Fordypning F3 890FORDYP
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten
- kjenner til sentrale estetiske teorier og ha bred kunnskap om form, farge og materialegenskaper
- har kunnskap om hovedlinjene i europeisk kunst, arkitektur, håndverk og design fra antikken til vår tid og kunne anvende dette i arbeidet med egne produkter
- kjenner til stadiene i design prosessen
- har kjennskap til bildets betydning, formale oppbygging og visuelle kommunikativ karakter
Ferdigheter
Kandidaten
- kan gjennomføre en skapende prosess fra idé til utstilling og muntlig presentasjon
- kan reflektere over og formidle skapende arbeid
- har kunnskap om og innsikt i samspillet mellom materiale, redskap, teknikk og ønsket funksjon og/eller formuttrykk
- kan anvende hensiktsmessig metode
Generell kompetanse
Kandidaten
- har innsikt i samfunnsmessige aspekter ved kunst, design og produksjon, som for eksempel konsekvenser av resursbruken for miljøet og anvender dette i eget arbeid.
- kan reflektere over egne prosesser og oppnådd kunnskap
- kan skriftlig fremstille et valgt problem
- kan bruke visuelle og materielle kulturytringer som impulser til egen idéutvikling og skapende arbeid
Innhold
I 5. semester kan kandidaten velge internasjonal utveksling (se studieprogramkode 890, Faglærer i formgiving, kunst og håndverk) eller å fordype seg innenfor områdene: Arkitektur, Billedkunst, Design eller Entreprenør. Kravspesifisering til verktøy, materialer og oppøving av ferdigheter konkretiseres som læringsutbyttebeskrivelser av kandidaten selv. Metoder for arbeidet skal godkjennes av veileder. Prosessen skal være en faglig utforskning gjennom praktisk skapende tilnærming til det valgte fagområdet. Fordypningen avsluttes med en utstilling, muntlig formidling og en skriftlig rapport med krav om å problematisere et avgrenset område.
Under beskrives hvert område ganske åpent for å vise at det er mange slags prosjekt som kan være aktuelle innenfor hvert av områdene.
1) Arkitektur
Arbeide med planlegging, design og konstruksjon i ulike skala, av rom eller miljøer for menneskelig aktivitet. Det legges vekt på en systematisk og problembasert designutvikling med en funksjonell, teknisk, sosial, estetisk og bærekraftige basis.
2) Billedkunst
Det sentrale er egne skapende aktiviteter og kreative prosesser. Ut i fra dette utøvende arbeidet fokuseres det også på å opparbeide bevisthet og evne til refleksjon rundt innhold, idegrunnlag og formalestetikk. Dette skal knyttes til ulike uttrykksformer innenfor det 2 og 3 dimensjonale billedområdet.
3) Design
Grafisk design og produktdesign
Grafisk design i denne sammenhengen kan dreie seg om alt fra utforming av trykksaker, profiler/logo til branding, innpakninger og emballasje. Problemområdene bør ses i relasjon til ulike behov i dagens samfunn og formidling av et budskap gjennom målrettet grafisk formgiving.
Produktdesign innebærer arbeid med problemstillinger fra områder som: Møbeldesign smykkedesign, mindre gjenstands design, mote, design/redesign. Her legges det vekt på systematisk og problembasert design og produktutvikling.
4) Entreprenørskap
Fordypning i entreprenørskap kan dreie seg om nyskapingsarbeid. Arbeidet kan sikte mot utvikling av produkter og tjenester som omfatter prosjektstyring, produktutvikling, markedskommunikasjon . Studentbedriftkonseptet til Ungt Entreprenørskap bør være en sentral innfallsvinkel til dette arbeidet.
Arbeids- og læringsformer
Den faglige virksomheten kan ha ulike former. I løpet av dette emnet skal kandidaten få erfaringer med faglige lærings- og formidlingsformer som:
- verkstedarbeid
- forelesning
- demonstrasjon
- klasse og kollokviearbeid
- problemløsning, individuelt/i gruppe
- veiledning
- visuelle presentasjonsformer og formidling
Obligatorisk frammøte
Deler av studiet har krav til obligatorisk frammøte. Dette angis i årsplan/semesterplan/periodeplan. Ved krav om obligatorisk deltakelse i deler av studiet vil retningslinjer for obligatorisk frammøte i studier ved EFL gjelde. Dette skal sees i sammenheng med de rettigheter og plikter studenten har i følge eksamensreglementet ved HiT, og Lov om universiteter og høgskole § 40 og § 46.3.
Fordypningen består av selvstendig arbeid på høgskolens verksteder, og består av individuelt arbeid med veiledning av tildelt veileder. Vekselspillet mellom skapende arbeid, teori og refleksjon er viktig. Det forventes stor grad av egeninnsats og selvstendighet i arbeidet med emnet.
Vurderingsformer
Vurderingen gjennomføres på grunnlag av praktisk esteiske arbeid fra emnet, utstillingen og den muntlige presentasjon
Karakteren vektes på følgende vis:
- 80% praktisk-estetisk arbeid
- 20% utstilling og muntlig presentasjon.
Det gies en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Det vises forøvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 24.06.2015