Tverrfaglig veiledning 15TVEIL
Læringsutbytte
Kunnskap
Studenten skal
- Avansert kunnskap om sentrale sider ved det å være veileder i flerfaglig og tverrfaglige sammenhenger
- Inngående kunnskap om hvordan veiledning kan bidra til egen og andres læring i yrket
- Avansert innsikt og kan beskrive, analysere og kritisk drøfte ulike perspektiver på veiledning i tverrfaglige sammenhenger
Ferdigheter
Studenten skal
- Kan analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innen fagområde og arbeide selvstendig praktisk og teoretisk med veiledning i et tverrfaglig fokus
- Kan analysere og kritisk vurdere valg av strategier og tilnærmingsmåter i veiledning
- Kan gjennomføre og dokumenter et selvstendig forskning eller utviklingsprosjekt
Generell kompetanse
Studenten skal
- Kunne kritisk analysere og reflektere over egen evne til kommunikasjon og veilednings kompetanse i et tverrfaglig perspektiv
- Kritisk vurdering av forskningsetiske vurderinger i et tverrfaglig perspektiv
- Bidra med nytenking og innovasjon relatert til tverrfaglig veiledning
Innhold
Emnet skal gi et grunnlag for å forstå veiledning ut i fra ulike veiledningstradisjoner og veiledningspraksiser. Studentene skal utvikle bevissthet om egen og andres yrkessosialisering, yrkesroller og yrkeskultur, samt utvikle forståelse for tverrfaglig samarbeid og veiledning.
Emnet inneholder vitenskapsteori og forskningsmetodologi, teorier om profesjoner og profesjonalitet relatert til veiledning i tverrfaglige og flerfaglige sammenhenger.
Dette innebærer at enheten består av kritiske drøftinger og forskningsbasert dokumentasjon relatert til veiledningsarbeid i tverrfaglige sammenhenger.
Arbeids- og læringsformer
Emnet retter seg både mot veiledning på individnivå og veiledning av grupper. Dette innebærer at enheten består av både teori om veiledning og veiledningsstrategier, samt øvelse i veiledning ut fra ulike strategier. Det legges til rette for at studentene får øvelse i å observere, planlegge, gjennomføre og evaluere veiledning i individuell- og gruppeveiledninger i et tverrfaglig perspektiv. Det skal foregå veiledningsarbeid i nettverksgrupper mellom samlingene. Studentene skal få veiledning på egen veiledning både av faglærere og medstudenter. Studentene skal behandle relevante teoretiske spørsmål ut fra de virkeområder og yrkesfunksjoner som studentene representerer. Studentene må selv etablere et yrkesfaglig veiledningsforhold utover samlingene tidlig i studiet, og de må ha tilgang til yrkesfaglige veiledningssituasjoner i hele studieperioden.
Nettverksgrupper mellom samlingene utgjør ca 30 timer.
Vurderingsformer
Arbeidskrav:
- Obligatorisk deltaking i nettverksgruppene og på samlingene.
- Godkjent logg fra arbeidet i nettverksgruppene
- Refleksjon over arbeid fra praksis skal inneholde metoder, analyser, teorier og resultater gjennom muntlig presentasjon individuelt eller i gruppe.
Arbeidskrav skal være gjennomført innen fastsatt frist gitt i semesterplanen og må godkjennes av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen.
Vurdering:
Studentene skal utarbeide en vitenskapelig artikkel på 4000 ord. Teksten skal bygge på eget veiledningsarbeid som drøftes i lys av metoder og teorier. Det åpnes for at fagteksten kan leveres som gruppeoppgave.
- Frist for innlevering settes i semesterplanen.
- Studentene får veiledning på problemstillingen.
Besvarelsen vurderes med gradert karakter fra A til F der A er beste beståtte karakter, E er dårligste karakter, og F innebærer Ikke bestått.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Elin Ødegård <Elin.OdegardSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Carl-Magnus Nystad - 07.05.2013