformer

Arbeidsformene vil veksle mellom problembasert læring og lærerledet faglig undervisning knyttet til gitte forutsetninger for studiearbeidet i de ulike emneområdene. Hovedvekten legges på individuelt studiearbeid. Ulike gruppeprosesser skal også inngå som en del av læringsformene.

Forholdet mellom teori/praksis

Praksis:

  • For studenter i faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag er kunst og håndverk 1 en obligatorisk del av studiet. Disse studentene skal gjennomføre praksis slik det er beskrevet i det studieprogram de følger.
  • Studenter som tar dette studiet som valgfag i allmennlærerutdanninga og som har gjennomført praksis i den obligatoriske delen av utdanningen eller videreutdanningsstudenter med godkjent allmennlærerutdanning skal kunne velge mellom:

- å planlegge, gjennomføre, dokumentere og vurdere et kortere selvvalgt faglig prosjekt med elever i grunnskolen eller kulturskolen.

- å sette seg inn i og redegjøre for et fagdidaktisk problemområde som skal presenteres og formidles til resten av studentgruppen

  • Studenter som tar emneområdet som en frittstående 30 stp-enhet som del av en bachelorgrad skal gjennomføre et kunst – eller kulturrelatert formidlingsprosjekt med elever i grunnskolen eller andre relevante grupper.

Vurderingsformer

For framstilling til eksamen må følgende arbeidskrav være oppfylt:

  • Oppgaveperioder/mappeoppgaver må være besvart ut fra gitte kriterier. Det er studentenes ufravikelige ansvar å ferdigstille og presentere mappene til avtalt tidspunkt.
  • Den enkelte student plikter å forevise og diskutere oppgaveløsninger med faglærer under arbeidsprosessen. Besvarelser som ikke er forelagt faglærer til veiledning, kan bli avvist til eksamen
  • Tilfredsstillende deltagelse i tilsyn med og vedlikehold av verksteder og redskaper
  • Minimum 80 % nærvær i de deler av studiet som er definert som obligatorisk
  • Godkjent praksis

Sluttvurderingen i faget er sammensatt av vurderingsresultatene fra:

Innhold

vekting

Presentasjonsmappe sammensatt av utvalgte praktiske mappebesvarelser fra studiet

70 %

Teoretisk 2 dagers individuell hjemmeeksamen ved slutten av semesteret

30 %

Det gies én samlet karakter på vitnemålet. Karakterskalaen er gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Alle deler i det som framlegges til eksamen må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Liv Ertzgaard Ringen <Liv.RingenSPAMFILTER@hit.no>,Åsbjørg Moland <Asbjorg.MolandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Kjetil Tømmer - 06.03.2008