Fantastisk litteratur for barn og ungdom i et didaktisk perspektiv FLITT 400
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten skal:
- ha inngående kunnskap om kjente teorier og teoriutviklingen innenfor fantastisk litteratur.
- ha et visst litteraturhistorisk overblikk over klassiske og nyere verk og trender i nordisk og engelskspråklig barnelitterær tradisjon som inneholder trekk fra fantastisk litteratur.
- ha innsikt i litterær fortelleteori med særlig vekt på leserens rolle i fantastisk litteratur.
- ha noe kunnskap om hvordan det fantastiske kommer til uttrykk i visuelle og multimodale tekster som film og bildebøker.
- kunne formulere egne faglige problemstillinger om fantastisk litteratur i undervisning.
Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:
- anvende teori om fantastisk litteratur i analyse av barnelitterære verk.
- nærlese og analysere en rekke barnelitterære verk med blikk for det fantastiske og ved bruk av teori om litterær analyse.
- delta i barnelitterære sjangerdiskusjoner.
- legge til rette for undervisningsopplegg om fantastisk litteratur for elever på 1.-10. trinn i grunnskolen som er fundert i teori om litteraturdidaktikk og fantastiske sjangrer.
Generell kompetanse
Kandidaten skal:
- ha forståelse for og kunne reflektere over fantastisk litteratur som sjanger og sett i et historisk og samfunnskritisk perspektiv.
- kunne formidle kunnskapen om emnet fantastisk litteratur til ulike målgrupper, heriblant kolleger/ medstudenter.
Innhold
Dette masteremnet vil drøfte hvorfor og hvordan den fantastiske litteraturen, med sine innslag av overnaturlige og magiske universer, fascinerer og fenger hos de unge leserne. Fantastisk litteratur for barn og ungdom tar ofte opp eksistensielle temaer som identitet, tabu og moral og tekstene rører ofte ved sider ved tilværelsen som kan være vanskelige å sette ord på i mer direkte vendinger. Det er ikke uten grunn at denne litteraturen har blitt kalt literature of subversion. Den fantastiske litteraturen diskuterer litterære grunnlagsproblemer som virkelighetsoppfattelse, meningsskaping og erkjennelse.
Emnet vil inneholde en litteraturteoretisk innføring i sjangeren fantastisk litteratur fra fantastikkens far Tzvetan Todorov til nyere fantastikkforskning med vekt på det barnelitterære perspektivet.
Dette masteremnet vil videre legge vekt på litterær analyse og nærlesning av utvalgte barne- og ungdomslitterære verk fra den nordiske og den engelskspråklige tradisjonen. Både klassikere som Alice i eventyrland og verk av Astrid Lindgren samt et tilfang av nyere fantastisk litteratur vil stå på leselisten. Dette masteremne har sitt primære fokus på litterære tekster, men vil i noen grad trekke inn filmatiserte romaner og bildebøker og kaste lys over hvordan det fantastiske kommer til uttrykk i visuelle og multimodale tekster. Leseraspektet samt en litteraturdidaktisk vinkling på de litterære lesningene vil fungere som en rød tråd gjennom hele emnet.
Arbeids- og læringsformer
I dette emnet vil studenten møte varierte arbeidsformer som forelesninger, seminardiskusjoner studentfremlegg, praksisoppgaver og individuell eller gruppevis veiledning. Det vil bli stilt krav til at studenten deltar aktivt i seminardiskusjoner og som opponent på andres fremlegg. Studenten skal også skrive en fordypningsoppgave med en selvvalgt problemstilling relatert til kursinnhold og pensum.
Vurderingsformer
Det inngår to arbeidskrav som vil bli spesifisert i semesterplanen, og disse blir vurdert til bestått eller ikke bestått. Begge må vurderes til bestått for å få sluttvurdering i emnet.
Sluttvurdering består av fordypningsoppgave på ca. 4000 ord (teller 60 %) og en 6 timers skriftlig eksamen (teller 40 %). Begge eksamener har gradert karakter og vil bli slått sammen til én karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Kirsten Linnea Kruse <kirsten.l.kruseSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Carl-Magnus Nystad - 02.12.2016