Lesing med vekt på 1-4 trinn 30LES1
Læringsutbytte
Etter endt studium skal studentene ha kunnskap om
- nyere teorier om lesing og leseopplæring
- skjønnlitteraturens betydning i skriftspråkopplæringa
- sammenhengen mellom muntlighet, lesing og skriving
- utfordringene elever med norsk som andrespråk kan møte når de skal lære å bruke det norske skriftspråket
- lese- og skrivevansker og mulige årsaker til disse
ha ferdigheter i
- å innføre og arbeide med ulike lesestrategier
- å fortelle muntlig og bruke muntlig fortelling i arbeidet med elevers tekst- og tolkningskompetanse
- å kartlegge leseferdigheter hos elever med norsk som førstespråk og norsk som andrespråk og kunne sette inn egnede tiltak
- Å kunne arbeide med sammensatte tekster og digitale verktøy i arbeidet med lese- og skrivestimulering
ha generell kompetanse i
- å legge til rette for lese- og skrivestimulerende aktiviteter for elever på 1.-4. trinn
- å kunne forebygge lese- og skrivevansker
Innhold
Emne 1: Utvikling av muntlig språkkompetanse
Dette emnet tar for seg språk og kommunikasjon, og hvordan barn utvikler ferdigheter knyttet til språket i bruk og kunnskap om språket som form. Studentene vil få opplæring i hvordan de kan fortelle muntlig uten bruk av tekst, og hvordan dette kan brukes for å utvikle barns språk og tekstkompetanse.
Emne 2: Grunnleggende lese- og skriveopplæring
Dette emnet handler om den første lese- og skriveopplæringen og forebygging av lese- og skrivevansker. I dette emnet blir også leseopplæring for elever med norsk som andrespråk viet oppmerksomhet.
Emne 3: Lesing i alle fag
Dette emnet dreier seg om lesing som grunnleggende ferdighet, leseforståelse og lesestrategier og hvordan en kan arbeide med fagtekster i alle fag. Det blir lagt vekt på å se de mulighetene for læring som ligger i å utnytte sammenhengen mellom muntlighet, lesing og skriving.
Emne 4: Litteraturformidling og skolebibliotek
I dette emnet vil vi konsentrere oss om litteraturformidling, lesestimulering og bruk av skolebiblioteket.
Emne 5: Arbeid med sammensatte tekster
Dette emnet omhandler lesing og produksjon av sammensatte tekster, også digitale. Emnet omfatter også læremiddelkunnskap.
Emne 6: Lesing når norsk er andrespråket
Dette emnet handler om leseopplæring for elever med norsk som andrespråk og hvilke særlige utfordringer andrespråkslesere står overfor når det gjelder lesing av skjønnlitteratur og faglitteratur.
Emne 7: Kartlegging
Dette emnet handler om kartlegging av leseferdigheter. Det vil også bli lagt vekt på hvordan en skal analysere og følge opp kartleggingsresultatene.
Internasjonalisering
Vurderingsformer
Vurdering underveis i studiet
I tilknytning til undervisning vil studentene få arbeidskrav som skal utføres individuelt eller i grupper. Arbeidskravene vil være spesifisert i kursets semesterplan.
Arbeidskrav skal være levert innen fastsatte frister som framgår av semesterplanen. Gyldig fravær dokumentert med for eksempel sykemelding, fritar ikke for å innfri arbeidskrav. Studenter som på grunn av sykdom eller annen dokumentert gyldig årsak ikke kan levere arbeidskrav innen fristen, kan i avtale med faglærer få utvidet innleveringsfrist. Dette må avtales før opprinnelig innleveringsfrist. Arbeidskrav må være utført og godkjent for at man kan gå opp til eksamen.
Arbeidskrav blir vurdert til ”godkjent” eller ”ikke godkjent”. Studenter som leverer arbeidskrav som får vurderingen ”ikke godkjent” får mulighet til én ny innlevering.
Sluttvurdering (2. semester)
1. Mappevurdering.
Vurderingen gis på grunnlag av et utvalg tekster fra den samlingen studenten har levert gjennom året. I tillegg skal studenten skrive en refleksjonstekst. Tekstsamlingen, en presentasjonsmappe, vurderes med karakter A – F, med A som beste og E som laveste ståkarakter.
2. Muntlig prøve.
Til muntlig prøve skal studenten legge fram et forberedt emne. I tillegg stilles spørsmål fra pensum. Muntlig eksamen vurderes med karakter A – F, med A som beste og E som laveste ståkarakter.
Det gis en samlet karakter, der karakteren fra muntlig eksamen teller 60%.
Alle delemner som inngår i en samlet karakter må være bestått for at hovedemnet skal få bestått.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Fridunn Tørå Karsrud <fridunn.t.karsrudSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Tone Marit Tesdal - 21.02.2013