886 Forming (førskolelærer)
Innledning
Forming er et kunst- og kulturfag og et uttrykks- og kommunikasjonsfag og ivaretar i særlig grad den praktisk-estetiske sida ved det pedagogiske arbeidet med barn. Faget blir i tråd med rammeplanen visualisert gjennom bilde, kunsthåndverk, arkitektur og design. Basis for faget er at skapende aktivitet foregår i en kulturell sammenheng. Faget har et spesielt ansvar for å utvikle bevissthet om estetiske kvaliteter. Studentens eget skapende arbeid med materialer står sentralt i studiet. Erfaring med skapende prosesser vil gi grunnlag for opplevelser, varierte uttrykksmåter og ny kunnskap, og gi studentene trening i og forståelse for skapende prosesser. Slik har faget som siktemål å være personlighetsutviklende.
Fagplanen er en videreføring og fordypning av det faglig-pedagogiske studiet i forming etter Rammeplan for forming fordypning i førskolelærerutdanningen av 3. mars 1997. Studiet har som mål å videreutvikle studentene til pedagogisk arbeid med barn i barnehage,skolefritidsordning, kulturskole og kunstinstitusjoner som henvender seg til barn.
Målgruppe og opptakskrav
Studiet er for:
- Siste års studenter ved førskolelærerutdanningen med godkjent 10 studiepoeng i forming
- Videreutdanning for førskolelærere.
Mål for studieprogrammet
Studiet har som mål å videreutvikle studentene til pedagogisk arbeid med barn i barnehage, skolefritidsordning, kulturskole og kunstinstitusjoner som henvender seg til barn.
Studiet skal gi studentene kompetanse og trygghet til å bruke faget i yrkessammenheng. Studentene skal skaffe seg nødvendige forutsetninger for å stimulere barns skapende virksomhet, og arbeide målrettet med forming og kunst- og kulturformidling i barnehage. Studenten skal kunne dokumentere og reflektere over eget skapende arbeid og formingsfaglig arbeid med barn. Studentene skal:
- videreutvikle estetisk sans og uttrykksevne gjennom praktisk skapende arbeid knyttet til områdene bilde, kunsthåndverk, arkitektur og design. Studenten skal kunne drive eget formingsfaglig utviklingsarbeid.
- kunne arbeide fagdidaktisk med observasjon, planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av formingsarbeid. Studenten skal kunne visualisere pedagogiske prosesser ved bruk av utstilling som dokumentasjonform.
- kunne reflektere rundt utvikling av barnehagens fysiske miljø
- kunne arbeide selvstendig og allsidig med forming og barn, og skape sammenheng mellom teoretisk stoff og praktisk arbeid.
Læringsutbytte
Kandidaten
- skal kjenne til progresjon i et faglig perspektiv i forhold til barns erfaringer og utvikling gjennom estetiske læringsprosesser.
- ha kunnskap om ulike kunst og kulturuttrykk.
- har innsikt i organisering og gjennomføring av faglig utviklingsarbeid i barnehagen.
- har kunnskaper om vurdering og utvikling av barnehagens fysiske miljø estetisk og pedagogisk.
- Har fordypet seg i praktisk skapende arbeid med ulike typer materialer og teknikker ut fra egen og andres problemstilling.
- kan planlegge, reflektere, dokumentere og gjennomføre formingsfaglige prosjekter med barn i barnehagen i et fagdidaktisk perspektiv og med barns rett til medvirkning.
- Kan visualisere barns arbeid i estetiske læringsprosesser gjennom utstilling og ved bruk av digitale verktøy.
- Kan anvende digitale verktøy i kreativt arbeid i møte med barns forutsetninger.
- kan reflektere over den betydning han/hun har som medskaper, deltaker og rollemodell i barns utforskning og uttrykk og kjenner betydningen av og evner å stimulere barns skapertrang og mestringsfølelse.
- forstår hvilken betydning dokumentasjon og forskning har som forutsetninger for å styrke utviklingen av det fagdidaktiske arbeidet i barnehagen.
- har opparbeidet en estetisk kunnskap og holdning som muliggjør at man kan se alle barn og deres mangfoldige visuelle uttrykk og deltakere i kulturen.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Studieåret organiseres i samlinger på Høgskolen i Telemark, Notodden. Det vil bli fire samlinger à to dager pr. semester.
Mellom samlingene blir det gitt tilbud om regionale samlinger der studentene bor. I mellomperiodene er studiet nettbasert og studentstyrt.
Studiet er inndelt i følgende målområder:
- Faglig kunnskap; Bilde, skulptur og romlig form, kunst, media og formkultur
- Pedagogisk arbeid med barn
- Samhandling og refleksjon
Internasjonalisering
Flerkulturelle perspektiver ivaretas i emnet.
Arbeids- og læringsformer
Se emneomtale.
Forholdet mellom teori/praksis
Oppgaver i studiet vil kreve samarbeid med praksisfeltet.
Vurderingsformer
Se emneomtale.
Skikkethet
Løpende skikkethetsvurdering foregår gjennom hele studiet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Eli Thorbergsen <Eli.ThorbergsenSPAMFILTER@hit.no>,Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 10.02.2012