Tegning og bilde TEGN 101
Læringsutbytte
Kunnskap
- behersker fagbegreper, kan diskutere faginnhold og kommunisere ulike perspektiv til fagområdet.
- identifisere og reflektere over billedkunstfaglige tilnærmelsesmåter og perspektiv.
- kjenne til estetisk praksis og forholde seg til estetiske teorier.
- har kjennskap til fargelære/teori
- kjenner til grafikkens utspring, utvikling og viktige tendenser innenfor grafikk som uttrykksform.
Ferdigheter
- kan anvende ulike medium og teknikker som tegning, maleri, skulptur, grafikk og digitale verktøy til å visualisere og utrykke ideer, løse problemstillinger og skape bilder og tredimensjonale objekter.
- kan gjennomføre en skapende prosess fra ide basis/ ide- utvikling og arbeid med råmateriale, via eksperimentering, videreforedling til å skape ferdig produkt.
- kan anvende tegning som uttrykksmiddel og benytte grunnleggende bildekompetanse fra tegnemediet i øvrige medier som maleri, grafikk, skulptur, tegning og digital billedbehandling.
- kan benytte noen digitale tilnærmelsesmåter til eget billed uttrykk,
- behersker ulike malemedier/bindemidler .
Generell kompetanse
- vise innsikt til sitt skapende arbeid og i anvendelsen av de ulike formale virkemidler som for eksempel form, flate, farge, volum, proporsjoner etc.
- har grunnleggende kunnskap om grafiske uttrykk som fenomen. Kan forholde seg til høytrykk, dyptrykk og flattrykk, og har forståelse for de grunnleggende trykkteknikker.
- Har erfaringer fra tredimensjonalt arbeid og kan realisere og utrykke seg tredimensjonalt gjennom skulptur/objekt. Har kjennskap til en rekke samtidige tilnærmelsesmåter til skulpturelt arbeid.
Innhold
Det sentrale i dette emnet er studentenes egne skapende aktiviteter og kreative prosesser. Ut i fra dette utøvende arbeidet fokuseres det også på å opparbeide en evne til bevissthet og refleksjon rundt innhold, idegrunnlag og formalestetikk.Dette skal knyttes til ulike uttrykksformer innenfor det 2 og 3 dimensjonale billedområdet og inkluderer tegning, maleri, skulptur , grafikk ,fotografi og digitale medier. Studiet skal ha en teoretisk forankring der veksling mellom skapende virksomhet og teoristoff gir grunnlag for å forstå, vurdere og videreutvikle ideer innen billedkunst området.
Arbeids- og læringsformer
Emnet har et omfang på ca 800 arbeidstimer, og av dem nærmere 200 lærerstyrte timer til verkstedsarbeid under tilsyn, forelesninger og veiledningstimer.
Studie emnet preges av en vekselvirkning mellom skapende arbeid i ulike medium og teori .
Aktuelle undervisningsformer er:
- forelesninger ca. 40 timer
- demonstrasjoner ca 20
- work shop 130
- instruksjoner ca 10
- kollokvier ca 10 timer
- visuelle presentasjoner 20
- oppgavebesvarelser ca 600 timer
Bruk av utstillinger og andre kulturtilbud inngår i studiet.
Store deler av studiet har krav om obligatorisk fremmøte. Dette skal angis i årsplan/semesterplan/periodeplaner. Den enkelte student har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten selv må holde seg a jour i aktuell pensumlitteratur og søke faglig veiledning. Kunnskapstilegnelsen vil i stor grad forholde seg til løpende prosessveiledning og læring gjennom handling. Nærvær og deltagelse i et aktivt skapende verkstedsmiljø er en grunnleggende og viktig forutsetning for å få fullt utbytte av studiet.
Mappeoppgaver
Studiearbeidet struktureres gjennom gitte mappeoppgaver utformet av lærerteamet. For hver oppgave er det definert læringsmål som korresponderer med innhold i det aktuelle delemne og arbeidsområde. Mappeoppgavene formidler studiets forventninger til studentene om en aktiv og jevn innsats gjennom studieåret. Mappeoppgavene vil synliggjøre progresjon og struktur i studiet. Oppgaver som gis tidlig i studiet, skal bygge opp basisferdigheter og gi forutsetninger for å løse stadig mer komplekse oppgaver.
Gjennom arbeid med mappeoppgavene underveis i studiet får studenten veiledning og tilbakemelding på fremlagt arbeid, utstillinger og presentasjoner, skisser, studier og skriftlige refleksjoner. I mappene dokumenteres studentens arbeidsprosess, resultat og refleksjon gjennom skriftlige og praktiske arbeider, og slik bygger studentene etter hvert opp et bevisst forhold til sin egen utviklings- og læringsprosess innenfor fagfeltet.
Vurderingsformer
Alle oppgaver og / eller arbeidskrav må utføres, leveres inn og vurderes til bestått til avtalt tid slik det angis i semesterplan / årsplan / periodeplan, for at emnet skal kunne godkjennes og studenten kan få avlegge avsluttende vurdering. Det er også et krav at studenten ikke har mer enn 20 prosent fravær fra undervisning og veiledningssituasjoner der det er krav om tilstedeværelse og aktiv deltakelse. Avsluttende vurdering gjennomføres på grunnlag av mappeinnlevering. Krav til mappenes innhold defineres av faglærer i god tid før innlevering. Det gies en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no>,Linda Marita Strømme <Linda.StrommeSPAMFILTER@hit.no> - 28.12.2015