Norsk 3 - Retorikk for lærere NOR 506

Læringsutbytte

Studenten skal kunne

  • beskrive ulike forståelser av begrepet retorikk
  • forklare sentrale retoriske begreper og beskrive viktige linjer i retorikkens historie
  • analysere læreplantekster og tekster fra skjønnlitteratur, media og forskning ved hjelp av retoriske modeller og begreper
  • redegjøre for argumentasjon og retorikk i ulike ytringer fra media og forskning
  • anvende retoriske virkemidler i egne muntlige og skriftlige tekster
  • ta etiske standpunkt til bruken av argumenter og retoriske virkemidler
  • gjøre rede for retorikkens rolle i skolen (etter gjeldende læreplan)
  • planlegge og evaluere undervisning i retorikk

Innhold

Emnet består av tre tyngdepunkt:

1. Retorikkens historie gir en innføring i retorikkens historie og i begrepet retorikk. På dette tyngdepunktet blir både eldre og nyere tekster om retorikk gjennomgått og diskutert.

2. Retorikk og argumentasjon handler om hvordan retorikken inngår som en side av all språkbruk, og det vies spesiell oppmerksomhet til forholdet mellom retorikk og argumentasjon, subjektivitet og objektivitet. Tekster fra media, forskning og skjønnlitteratur blir gjennomgått og diskutert i undervisningen.

3. Retorikk og skole omhandler retorikkens rolle i skolen og skolepolitikken: Hva er retorikkens rolle i gjeldende læreplaner, og hvordan kan retorikk formidles til skoleelever? Hvordan kan styringsdokumentene selv, f.eks. gjeldende læreplaner, analyseres retorisk på en kritisk måte?

Arbeids- og læringsformer

Undervisningen består av forelesninger og seminarer (på campus og/eller Internett). Det forventes at studenten bidrar aktivt på seminarene.

Vurderingsformer

Underveisevaluering: I løpet av semesteret skal studenten levere skriftlige arbeid og presentere muntlige fremlegg i tråd med spesifikasjoner i semesterplanen.

Sluttevaluering: På slutten av semesteret skal studenten levere en fagartikkel på ca. 4000 ord. I tillegg avholdes en justerende muntlig eksamen på inntil 20 minutter. Det gis én bokstavkarakter A–F, der A er beste karakter, E er laveste ståkarakter og F betyr ikke bestått

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Bernt Øyvind Thorvaldsen <bernt.thorvaldsenSPAMFILTER@hit.no> - 10.02.2012