Engelsk 1 - med vekt på litteratur og samfunn ENG 102

Læringsmål

Studentene skal tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og holdninger som er nødvendige og nyttige for å undervise i engelsk i barneskolen. De skal utvikle evne til å spre språklæringsglede og faglig engasjement, og de skal selv utvikle gode språkferdigheter. Studentene skal kunne bruke engelsk som lærings-, arbeids- og formidlingsspråk og kunne legge til rette for undervisning som vil fremme elevenes språklige utvikling og innsikt i engelsktalende lands kulturer, og de skal gjøre elevene trygge på å bruke engelsk i ulike situasjoner og sammenhenger. IKT brukes aktivt i studiet, og studentene skal ha god digital kompetanse og kunne bruke dette i egen undervisning.

Innhold

Studiet er profesjonsrettet og gir undervisningskompetanse på barnetrinnet.

Faglig og fagdidaktisk kunnskap

Språklære

Studentene skal utvikle gode språklige ferdigheter i løpet av studiet for å bli trygge og gode rollemodeller for sine elever.

Etter endt studium skal studentene:

- Kunne uttrykke seg godt og variert både skriftlig og muntlig og være i stand til å tilpasse språket til situasjon og mottager.

- Ha et bredt ordforråd som inkluderer ord som er nyttige i daglig omgang med barn, så som ord knyttet til skole, hjem, fritid og lek.

Litteratur

Pensumet i litteratur består av et utvalg tekster fra den engelskspråklige verden.

Etter endt studium skal studentene:

- Kjenne til et bredt utvalg engelskspråklig litteratur i ulike sjangere med særlig vekt på barne- og ungdomslitteratur.

- Vite hvordan forskjellige typer tekster kan brukes i engelskundervisningen på barnetrinnet for å fremme språklæring og utvikle leseglede hos barn.

- Kunne utarbeide varierte oppgaver og undervisningsopplegg basert på tekster i flere sjangere.

- Kunne finne og analysere tekster som kan brukes i undervisningen.

- Ha kunnskap om språklige virkemidler og analytisk tilnærming til ulike teksttyper.

Samfunnsstudier

Studentene skal lære om kultur og samfunnsforhold i ulike engelskspråklige land med hovedvekt på Storbritannia og land i Det britiske samveldet. Det forventes at studentene holder seg orientert og oppdatert gjennom media.

Etter endt studium skal studentene:

- Kunne forklare hvordan engelsk har utviklet seg til et verdensspråk.

- Kunne snakke og skrive om samfunnsliv, historie og geografi i engelskspråklige land med hovedvekt på Storbritannia og land i Det britiske samveldet.

- Kjenne til og kunne formidle til elever i barneskolen hvordan barn og voksnes hverdag arter seg i ulike engelskspråklige land med vekt på Storbritannia og land i Det britiske samveldet.

Fagdidaktikk og metodikk

Didaktiske og metodiske emner blir behandlet både separat og som en integrert del av språklære, litteratur- og samfunnsstudier.

Etter endt studium skal studentene:

- Kunne ta ansvar for begynneropplæringen i engelsk i grunnskolen.

- Selvstendig og i samarbeid med andre kunne planlegge, gjennomføre og reflektere over engelskundervisningen.

- Kunne vurdere og tilrettelegge for progresjon i opplæringen i de grunnleggende ferdighetene i engelsk tilpasset elever på 1.-7. trinn og kunne tilpasse engelskundervisningen til den enkelte elev.

- Ha kjennskap til den historiske utviklingen av engelsk som skolefag og til engelskfagets plass i skolen og ha god kunnskap om gjeldende læreplanverk i engelsk med spesiell vekt på barnetrinnet.

- Kunne bruke et bredt repertoar av arbeidsmåter, læringsressurser og læringsarenaer.

- Ha kunnskap om sammenhengen mellom mål, innhold, arbeidsmåter, vurdering og de enkelte elevenes forutsetninger.

Organisering

Arbeids- og undervisningsformer

Undervisningen er nettbasert og gis hovedsakelig i form av forelesninger og gruppearbeid på nettet i sanntid. Det forventes at studentene skaffer seg den nødvendige faglitteraturen i rimelig tid og deltar aktivt i undervisningen.

Praksis

Alle studenter som tar Grunnskolelærerutdanning 1-7 skal i praksis, og en av mappeoppgavene i engelsk skrives i tilknytning til praksis. Studenter som av ulike grunner ikke er i praksis, skal skrive en fagdidaktisk oppgave i samråd med sin faglærer.

Obligatorisk arbeid

I engelskfaget er utviklingen av muntlige ferdigheter svært viktig, og studentene må delta i minst 80 % av undervisningen. Studenter med for høyt fravær vil i utgangspunktet ikke kunne gå opp til avsluttende muntlig prøve.

Alle oppgaver skal leveres innen gitte frister med mindre annet er avtalt med faglærer i forkant. Dersom studenter har behov for utvidet frist i forbindelse med sykdom, skal som en hovedregel legeerklæring kunne fremvises.

Vurderingsformer

Studentene vurderes i løpet av studiet og blir gitt individuell tilbakemelding underveis.

Arbeidskrav

  • Praksisoppgave (eller annen fagdidaktisk oppgave dersom studenten ikke skal ha praksis). Vurdering: Godkjent/Ikke godkjent.
  • To skriftlige innleveringsoppgaver. Disse blir gitt én felles karakter og teller 40 % av den endelige karakteren. Vurdering: Karakterskalaen A-F benyttes.
  • Muntlig eksamen. Denne teller 60 % av den endelige karakteren. Vurdering: Karakterskalaen A-F benyttes.

Avsluttende vurdering

Alle obligatoriske oppgaver og prøver må være gjennomført og godkjent/bestått for at studenten skal kunne få avsluttende vurdering i faget. Muntlig eksamen tar for seg pensum i litteratur og samfunnsstudier, men også studentenes kunnskaper, språkferdigheter og evne til faglig og didaktisk refleksjon vil bli sterkt vektlagt. Innleverte arbeider kan også bli gjort til gjenstand for eksaminasjonen.

Studenten vil få én gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Widar Madssen <Widar.MadssenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 09.07.2011