Kuratorarbeid 3324
Læringsutbytte
Kunnskap om framveksten av kunstformidling og kuratorarbeid som spesifikt fagfelt
Kunnskap om teori og praksis i kunstformidlingen gjennom ulike utstillingsmedia og til ulike målgrupper
Kunnskap om sentrale institusjoner, organisasjoner og offentlige styringsdokument relatert til kunstformidlingsfeltet i Norge
Forståelse for sentrale utfordringer og dilemma i kuratorarbeidet, og mellom kuratorarbeid og ulike kontekster
Forståelse for sentrale utfordringer og dilemma i formidling av kunst til ulike målgrupper
Utvikle kompetanse som arrangør og formidler av kunstutstillinger
Kunne analysere og tolke kunst i utstillingen som kontekst
Kunne gjøre greie for kunsten sin funksjon og sosiale kontekst i historisk og samtidsperspektiv
Evne til å formidle faglig innhold i kunstformidlingen både teoretisk og praktisk
Evne til å kunne arbeide selvstendig med gitte eller selvvalgte utstillingskonsept
Evne til å analysere og drøfte kuratering av kunst i ulike utstillingskonsept og på ulike arenaer
Læringsmål
Studenten skal kjenne til teori og praksis i kuratorarbeid, utvikle en forståelse for kuratorens ulike roller og arbeidsoppgaver og kunne gjøre greie for politikk og organisering knyttet til det norske kunstfeltet. Studenten skal kjenne til arrangering og formidling av kunst gjennom utstillingsmediet. I tillegg skal studenten øve opp evnen til å se på og formidle visuell kunst, med særlig vekt på samtidskunst, og til kritisk analyse av kunstformidling til ulike målgrupper.
Emnet tar sikte på å gi studentene en forståelse for kunstfeltet som sektor og sosialt system, gi kompetanse i emnene formidling, arrangering, kultur og ledelse.
Emnet vil være egnet for studenter som ønsker en praktisk-teoretisk del i, eller som supplement til, en bachelorgrad i kunsthistorie, kulturfag eller en kunstutdanning. Det kan kombineres med en eller begge modulene i 303 Kultur og ledelse.
Innhold
Kunst som soslialt fenomen: Kunstsosiologi, teori om kunstformidling i praksis
Kuratering av kunst på ulike arenaer: Utstillingsteori, utstillingspolitikk
Å se, oppleve og tolke kunst: Kunstteori med hovedvekt på samtidskunst, å skrive og snakke om kunst til ulike målgrupper
Kunst-Norge i dag: Sentrale organisasjoner, styringsdokument og støtteordninger for kunstfeltet
Prosjektarbeid knyttet til kuratorarbeid
Organisering
Emnet er samlingsbasert med på 4 samlinger i Bø, ca 5 dager pr samling, og er lagt opp slik at det skal være mulig å kombinere med fulltidsarbeid. Emnegjennomgangen er basert på en kombinasjon av forelesninger, veiledning, selvstudium og fremlegging av skriftlig arbeid og muntlige øvelser. Kjernen i undervisningen er de to ukesamlingene per semester. E-læringssystemet Fronter vil være et vesentlig hjelpemiddele i undervisningen. Utenom samlingene vil dette være kontaktmediet mellom kursledelse, foreleser og studenter. Det er derfor en forutsetning at studentene har tilgang til internett og e-post.
Noen dagsreiser til kunstinstitusjoner, primært i Telemark, må studentene selv dekke/ordne kostnader og transport til. Siste samling i andre semster vil være knyttet til forberede og gjennomføre utstillingsporsjekt knyttet til en kunstinstitusjon, primært i Bø.
Vurderingsformer
Skriftlig gruppeoppgave i høstsemesteret som teller 20% av samlet karakter. Dette er en hjemmeoppgave. I vårsemesteret en skriftlig individuell 5-timers prøve i pensumrelatert teori som teller 20%. Avsluttende skriftlig individuell hjemmeoppgave som teller 60%. Graderte karakterer fra A (best) til F (stryk) på hjemmeoppgaver og prøve. Studenten må ha ståkarakter på alle hjemmeoppgaver/prøve for å få karakter i emnet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Bente Støa <Bente.StoaSPAMFILTER@hit.no> - 18.11.2010