Kunst, arkitektur og visuell kommunikasjon 1 890KVISK1

Læringsutbytte

Kandidaten

  • kan vise innsikt i estetiske og formale virkemidler i visuelt arbeid med ulike bildeuttrykk og kunne dokumentere dette
  • kan anvende kunst, formkultur og massemedier som inspirasjon og utgangspunkt for eget skapende arbeid i to og tredimensjonale uttrykk
  • har innsikt i idebaserte og problemorienterte arbeidsmetoder og vise evne til originalitet
  • har innsikt i og anvende materialers egenskaper og uttrykkspotensial i eget skapende arbeid
  • har grunnleggende ferdigheter og kunnskaper innen ulike teknikker og materialer, som for eksempel tegning og bilde, skulptur og installasjon
  • har innsikt i og redegjøre for innhold og arbeidsmåter i gjeldende fagplan knyttet til fagfeltet
  • kan vise innsikt i fagdidaktiske problemstillinger knyttet til barnetrinnet
  • kan redegjøre for teori knyttet til visuell kommunikasjon og eget skapende arbeid
  • kan vise innsikt i arbeid med grunnleggende arkitektoniske problemstillinger

Innhold

Kunst, arkitektur og visuell kommunikasjon 1 (17,5 stp, hvor av 2,5 stp er fagdidaktikk)

Skulptur og bilde som uttrykksform og kommunikasjonsmiddel står sentralt i vestlig kultur. Fagområdet er omfattende og sammensatt og favner om et mangfold av uttrykk både to og tredimensjonalt. Bildearbeid omfatter et mangfold av uttrykk fra massemedier til kunstuttrykk og skulptur omfatter bredden i det tredimensjonale uttrykksområdet, fra tradisjonelle skulpturuttrykk til objektkunst, installasjoner, performance og land art. Studentenes arbeid med to og tredimensjonale uttrykksformer skal blant annet knyttes til studier kunst og formkultur. Studentenes arbeid skal også rettes mot de bildemediene som påvirker oss til daglig, slik at studentene blir i stand til å møte barn og unge i deres kulturelle virkelighet. Gjennom arbeid med ulike materialer, redskaper og teknikker for bildefremstilling og bruk av formale virkemidler, skal studentene prøve ut og utforske to og tredimensjonale uttrykksformer, materialenes egenskaper og sin egen uttrykksevne. Studentene skal få erfaring med og kunnskap om skulptur gjennom å utforske og eksperimentere med ulike materialers egenart og deres betydning for skulpturens uttrykk. På verkstedene skal studentene tilegne seg kunnskap om hensiktsmessige materialer og egenskapene ved disse. Kunnskap, opplevelse, undring og refleksjon danner utgangspunkt for studentenes eget skapende arbeid og for undervisning. Her utfordres studentene til å se muligheter for tverrfaglig arbeid med andre fag i skolen. Visuell presentasjon og formidling inngår i emnet og knyttes til refleksjon og utprøving av pedagogiske muligheter i skolen. En bevisst holdning til det fysiske, visuelle og funksjonelle miljøet i verksteder og andre rom, er en forutsetning for å øve opp ferdighet i visuell presentasjon og utvikling av gode læringsarenaer. Kunnskap om organisering og tilrettelegging av funksjonelle verksteder og arbeidsforhold, vedlikehold av verktøy og maskiner er en del av dette.

Gjennom studiet vil en rette søkelyset mot å anvende IKT til innhenting av informasjon, og for å skape digitale uttrykksformer. IKT brukes som hjelpemiddel i skapende prosesser i konkrete materialer, som digitale presentasjoner og formidlingsformer, og til å lage/bruke multimedia. IKT skal ha et innhold og romme arbeidsformer som forbereder studentene i forhold til planer for grunnskolen. Refleksjon over de konsekvenser teknologien kan ha er en viktig del av bruken av IKT i formgivning, kunst og håndverk. Studentene skal kunne drøfte og reflektere over bruk av teknologien i forhold til verdier i fag, kultur og samfunn.

