Engelsk 1: 8-13, modul 2: Språk, tekst, kultur ENG1M2

Læringsutbytte

Kunnskap: Studenten skal

  • ha kunnskap om læreplan for engelskfaget i skolen og forholdet til det europeiske rammeverket for språk
  • ha kunnskap om grunnleggende ferdigheter i engelskfaget med særlig vekt på lesing, skriving og muntlige ferdigheter
  • ha kunnskap om engelsk som verdensspråk, engelsk standardspråk og varianter
  • ha kjennskap til samfunnsliv og kulturuttrykk i engelsktalende land
  • ha kunnskap om ulike tilnærminger til litteratur og annen tekst i undervisning

Ferdigheter

Studenten skal:

  • kunne velge ut og analysere engelskspråklige tekster for ungdom, samt anvende et presist og tilpasset begrepsapparat i arbeidet med tekst
  • kunne legge til rette for elevers arbeid med engelskspråklige tekster og utforskning av levesett og kulturuttrykk på en variert, utfordrende og inspirerende måte
  • kunne bruke digitale læringskilder og verktøy på en kritisk måte i pedagogisk arbeid og i egen kunnskapsutvikling
  • kunne uttrykke seg muntlig og skriftlig på engelsk tilpasset ulike sammenhenger
  • være en god språkmodell og bruke engelsk kommunikativt tilpasset målgruppen
  • tilrettelegge for varierte måter å arbeide med utvikling av elevers språkferdighet i engelsk, med vekt på lesing, muntlige og skriftlige ferdigheter
  • ta i bruk ulike måter å veilede og vurdere elever på, i arbeid med utvikling av språklig kompetanse, for eksempel gjennom bruk av læringsstrategier
  • planlegge, gjennomføre og reflektere over egen undervisningspraksis og undervisningopplegg

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kunne anvende faglige og fagdidaktiske kunnskaper i engelskopplæringen i overensstemmelse med LK06
  • ha redskaper til å utvikle egen språkferdighet gjennom lesing, skriving og andre språkmedier
  • kunne arbeide selvstendig og sammen med andre for å løse identifiserte problemer knyttet til elevers læring og utvikling i engelskfaget

Innhold

Engelsk 1 er bygd opp av to moduler. Hver modul går over et semester og består av to tema. I hver moduler er det krav til arbeid underveis i form av skriftlig og muntlige presentasjoner, diskusjoner, etc.

Hver modul består av integrert fagdidaktisk og faglig innhold. Fagdidaktikken er basert på skolens læreplaner og kompetansemål, og gjenspeiler også mål for lærerutdanningen. Modul 2 vektlegger tekster for unge fra engelsktalende land, interkulturell læring, grunnleggende sjangerkunnskap, samt metoder i arbeid med tekster.

Sentrale fagdidaktiske perspektiv er språkutvikling, særlig i arbeid med de grunnleggende ferdighetene med fokus på lesing, muntlige ferdigheter og digitale ferdigheter. Disse ferdigheter blir behandlet teoretisk og praktisk gjennom ulike arbeidsmåter i faget.

Arbeids- og læringsformer

Ukentlig nettundervisning i sanntid via OmniJoin. To obligatoriske samlinger i semesteret.

Arbeidet i studiet vil bli organisert på flere måter for det nettbaserte løpet: forelesinger i kombinasjon med drøfting av stoff, seminartimer, gruppearbeid, framføringer og selvstudium. Refleksjon over og utvikling av egen undervisning i faget er viktig og utveksling av synspunkter og refleksjon over undervisningspraksis er en sentral del av arbeidet. Det forventes at studentene skaffer seg den nødvendige faglitteraturen i tid og deltar aktivt i undervisningen. En del av pensumlitteraturen vil være selvvalgt, og studentene må derfor regne med selvstudium.

Under vårsemesteret gis det tilbud om en ukes studieopphold ved Det norske studiesenteret i Storbritannia, York. Oppholdet er ikke en obligatorisk del av studiet.

Vurderingsformer

Vurderingsarbeidet i studiet skal gi deltakerne modeller for eget arbeid med elever.

Det vil i semesterplanen bli presentert en til to arbeidskrav, hvorav et er relatert til pedagogisk bruk av IKT/digitale ferdigheter. Arbeidskrav vurderes bestått/ikke bestått og må være gjennomført og bestått for å få gå opp til eksamen.

Sluttvurdering:

En mappe for tema "Integrerte grunnleggende ferdigheter" som teller 55% av den endelige karakteren. Mappen består av to tekster/oppgaver, hvorav en er muntlig og vurderes bestått/ikke bestått. Alle deler må vare bestått før å få karakter på mappen. Den skriftlige oppgaven (fagdidaktisk retning) fokuserer på en problemstilling i undervisningsfaget engelsk og inkluderer utprøving og deling av faglig og fagdidaktisk kunnskap i et fagfelleskap. Den muntlige teksten er en drøfting og evaluering av en av medstudentenes oppgave.

En individuell muntlig eksamen for tema "Tekst, samfunn og kultur" som teller 45% av den endelige karakteren. Eksamen tar sitt utgangspunkt i tema fra pensum og forelesinger/seminarer. Evne til faglig og didaktisk refleksjon vil bli sterkt vektlagt.

Det blir gitt gradert karakter på en karakterskala fra A til F.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter AnnKatrin Jonsson <annkatrin.jonssonSPAMFILTER@hit.no> - 20.01.2016