Forming fordypning førskole 30FOFØ

Læringsutbytte

Kunnskap:

Studenten har kunnskap om

  • Progresjon i et faglig perspektiv i forhold til barns erfaringer og utvikling gjennom estetiske læringsprosesser.
  • Ulike kunst og kulturuttrykk.
  • Organisering og gjennomføring av faglig utviklingsarbeid i barnehagen.
  • Vurdering og utvikling av barnehagens fysiske miljø estetisk og pedagogisk.

Ferdigheter:

Studenten

  • Har fordypet seg i praktisk skapende arbeid med ulike typer materialer og teknikker ut fra egen og andres problemstilling.
  • kan planlegge, reflektere, dokumentere og gjennomføre formingsfaglige prosjekter med barn i barnehagen i et fagdidaktisk perspektiv og med barns rett til medvirkning.
  • Kan visualisere barns arbeid i estetiske læringsprosesser gjennom utstilling og ved bruk av digitale verktøy.
  • Kan bruke digitale verktøy i kreativt arbeid i møte med barns forutsetninger.

Generell kompetanse:

Studenten skal

  • Forstå pedagogens betydning som medskaper, deltaker og rollemodell i barns utforskning og uttrykk og kjenner betydningen av og evner å stimulere barns skapertrang og mestringsfølelse.
  • Forstå dokumentasjon og forskning som forutsetninger for å styrke utviklingen av det fagdidaktiske arbeidet i barnehagen.
  • Opparbeide en estetisk kunnskap og holdning som muliggjør at man kan se alle barn og deres mangfoldige visuelle uttrykk og deltakere i kulturen.

Innhold

Fagplanens innhold er en videreføring og fordypning av det faglig-pedagogiske studiet i forming (10stp) fra første studieår. Det bygger på Rammeplan for førskolelærerutdanningen fra 1997 og Rammeplan for barnehagen, revidert utgave fra 2011.

Små barn opplever, erfarer, reflekterer og uttrykker seg gjennom mange ulike medier. Studiet skal bidra til at studenten utvikler både estetisk oppmerksomhet, praktiske ferdigheter, skapende evner, glede, mestringsfølelse og evne til refleksjon i forhold til arbeid med barn i barnehagen.

Bacheloroppgave

I bacheloroppgaven skal studentene utfra en egen problemstilling gjennomføre et formingsfaglig forskningsarbeid i barnehage etter retningslinjene for bacheloroppgave ved førskolelærerutdanningen, gjennom arbeid med profesjonssøylen og Plan for praksis(se studieprogram). I arbeidet inngår teoristoff fra både forming og pedagogikk. Arbeidet skal også dokumenteres og presenteres som en utstilling.

De eksterne studentene gjennomfører et utviklingsarbeid i barnehagen der arbeidet beskrives, begrunnes og diskuteres teoretisk ved hjelp av fagstoff fra pedagogikk og forming. Arbeidet skal også presenteres i en utstilling.

Arbeids- og læringsformer

Studiet består av 2 semestre som hver utgjør 15 studiepoeng.

Studieåret organiseres i samlinger på Høgskolen i Telemark, Notodden. Det vil bli 4 samlinger à to dager pr. semester.

Samlingene er obligatoriske og alle oppgaver gitt gjennom året skal gjennomføres

I mellomperiodene er studiet basert på egeninsats og veiledning skal avtales og fås på nett eller på studiested. Det kan også være aktuelt å bruke mellomperioder til utstilling og barnehagebesøk

Arbeids- og læringsformer:

Studentaktive læringsformer vil dominere i studiet. Skapende arbeid vil ofte innledes med teoretisk innføring og demonstrasjon av arbeid med ulike typer materialer og teknikker. Fagteoretiske temaer presenteres i forelesninger og i veiledning knyttet til studentens arbeid. Studentens skapende praktiske arbeid skal dokumenteres både individuelt. Studentens praktiske og teoretiske arbeid foregår individuelt eller i gruppe. Gjennom hele studiet må den enkelte student sørge for å sette seg inn i det teoretiske fagstoffet. Det forutsettes at de arbeider selvstendig og søker veiledning av lærer. Studentene skal ha medansvar for skolens materiell, utstyr og verksteder.

Studentene medvirker i valg av innhold og i evaluering av studiet. Fagets studieutvalg formaliserer denne vurderingen.

Arbeidskrav

  • Hovedemne 1. Formingsfaglig skapende arbeid i materialer med dokumentasjoner og refleksjoner. Praktiske oppgaver skal utføres og ha veiledning før vurdering kan gis.
  • Hovedemne 2. Arbeid med bacheloroppgave med dokumentasjon gjennomføres i samarbeid med pedagogikk.

Vurderingsformer

Vurderingskriterier

Kriterier for vurdering av produkter:

Vil være arbeidsinnsats og at arbeidet er gjort i henhold til oppgaven. Vurderingskriterier vil variere i forhold til oppgaven og kan for eksempel handle om teknisk gjennomføring, materialbruk, kreativ idé, estetisk utforming eller funksjon. Dokumentasjon og didaktisk refleksjon vil også vektlegges.

Kriterier for vurdering av bacheloroppgave:

Se vurderingskriterier i "Retningslinjer for bacheloroppgave".

Avsluttende vurdering

Hovedemne 1: Det foretas en formell evaluering med gradert karakter av praktiske arbeider med dokumentasjon og refleksjon.

Hovedemne 2: Bacheloroppgaven vurderes med gradert karakter og inngår i avsluttende vurdering.

 

Vekt

   
   

Hovedemne 1

60%

Hovedemne 2

40%

Det gis én karakter som føres på vitnemålet. Karakterskalaen er gradert fra A til F, hvor A er beste og E laveste ståkarakter. Hvert delemne må ha bestått karakter for at hovedemnet skal være bestått. Det vises for øvrig til eksamensreglement for Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Eli Thorbergsen <Eli.ThorbergsenSPAMFILTER@hit.no>,Marianne Christensen <marianne.christensenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Eidbjørg Sandnes Hansson - 13.01.2012