Naturfag 1 30NAT1

Læringsmål

Gjennom studiet i naturfag 1 skal studentene tilegne seg kunnskaper i naturfag generelt og kunnskaper i emner fra de ulike fagene som inngår i naturfag, representert ved biologi, kjemi, fysikk og geologi. Studentene skal tilegne seg kunnskap om sentrale begreper og arbeidsmetoder i naturfagene. De skal lære å bruke fagkunnskap, fagdidaktikk og IKT til å planlegge og gjennomføre variert og tilpasset naturfagundervisning.

Innhold

Naturen rundt oss

Naturstudier i felt og økologi

Innhold: Naturstudier i felt omfatter biologiske og økologiske studier på land, i ferskvann og saltvann. Hovedvekt legges på systematiske kunnskaper om planter og dyr. Biotoper som inngår i delemnet er hav, fjære, fjell, skog, ferskvann og myr. Det gis også innføring i generell økologi, ulike økosystemer og økologiske tilpasninger.

Læringsutbytte: Studentene skal ha kunnskaper og ferdigheter knyttet til feltarbeid. De skal kjenne til et utvalg norske plantefamilier og arter, og et utvalg vanlige karsporeplanter, moser og lav. Studentene skal ha kunnskap om et utvalg av virvelløse dyr og virveldyr. Feltarbeidet skal gi trening i naturstudier, feltarbeidsmetoder og bruk av enkelt feltbiologisk utstyr. Studentene skal skaffe seg erfaring med innsamling, systematisering og bearbeiding av data fra feltøkologiske undersøkelser. Studentene skal ha kunnskaper om og erfaring med arbeid i ulike økosystemer. De skal også ha kunnskap om økologisk tilpasning.

Botanikk

Innhold: Systematikk og morfologi hos blomsterplanter, karsporeplanter, moser, alger, lav og sopp.

Læringsutbytte: Studentene skal kunne gjøre rede for familiekjennetegn for et utvalg familier. De skal kunne identifisere et utvalg moser, karsporeplanter, lav og sopp. De skal kunne beskrive prinsipper i formeringen til blomsterplanter, bartrær, karsporeplanter, moser, lav og sopp.

Zoologi

Innhold: Dyregruppenes systematikk fra encella dyr til virveldyr. Emnet omfatter også dyregruppenes anatomi, morfologi og fysiologi.

Læringsutbytte: Studentene skal kjenne til anatomiske og morfologiske kjennetegn hos et utvalg dyregrupper.

Geologi

Innhold: En enkel innføring i mineraler og bergarter og i grunnleggende prosesser i platetektonikken. Det gis en oversikt over Norges geologi med fordypning i utvalgte tidsperioder og kunnskap om geologien i nærområdet.

Læringsutbytte: Studentene skal kjenne de viktigste mineraler og bergarter. De skal kunne gjøre rede for de viktigste prosessene i platetektonikken. Studentene skal kjenne hovedtrekkene i Norges geologiske historie. De skal ha detaljert kunnskap om utvalgte tidsperioder og geologien i nærområdet og kjenne til nettresurser i geologi og kunne anvende dem i undervisningen.

Teknologi og design

Innhold: I teknologi og design legges det vekt på at studentene gjennom designprosessen skal planlegge, utvikle og framstille produkter til nytte i hverdagen.

Læringsutbytte:: Studentene skal kunne planlegge, bygge, teste produkter eller modeller av produkter og dokumentere prosessen.

Kjemiske og fysiske fenomener

Fysikk

Innhold: Det gis en innføring i bevegelse, krefter, mekanisk energi, varmelære og elektrisitetslære. Basisegenskapene til lyd og lys gjennomgåes. Det gis også en innføring i grunnleggende atomfysikk og verdensrommet.

