Naturfag 1 - Naturstudier i felt, økologi, geologi og kjemi NAT 501

Læringsmål

Gjennom studiet i naturfag NAT 501 skal studentene tilegne seg kunnskaper i biologi, økologi, kjemi, geologi og naturfagdidaktikk rettet mot undervisning i grunnskolens 5. - 10. trinn. Emnet skal gi grunnlag for å kunne bruke elevaktive læringsformer ute i naturen, i laboratoriet og i klasserommet.

I NAT 501 inngår ekskursjoner til skog, fjell og innsjø. Det blir lagt vekt på studier av økologi, planter, dyr og bergarter.

Etter fullført naturfag 5. - 10. er sentrale mål at studenten:

- kan videreutvikle elevenes sansing, oppdagerglede og undring knyttet opp mot målområdet forskerspiren.

- kan tilrettelegge for læring som fremmer elevenes naturglede, kunnskap og engasjement for miljøet.

- kan ta utgangspunkt i elevenes hverdagserfaringer i planlegging av undervisning og bruke nære og lokale læringsarenaer på en slik måte at fagstoffet konkretiseres.

- kan planlegge, gjennomføre og vurdere naturfagsundervisning på ulike trinn fra 5. til 10. klasse.

I naturfag 5. - 10. vektlegges muntlig framlegg, argumentasjon, lesing og tolking av naturfaglige tekster og skriftlige rapporter fra feltarbeid og eksperimenter. Regning brukes for å registrere og utarbeide resultater fra egne målinger og til å lage tabeller og diagrammer med naturfaglig innhold. Digitale ferdigheter i naturfag knyttes til eksperimenter og feltarbeid, formidling og kommunikasjon og visualisering.

Læringsmål etter naturfag NAT 501:

Naturstudier i felt: Biologiske og økologiske studier av skog, fjell og innsjø. Studentene skal ha kunnskaper og ferdigheter knyttet til feltarbeid og erfaring med innsamling og bearbeiding av data.

Økologi: Innføring i generell økologi. Studentene skal ha kunnskaper om økologiske prinsipper, ulike økosystemer, økologiske tilpasninger og biologisk mangfold.

Evolusjon: Evolusjon som grunnlag for moderne biologi. Studentene skal kunne prinsippene og mekanismene for evolusjon i naturen.

Kjemi: Studentene skal kunne gjøre rede for atombegrepet og oppbygningen av periodesystemet. De skal ha kjennskap til kjemiske bindinger, enkle kjemiske reaksjoner og syrer, baser og pH. Studentene skal ha kunnskap og ferdigheter knyttet til laboratoriearbeid og sikkerhet på laboratoriet.

Geologi: Studentene skal ha kunnskap om utvalgte mineraler og bergarter og de viktigste prosessene i platetektonikken. De skal ha kunnskaper og ferdigheter knyttet til geologisk feltarbeid i nærområdet.

Organisering

Arbeidsformene veksler mellom forelesning, veiledning, praktiske oppgaver individuelt og i gruppe og skriftlige oppgaver. Feltstudiene består av en 3-dagers ekskursjon i fjellbiotoper. Det er i tillegg flere dagsekskursjoner til skog, vann og geologiske forekomster i nærmiljøet. Det er obligatorisk frammøteplikt i feltstudier og under praktiske oppgaver. Undervisning med obligatorisk frammøteplikt blir oppgitt i semesterplanene ved starten av hvert semester.

Arbeidskrav

Gjennomførte feltkurs

Naturstudier i felt: Rapport fra feltarbeid i fjellbiotoper

Kjemi: 1 oppgave

Geologi: 1 oppgave

GLU 5-10 studenter: Fagdidaktisk oppgave i gruppe 2,5 stp. Oppgaven videreføres i Naturfag 1 - NAT 502.

ALU 3.klasse: Bacheloroppgave 2,5 stp. Oppgaven videreføres i Naturfag 1 - NAT 502.

Andre studenter: Fordypningsoppgave 2,5 stp. Oppgaven videreføres i Naturfag 1 - NAT 502.

Arbeidskravene vil bli definert nærmere i semesterplanen.

Vurderingsformer

Vurdering

Rapporter og oppgaver vurderes til godkjent/ikke godkjent.

Skriftlig eksamen med gradert karakter.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Liv Fagertun <liv.fagertunSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 30.07.2011