Samfunnsfag 1 - Historie og samfunn i Norge og Midtøsten, trinn 5-10 SAM 502
Læringsmål
Samfunnsfag i grunnskolen omfatter fagdisiplinene historie, geografi og samfunnskunnskap. Opplæringen i samfunnsfag skal gi forståelse for samspill og konflikt mellom mennesker, samfunn og natur i ulike tidsepoker og i ulike deler av verden.
Emnet SAM 502 skal utvikle kompetanse til å undervise i samfunnsfag på 5.-10. trinn. Studiet skal kvalifisere studenten til å kunne arbeide selvstendig med både fagspesifikke og didaktiske utfordringer. I tillegg til temaer fra Norge, omfatter dette emnet temaer fra Midtøsten - med vekt på Palestinakonflikten. Emnet SAM 502 bygger på emnet SAM 501.
KUNNSKAPER
Studenten:
- har kunnskap om demokrati og innsikt i barn og unges rettigheter og politiske og økonomiske deltakelse
- har kunnskap om Midtøstens geografi, historie og samfunnsforhold fra 1804 og fram til vår tid - med fokus på Palestinakonflikten og på Egypts nyere historie.
- har kunnskap om "politisk islam" og forståelse for ulike konsekvenser av dette fenomenet
- har kunnskap om Norsk historie fra 1814 til 1905
- har kunnskap om vann som en viktig ressurs - og som kilde til konflikt
FERDIGHETER
Studenten:
- kan kritisk vurdere lærebøker, andre læremidler og kilder til bruk i opplæringen
- kan vurdere og bruke kontrasterende kildemateriell
- kan beskrive og analysere livsformer og levekår i ulike deler av verden.
GENERELL KOMPETANSE
Studenten:
- kan reflektere over egen praksis og oppdatere seg faglig
- kan reflektere kritisk over samfunnsfaglige spørsmål og stimulere til kritisk tenkning
Innhold
Innholdet i SAM 502 fokuserer på norske forhold og på Midtøsten. Emnet skal gi kompetanse til å undervise i samfunnsfag på 5.-10.trinn. I tillegg til norsk historie på 1800-tallet omfatter emnet aktuelle temaer som Palestinakonflikten, ferskvannsproblematikk og barns rettigheter og påvirkningsmulighet.
I HISTORIE arbeider vi med Midtøstens historie fra 1804 og fram til i dag - med fokus på Palestinakonflikten som regional og internasjonal konflikt, samt Egypts nyere historie. Norsk historie fra 1814 til 1905 vil også bli behandlet. Innen GEOGRAFI omfatter emnet hovedtrekk ved natur- og samfunnsgeografien i Israel / Palestina og Egypt. Ferskvann som knapphetsressurs og som kilde til konflikt, vil også bli tatt opp. Innen SAMFUNNSKUNNSKAP omfatter emnet "politisk islam" - bakgrunn, utbredelse og aktuelle eksempler. Her vil vi også ta opp temaet "demokrati", og se på barn og unges rettigheter og politiske og økonomiske deltakelse.
Vi vil også studere DIDAKTISKE utfordringer i tilknytning til de faglige temaene - bl.a. arbeid med kontroversiellt stoff, kildekritikk, aktualisering.
Organisering
Det legges opp til bruk av varierte og aktive arbeidsformer i studiet, som klassesamtale / -diskusjon, forelesning, seminar, arbeid med kilder bl.a. IKT, oppgaveskriving og deltakelse på ekskursjon.
I forbindelse med seminarundervisningen skal studentene arbeide i grupper med oppgaver / problemstillinger som legges fram skriftlig og muntlig for resten av klassen. Mulighet for en ukes ekskursjon til et land i Midtøsten vil bli vurdert.
Deler av undervisningen er obligatorisk. Dette gjelder seminartimer med framlegging og andre timer av praktisk og fagdidaktisk karakter. Det vil framgå av semesterplanen ved studiestart hva som er obligatorisk.
Vurderingsformer
- Gruppeoppgave med skriftlig og muntlig fremlegging. Teller 1/3 av endelig karakter.
- Muntlig eksamen. Teller 2/3 av endelig karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jorunn Halvorsen <Jorunn.HalvorsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 14.08.2011