Matematikk 3, modul 2, geometri, vektorregning og lineær algebra 15MA3F2

Læringsmål

Matematikk 3 - modul 2 dekker målområdene geometri, lineær algebra og didaktikk.

Studentene skal utdype sin innsikt i grunnleggende geometriske begreper, og begrepene skal utvides og gjøres mer fullstendige slik at studentene får en mer helhetlig forståelse av metoder og problemstillinger innenfor feltet geometri, og slik at de kan løse sammensatte teoretiske og praktiske problemer. Det innebærer blant annet at studentene skal bli kjent med vesentlige begreper i geometrien, slik som vektor, avbildning og matrise. De skal lære å tolke og anvende disse begrepene til å modellere og analysere realistiske situasjoner, og til å løse problemer i tilknytning til disse. Studentene skal få innsikt i hvordan begrepene henger sammen med, og utvider, begreper som studeres i skolematematikken. Geometriens visuelle aspekt gir en unik innfallsvinkel til matematisk teori, og studentene skal få kunnskaper om hvilken rolle dette kan spille i formidlingen av faget i skolen, og det skal gi større forståelse for hvordan geometrien i skolematematikken forbereder en av de viktigste deler av anvendt matematikk.
Arbeidet med avbildninger skal gi studentene innsikt i hvordan matematikk kan modellere dynamiske prosesser, og samtidig utdype deres forståelse av funksjonsbegrepet . Dette leder naturlig over i algebraen, et sentralt emne i skolematematikken. Studentene skal utdype sine kunnskaper i algebra generelt, ikke minst om ligninger og systemer av slike. De skal se hvordan man kan man med begrepene matrise og vektor kan formulere en algebraisk teori som knytter sammen geometri og algebra. Studentene skal lære å bruke dataprogrammer for både geometri og algebra. Spesielt skal studentene få innsikt i og trening med å fremstille og løse problemer i plangeometri ved hjelp av slike programmer, slik som grunnleggende konstruksjon, og de skal se hvordan dette kan brukes i undervisning.

Studentene skal i Matematikk 3 få innsikt i noe av historien innen kursets hovedemner.

Studentene skal få erfaringer fra en realistisk formidlingssituasjon hvor både planlegging og gjennomføring av undervisning inngår, og vise at de kan reflektere over dette.

For fordypningsenheten Matematikk 3 vil utvikling av rene fagkunnskaper være et vesentlig mål. Studentene skal møte matematikken slik den fremstår som skolefag, hvor induktive arbeidsmåter står sentralt, men de skal også møte matematikken på dens egne premisser, og få noe erfaring med hvordan den utøves som logisk-deduktiv vitenskap.

Innhold

Matematikk 3 – modul 2 gir en innføring i geometri og algebra knyttet til emnene:

representasjon og regning med vektorer – skalarprodukt og kryssprodukt – normalvektorer og retningsvektorer til rette linjer – vektorprojeksjon – trigonometri – parameterframstilling av linjer og plan i rommet – kongruensavbildninger – symmetri – grunnleggende matriserekning – determinanter – ligningssystemer.

Didaktikken dekkes av et fagdidaktisk arbeid. Innholdet spesifiseres nærmere i semesterplanen.

Organisering

Kurset er et fjernundervisningskurs basert på bruk av Internett. Studentene tildeles brukernavn og passord og internettportalen Classfronter benyttes som arbeidsplattform. Her vil det bli diskusjonsrom og rom for nettmøter, og lærere og studenter vil kunne legge ut brev, besvarelser og andre dokumenter samt linker til andre internettadresser. Studentene får opplæring i bruk av Classfronter i de første brevene.

Kommunikasjonen mellom student og høgskole foregår via telefon, e-post og diskusjonsrom.

Undervisningen går over to semestre. I løpet studieåret blir det delt ut 8 undervisningsbrev. I tillegg kommer noen fellesbrev med generelle opplysninger. Det første brevet sendes med vanlig post, mens de øvrige må lastes ned fra Fronter. I modul 2 blir det gitt 4 frivillige innleveringsoppgaver (det er innleveringer annen hver gang i modul 1 og 2). Innleveringsoppgavene kan gjerne besvares i grupper. Brevbesvarelser sendes faglærer for retting/kommentering til oppsatte frister, enten via vanlig post eller ved hjelp av innleveringsverktøyet i Fronter.

I Matematikk 3 modul 2 inngår det også et fagdidaktisk arbeid.

Det vil bli tilbudt to frivillige weekendsamlinger – én på høsten og én på våren.

Studentene oppfordres til å danne grupper, men det er ikke noe krav at man skal tilhøre en gruppe.

Studentene må ha tilgang til datamaskin med tekstbehandling, regneark, E-post og Internett.

Vurderingsformer

Matematikk 3 Modul 2 avsluttes med en 5 timers individuell, skriftlig prøve under eksamensvilkår. Alle studenter vil kunne avlegge denne prøven i sin egen landsdel. Prøven vurderes med gradert karakter.

Ved beregning av sluttkarakteren i modulen teller det fagdidaktiske arbeidet 20 % og den avsluttende prøven 80 %.

Hver modul gis én karakter på vitnemålet.

Det gis bokstavkarakterer fra A til F, med A som beste karakter og E som dårligste karakter for bestått. Kandidater som ikke består får karakteren F.

Alle delemner som inngår i en endelig karakter i en modul må være bestått for at hovedemnet skal få bestått karakter.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Dan Roaldsøy <dan.roaldsoySPAMFILTER@hit.no> - 12.02.2008