Fagdidaktikk (2,5 stp). Fagdidaktikk omhandler helhetlig arbeid med skolefagets egenart, mål, innhold og verdier. I studiearbeidet skal studentene utvikle evne til fagdidaktisk refleksjon der sammenhengen mellom praktisk skapende arbeid, teoretiske studier og praksisfeltet problematiseres og drøftes. Fagdidaktikken skal sette studentene i stand til å planlegge, tilrettelegge og gjennomføre undervisning i faget på en god og reflektert måte i henhold til gjeldende læreplaner. Gjennom studiet skal de tilegne seg kunnskap om hva som må til for å kunne skape stimulerende læringsmiljøer og tilpasset opplæring. Innholdet i studiet skal reflektere og debattere hvordan faget kan bidra konstruktivt inn i en flerkulturell skolevirkelighet og et samfunn i stadig endring. Kunnskap og erfaring med tema og prosjektarbeid skal erverves gjennom teori og praksis i nært samarbeid mellom studenter, faglærere og øvingsskole. Studentene skal bli kjent med metoder for forsøks og utviklingsarbeid både gjennom praktisk skapende prosesser og gjennom undersøkelser i praksisfeltet. Kunnskap om estetiske læreprosesser, idéutvikling og problemløsning skal være en del av teorigrunnlaget og erfares gjennom egne prosesser.

Arbeids- og læringsformer

Den faglige virksomheten kan ha ulike former og i løpet av studiearbeidet skal studentene få allsidige erfaringer med og kunnskaper om faglige lærings- og formidlingsformer som:

  • verkstedarbeid
  • forelesning
  • demonstrasjon
  • klasse og kollokviearbeid
  • tema og prosjektarbeid
  • problemløsning, individuelt/i gruppe
  • veiledning og vurdering
  • visuelle presentasjonsformer og formidling
  • ekskursjoner

Obligatorisk frammøte

Store deler av studiet har krav til obligatorisk frammøte og dette skal angis i årsplan/semesterplan/periodeplan.

Ved krav om obligatorisk deltakelse i deler av studiet vil retningslinjer for obligatorisk frammøte i studier ved EFL gjelde. Studenten er selv ansvarlig for å dokumentere sin tilstedeværelse i obligatoriske deler av studiet, og å holde seg orientert om han/hun nærmer seg minimumsgrensen for tilstedeværelse. Overskridelse av minsteprosent for tilstedeværelse får konsekvenser for om studenten får fortsette studiet og retten til å gå opp til eksamen. Dette skal sees i sammenheng med de rettigheter og plikter studenten har i følge eksamensreglementet ved HiT, og Lov om universiteter og høgskole § 40 og § 46.3.

Vurderingsformer

Det skal være sammenheng mellom studiets læringsutbytte, innhold, organisering, arbeids- og vurderingsformer. Fortløpende veiledning og uformell vurdering underveis i studiet har til hensikt å bevisstgjøre studentene både når det gjelder å definere nivå for eget studiearbeid og for oppnådd faglig innhold. Slik vurdering omhandler selve arbeidsprosessen, evne til faglig utvikling og progresjon, evne til samarbeid og ansvar for egen læring. Erfaringer med ulike vurderingsformer er en del av utviklingen mot faglig sluttkompetanse og fremtidig yrkesprofesjon.

Arbeidskrav og forholdet til avvikling av eksamen:

  • Kandidaten må ha fullført alle arbeidskrav for å få vurdering i emnet/gå opp til eksamen.
  • Alle arbeidskrav må være godkjent innen en avtalt frist for å få gå opp til eksamen i de enkelte emnene.
  • Kandidaten har ikke krav på veiledning etter at et emne er avsluttet på ordinær måte.
  • Kandidaten plikter å forevise og diskutere oppgaveløsninger med faglærer under arbeidsprosessen. Besvarelser som ikke er forelagt faglærer underveis for veiledning, kan bli avvist til eksamen
  • Kandidaten plikter å delta i tilsyn og vedlikehold av verksteder

Eksamen avvikles ved avslutningen av emnet. Kandidater som ikke leverer innen fristen har benyttet ett eksamensforsøk.

  • inntil 2 mapper/arbeid, med skriftlig/visuell dokumentasjon inkludert fagteori og fagdidaktikk

Med mappe/arbeid menes:

  • et konkret produkt som løsning på en gitt oppgave
  • flere produkter som inngår i en helhet
  • utprøvinger av dokumentasjon av en skapende prosess fram til ett produkt

Konte/ ny eksamen

Kandidaten kan i følge eksamensforskriften klage på eksamensresultatet. Det vil da bli satt opp ny kommisjon bestående av to nye sensorer der minst en er ekstern. Ved eventuell konteeksamen må studenten påregne en utvidelse av tidligere innlevert mappe/eventuelt levere en ny mappebesvarelse.

Det gis en gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er best og E er laveste ståkarakter. Alle arbeider må vurderes til minimum E for at sluttkarakter skal kunne fastsettes.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no> - 02.01.2012