Vitenskapsteori og metode VITM 400

Læringsutbytte

Kunnskap

Kandidaten har:
- kunnskap om sentrale vitenskapeteoretiske temaer
- kunnskap om sentrale forskningsmetoder i humaniora og samfunnsvitenskap og om forholdet mellom teori og metode
- innsikt i teoretiske og metodiske problemstillinger innenfor utdanningsvitenskap.

Ferdigheter

Kandidaten kan:

- vurdere vitenskapelige arbeider på bakgrunn av vitenskapsteori og forskningsmetodikk.

- vurdere relevante metoder for ulike forskningsformål på bakgrunn av metodemangfoldet i humaniora og samfunnsvitenskap.

- anvende relevant vitenskapsteori og forskningsmetode i eget arbeid.

- vurdere og anvende vitenskapsteori og forskningsmetode i utdanningsvitenskapelig sammenheng.

Generell kompetanse

Kandidaten kan:

- formidle egen og andres forskning etter gode etiske og akademiske standarder.

- reflektere over vitenskapens rolle i samfunn og skole.

Innhold

Emnet tar opp de humanistiske vitenskaper og samfunnsvitenskapene fra et utdanningsvitenskapelig, vitenskapsteoretisk og metodisk perspektiv. Med utgangspunkt i et utvalg av tema som spesifiseres i semesterplanen, får kandidaten innblikk i sentrale teoretiske og metodiske problemstillinger innenfor disse vitenskapene. Arbeidet med metodikk blir vektlagt med utgangspunkt i vitenskapelige arbeider. Teori og metode blir gjennomgående knyttet til skolefagene og plassert i en videre utdanningsvitenskapelig kontekst.

Arbeids- og læringsformer

Arbeidet i dette emnet blir organisert som forelesninger, seminarer og veiledning. Studiet krever en høy grad av deltakelse, der studenten f.eks. gir egne presentasjoner og respons på andres arbeid. Deler av undervisningen og noen aktiviteter er obligatorisk. Det vil framgå av semesterplanen ved studiestart hva som er obligatorisk.

Studenten skal i løpet av emnet skrive en fordypningsoppgave, og problemstillingen velges i samråd med faglærer. Arbeidet med oppgaven blir tematisert på ulike måter i undervisningen.

Vurderingsformer

Emnet har to arbeidskrav i semesterplanen, og disse blir vurdert til bestått eller ikke bestått. Begge må vurderes til bestått for å få sluttvurdering i emnet.

Sluttvurderingen består av innlevert fordypningsoppgave på ca. 4000 ord med gradert karakter og en skriftlig eksamen på 6 timer med gradert karakter. Kandidaten får én samlet karakter der fordypningsoppgaven utgjør 60 % og skriftlig eksamen 40 %.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Lars Frers <frersSPAMFILTER@hit.no> - 09.12.2015