Samfunnsfag 1 - Norske samfunnsforhold, trinn 1-7 SAM 101
Læringsmål
Samfunnsfag i lærerutdanningen omfatter fagdisiplinene historie, geografi og samfunnskunnskap. Opplæringen i samfunnsfag setter søkelyset på mennesket og menneskelige samfunn i tid og rom.
Emnet SAM 101 skal utvikle kompetanse til å undervise i samfunnsfag på 1.-7. trinn, og skal legge vekt på begynneropplæring. Studiet skal kvalifisere til å kunne arbeide selvstendig med både fagspesifikke og didaktiske utfordringer.
Læringsutbytte
KUNNSKAPER
Studenten:
- kjenner til egenart og grunnbegreper i fagene historie, geografi og samfunnskunnskap
- har kunnskap om de eldste bosettingene i norsk historie, vikingtid og høymiddelalder
- har kunnskap om barn og unges sosialisering og identitet
- har kunnskap om sentrale utviklingstrekk i det norske samfunnet
- har kunnskap om naturgrunnlag, næringsliv, bosettingsmønster og miljø - med vekt på Norge
- har kunnskap om samfunnsfag som skole- og vitenskapsfag
FERDIGHETER
Studenten:
- kan anvende hjemsted og lokale forhold i undervisningen i samfunnsfag
- kan bruke faglige og fagdidaktiske kunnskaper og ferdigheter i samfunnsfaglig opplæring på 1.-7.trinn
- kan kritisk vurdere lærebøker og andre læremidler til bruk i opplæringen
- kan planlegge, lede og vurdere elevers læringsarbeid og gi læringsrettede tilbakemeldinger
- kan lede elever til selvstendig arbeid innen fagets rammer
GENERELL KOMPETANSE
Studenten:
- kan reflektere over egen praksis og oppdatere seg faglig
- kan reflektere kritisk over samfunnsfaglige spørsmål og stimulere til kritisk tenkning
- har innsikt i barns forståelse av faget og barns læring
- kan gi opplæring i grunnleggende ferdigheter innen fagets rammer
Innhold
Innholdet i SAM 101 fokuserer på norske samfunns- og naturforhold, og skal gi kompetanse til å undervise i grunnleggende emner innen historie, geografi og samfunnskunnskap. Emnet dekker begynneropplæring - med den nære og kjente verden, hjemstedet og lokalsamfunnet som et didaktisk utgangspunkt. Utgangspunktet for kunnskap om samfunn er elevenes erfaringsverden, de nære omgivelser og ulike typer av kilder.
Aktuelle læringsressurser kan foruten det som finnes i elevenes omgivelser (natur- og kulturlandskapet), omfatte alt fra bøker (sakprosa og skjønnlitteratur) og kunst og håndverk, til kart og statistikk, internett og IKT. Muntlige kilder, bilder, aviser og museer er også viktig.
Emnet legger samtidig et grunnlag for utvikling av perspektiver på Norges plass i en større verden (jfr. SAM 102). Det betyr å skape forbindelseslinjer mellom samfunnsfaget som kunnskap om verden, og elevenes egen verden.
Innen HISTORIE omfatter emnet de eldste bosettingene, samt vikingtid og høgmiddelalder. I GEOGRAFI arbeider vi med naturgrunnlaget, landskap, næringsveier, bosetting og miljø i Norge. Innen SAMFUNNSKUNNSKAP omfatter emnet sosialisering og identitetsutvikling i barneåra, samt viktige utviklingstrekk i det norske samfunnet.
Kunnskap om samfunnsfag som vitenskapsfag og skolefag er en viktig del av emnet, i tillegg til DIDAKTISKE ferdigheter og kompetanse. Dette omfatter bl.a. tilpasning av undervisning til ulike grupper av elever, kritisk vurdering og bruk av ulike læremidler og kilder, samt veiledning av elevene i viktige ferdigheter som selvstendighet, refleksjon, samarbeid og konfliktløsning.
Organisering
Det legges opp til bruk av varierte og aktive arbeidsformer i studiet, som klassesamtale / -diskusjon, forelesning, seminar, arbeid med kilder bl.a. IKT, oppgaveskriving og deltakelse på ekskursjoner / feltarbeid.
I forbindelse med seminaret skal studentene i gruppe arbeide med oppgaver / problemstillinger som legges fram for resten av klassen. Ekskursjon(er) / feltarbeid blir arrangert i tilknytning til arbeidet med hjemstedet som læringsarena og arbeidet med grunnleggende geografi.
Deler av undervisningen er obligatorisk. Dette gjelder seminartimer med framlegging, deltakelse på ekskursjoner / feltarbeid o.a. timer av praktisk og fagdidaktisk karakter. Det vil framgå av semesterplanen ved studiestart hva som er obligatorisk.
Vurderingsformer
- Grupperapport fra ekskursjon / feltarbeid. Evalueres til godkjent/ ikke-godkjent
- Muntlig gruppefremføring av seminaroppgave. Teller 1/3 av endelig karakter.
- Skriftlig 4 timers eksamen. Teller 2/3 av endelig karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jorunn Halvorsen <Jorunn.HalvorsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 24.06.2011