Kunst og håndverk 1 - Håndverk, design og arkitektur K&H 102

Læringsutbytte

Studenten skal

  • ha grunnleggende kunnskaper om og erfaringer med bruk av ulike materialer, redskaper, teknikker og andre estetiske virkemidler i arbeid med design, arkitektur, skulptur og miljø.
  • ha grunnleggende kunnskaper om bruk av enkel digital programvare (3D) som en del av prosessen med planlegging og bygging av ulike romlige modeller
  • kunne vurdere kvalitet, egnethet og bruk av ulike naturmaterialer i utvikling av skulptur og romlig form, særlig med utgangspunkt i lokal kultur og miljø
  • kunne utvikle enkle romlige presentasjoner eller utstillinger, både ute og inne
  • ha grunnleggende kunnskap om sentrale teorier knyttet til barns tredimensjonale formspråk og barns lek med materialer
  • ha grunnleggende kunnskaper om hovedtrekkene i den historiske utviklingen innen norsk skulptur, design og arkitektur
  • kunne dokumentere en skapende prosess, knytte sammenhenger til relevant teori og praksis og bruke dette som refleksjonsgrunnlag i den fagdidaktiske kompetansen
  • ha erfaringer med vedlikehold av enkle verktøy og maskiner, med organisering av egnede verksted - både inne og ute - og kjenne til aktuelle sikkerhetsrutiner (HMS-rutiner)
  • kunne bruke faglige og praksisrelaterte erfaringer og teoretiske kunnskaper i planlegging og gjennomføring av et individuelt fordypningsprosjekt med faglig utvikling som mål

Læringsmål

I dette emne er det det praktisk skapende arbeid med håndverk og design, arkitektur, natur og miljø som legger premissene for fagdidaktisk refleksjon og drøfting. Innovasjon og entreprenørskap blir vektlagt som metode for praktisk problemløsning i de skapende prosesser. Det skal arbeides med kreativ bruk av nye medier som f. eks. blogg som kommunikasjonsverktøy. Formstudier og forming i hensiktsmessige materialer blir vektlagt. Studiet skal ha en forankring der veksling mellom skapende virksomhet og teoristoff gir grunnlag for å forstå, vurdere og videreutvikle ideer i billedkunst.

Innhold

Design, arkitektur, skulptur og miljø (15 stp)

Del 1: Skulptur, natur og miljø

Del 2: Design og arkitektur.

Del 3: Innovasjon og entreprenørskap

Organisering

Emnet kan organiseres som nettbasert studium med fast tid for undervisning og veiledning. Emnet organisert som nettbasert studium forutsetter en samling som strekker seg 4-5 dager i Notodden.

Emnet kan også organiseres som et studium knyttet til Høgskolens campus på Notodden. Studenter som følger det nettbaserte studiumet kan benytte høgskolens lokaler.

Emnet gir en innføring i kunst, kultur og visuell kommunikasjon. Studenten skal få erfaring med varierte arbeidsmetoder og ulike materialer som gir læringsutbytte i forhold til kravene i gjeldende læreplan for 1. – 7. trinn i grunnskolen. Studieenheten preges av en vekselvirkning mellom teori og praktisk arbeid i materialer. Studentene utvikler handlingskompetanse og evne til å begrunne faglig praksis. Aktuelle undervisningsformer er forelesninger, demonstrasjoner, seminar, kollokvier, prosjektarbeid og visuelle presentasjoner. Bruk av utstillinger og andre kulturtilbud inngår i studiet.

Store deler av studiet har krav om obligatorisk fremmøte. Dette skal angis i årsplan/semesterplan/periodeplaner.

Den enkelte student har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten selv må holde seg a jour i aktuell pensumlitteratur og søke faglig veiledning. Kunnskapstilegnelsen vil i stor grad forholde seg til løpende prosessveiledning og læring gjennom handling. Nærvær og deltagelse i et aktivt skapende verkstedmiljø er en grunnleggende og viktig forutsetning for å få fullt utbytte av studiet.

Mappeoppgaver

Studiearbeidet struktureres gjennom gitte mappeoppgaver utformet av lærerteamet. For hver oppgave er det definert læringsmål som korresponderer med innhold i det aktuelle delemne og arbeidsområde. Mappeoppgavene formidler studiets forventninger til studentene om en aktiv og jevn innsats gjennom studieåret. Mappeoppgavene vil synliggjøre progresjon og struktur i studiet. Oppgaver som gis tidlig i studiet, skal bygge opp basisferdigheter og gi forutsetninger for å løse stadig mer komplekse oppgaver.

Gjennom arbeid med mappeoppgavene underveis i studiet får studenten veiledning og tilbakemelding på fremlagt arbeid, utstillinger og presentasjoner, skisser, studier og skriftlige refleksjoner. I mappene dokumenteres studentens arbeidsprosess, resultat og refleksjon gjennom skriftlige og praktiske arbeider, og slik bygger studentene etter hvert opp et bevisst forhold til sin egen utviklings- og læringsprosess innenfor fagfeltet.

Vurderingsformer

Studentene leverer inn mappebesvarelse til avtalt tid som inneholder produkter, presentasjoner av produkter, prosessbeskrivelse og refleksjon over praksis.

Det gis karakterer på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Jorunn Halvorsen <Jorunn.HalvorsenSPAMFILTER@hit.no>,Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 23.06.2011