Læringsutbytte: Studentene skal kunne gjøre rede for krefter og sammenhengen mellom krefter og bevegelse. De skal kjenne hovedprinsippene innen mekanisk energi og elektrisitetslære og kunne utføre forsøk med enkle beregninger. De skal kjenne grunnleggende begrep i varmelære. Studentene skal kjenne hovedprinsippene innen lyd og lys. De skal kjenne grunnleggende begrep i atomfysikk og ha kunnskap om verdensrommet. Studentene skal kunne planlegge, gjennomføre og evaluere forsøk beregnet på elever i grunnskolen.

Kjemi

Innhold: Det gis en innføring i grunnleggende kjemi. Det vil bli lagt spesielt vekt på atomets oppbygning, periodesystemet og kjemiske bindinger. Det gis også inngøring i enkle kjemiske reaksjoner og syrer, baser og pH. I tillegg vektlegges ferdigheter og sikkerhet på laboratoriet. Undervisningen preges av studentaktiviteter og forsøk.

Læringsutbytte: Studentene skal kunne gjøre rede for atombegrepet og oppbygningen av periodesystemet. De skal ha kjennskap til kjemiske bindinger, enkle kjemiske reaksjoner og syrer, baser og pH. Studentene skal ha kunnskap og ferdigheter knyttet til laboratoriearbeid og sikkerhet på laboratoriet. De skal kunne benytte digitale hjelpemidler til planlegging og gjennomføring av kjemiundervisning i skolen.

Bacheloroppgave (5 stp)

Bacheloroppgaven er et enfaglig eller flerfaglig individuelt skriftlig arbeid. Oppgaven skal dokumentere studentenes evne til å bruke kunnskap og fordype seg i et gitt tema. Oppgaven skal ta utgangspunkt i en sjølvvalgt problemstilling og legge vekt både på metodiske kunnskaper og ferdigheter og refleksjon over og drøfting av relevant teori. Oppgaven har et profesjonsfaglig og/eller faglig siktemål.

Oppgave for studenter som ikke skriver bacheloroppgave (5 stp)

Studenter som ikke skriver bacheloroppgave skal skrive en oppgave med samme omfang som denne. Oppgaven skal legge vekt på faglige og/eller fagdidaktiske tema.

Organisering

Faget er organisert slik at teori og praktisk arbeid utgjør en helhet. Feltstudier ute i naturen og praktiske aktiviteter er sentrale i faget.

Arbeidsformene veksler mellom forelesning, veiledning, praktiske oppgaver individuelt og i gruppe og skriftlige oppgaver. Det er obligatorisk frammøteplikt i feltstudier og under praktiske oppgaver. Fagdidaktikk og bruk av IKT vektlegges i undervisning og arbeidsformer. Undervisning med obligatorisk frammøteplikt blir oppgitt i semesterplanene ved starten av hvert semester.

Arbeidskrav

Naturstudier i felt: Rapporter fra feltarbeid ved kyst, fjell, skog og ferskvann.

Geologi: Rapport fra feltarbeid.

Kjemi: 1 oppgave

Fysikk: 2 oppgaver

Teknologi og design: 1 oppgave

Bacheloroppgave eller tilsvarende oppgave for studenter som ikke skriver bacheloroppgave.

Arbeidskrav vil bli definert i semesterplanen. Arbeidskrav og rapporter skal være godkjent før studentene kan gå opp til eksamen.

Vurderingsformer

Vurdering

Rapporter og oppgaver vurderes til godkjent/ikke godkjent. Oppgavene må være godkjent før studenten kan gå opp til eksamen.

Vurdering i høstsemesteret (15 stp)

Skriftlig eksamen (41,5 prosent av karakter)

Feltrapporter og oppgaver vurderes til bestått/ikke bestått

Vurdering i vårsemesteret (15 stp)

Muntlig eksamen (41,5 prosent av karakter)

Feltrapporter og oppgaver vurderes til bestått/ikke bestått

Bacheloroppgave eller oppgave for studenter som ikke skriver bacheloroppgave vurderes med gradert karakter. (5 stp, 17 prosent av karakter)

Bilder

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Anja Gabrielsen <anja.gabrielsenSPAMFILTER@hit.no> - 18.12.2009