Barndom og oppvekst i et flerkulturelt og internasjonalt perspektiv 869HEMN1

Læringsmål

Målet med hovedemne I er å bidra til at studentene får en innføring i barnevernfaglig kunnskapsgrunnlag knyttet til barn og unges behov, oppvekst,- overlevelses,- og utviklingsbetingelser i en norsk, flerkulturell og internasjonal sammenheng.

I hovedemnet er det et mål å legge til rette for at studentene skal tilegne seg et bevisst forhold til sin rolle som student, besitte relevante studietekniske ferdigheter, kunne samarbeide i grupper og kjenne til det tradisjonelle, flerkulturelle og internasjonale barnevernfaglige teori- og praksisfelt.

Kunnskap om barn og unges normalutvikling og utviklingsbetingelser blant etniske minoriteter i et oppvekst- og utviklingsøkologisk perspektiv står sentralt. Denne kunnskapen settes i sammenheng med evnen til å kunne observere, identifisere og analysere mulige indikatorer på risikoatferd blant barn og unge med etnisk majoritets, - og minoritetsbakgrunn.

Studentene skal videre utvikle grunnleggende kunnskap om og forståelse for betydningen av de samfunnsmessige rammebetingelsene som barn og unge og deres sosiale nettverket befinner seg innenfor nasjonalt og internasjonalt. Rammebetingelsene skal vurderes i lys av aktuelle velferdspolitiske spørsmål, herunder FN`s menneskerettighets-erklæring og barnekonvensjon og konvensjon om flyktninger, lover gjeldende for internasjonal migrasjon og norsk innvandrings- flyktning, - og asylpolitikk.

Hovedemnet sikter mot å legge til rette for at studentene etablerer en bevissthet knyttet til sosialpedagogisk arbeid som del av sin profesjonsutdannelse i forhold til individ, gruppe og samfunn. I tillegg skal studentene utvikle forståelse for miljøarbeid og evne til metodisk bruk av aktiviteter i dette arbeidet. Likeledes skal hovedemnet gi grunnleggende kunnskap om praktisk og flerkulturelt barnevernsarbeid i det kommunale, regionale og statlige barnevern.

Innhold

DELEMNE 1: INTRODUKSJON TIL STUDIET FLERKULTURELT BARNEVERN

6 studiepoeng

Hensikten med delemne 1 er at studentene skal gis anledning til å etablere en god forståelse for studentrollen i en profesjonsrettet høgskoleutdanning og Høgskolen i Telemark som læringsarena, oppnå tilstrekkelige ferdigheter i bruk av aktuell teknologi i studiearbeidet og tilegne seg en begynnende kunnskap om grupper og gruppeprosesser som arbeids- og læringsform. Videre skal studentene introduseres for historisk og nåtidig kunnskap om det barnevernfaglige virkefelt, dets kunnskapsgrunnlag og yrkesetikk. Studentene skal innenfor dette delemnet opparbeide en begynnende forståelse av undervisnings- og lærings- og kulturbegrepet.

For studenter ved studiet i flerkulturelt barnevern legges det til rette for en egen innføring  som begynner med en kultur-reise over flere sammenhengende dager og med beliggenhet utenfor studiestedet. Kultur-reisen har til hensikt å gi studentene en introduksjon til barnevernfaglige utfordringer i en global, internasjonal og flerkulturell kontekst og etablere en begynnende bevissthet om dette som omdreiningspunkt for studiets oppbygning, innhold og vurderingsgrunnlag. I tillegg vil kultur-reisen ha et studiesosialt og kulturaktivt siktemål.

Innholdet i delemnet dekker områdene etablering av den nye studentrollen i vid forstand, herunder et særlig fokus på begrepene undervisning, læring og kultur og de sentrale kulturrelevante begrepene etnosentrisme og kulturrelativisme. I tillegg omfatter delemnet grunnlagskunnskap om den barnevernfaglige utvikling, yrkesroller, ideologiske forankringer og etiske grunnlag.

Kultur-reisen kunnskapsinnhold vil i tillegg til studiesosiale og kulturelle aktiviteter omfatte en innføring i verdenssamfunnets uløste oppgaver knyttet til manglende ivaretakelse av barn og unges menneskeverd og menneskerettigheter i en globalisert verden. I tilknytning til dette vil kunnskap om sentrale globale, utviklingsrelaterte og kulturelle utfordringer, perspektiv, teorier, begrep og empiri stå sentralt. Dette skal danne grunnlaget for en begynnende refleksjonsprosess om eget verdensbilde, virkelighetsforståelse som handlingsberedskap i møte med det komplekse og sammensatte barnevernfaglige virkefelt.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet er organisert slik at studentene får anledning til å bli kjent med Høgskolen i Telemark, avdeling for helse- og sosialfag og institutt for sosialfag. Studentene introduseres for ulike studentmiljøtiltak og organiseringen av studentdemokratiet. Et felles oppstartsprogram, fadderordning og ulike aktivitetsopplegg skal sikre at studentene blir kjent med medstudenter ved høgskolen og sitt eget kull. I tillegg kommer tilbud om nødvendig dataopplæring, Classfronter som kommunikasjonsverktøy og opplæring i bruk av bibliotek. Introduksjonen inneholder også forelesninger, introduksjon til gruppearbeid, refleksjonsarbeid, selvstudium, møte med barnevernfaglige yrkesutøvere fra praksisfelt og  individuelle skriftlige arbeider. For studentene i flerkulturelt barnevern vil kultur-reisens faglige, sosiale og kulturelle innhold inkludere både teori,- holdnings- og ferdighetsorienterte arbeids- og læringsformer.

Delemnet er i stor grad organisert sammen med Bachelor i barnevern og vernepleie. Studenter i flerkulturelt barnevern vil danne egen klasse og egne arbeidsgrupper der det er formålstjenlig.

Vurderingsformer: Delemne 1 har to oppgaver i dokumentasjonsmapper:

Delemnekode: 869HEMN1     DO1

Dokumentasjonsoppgave:Et refleksjonsnotat som skal medvirke til en bevisstgjøring av den enkelte students motivasjon for en utdanning i flerkulturelt barnevern, kunnskapsforventninger, forventninger til seg selv og studiemiljøet og tanker om fremtidig yrkesarena.  Individuell besvarelse. 700 ord.

Delemnekode: 869HEMN1     DO2

Dokumentasjonsoppgave: En oppgave som omhandler begrepene undervisning og læring som utgangspunkt for studentens refleksjoner omkring identifiserbare læringsfremmende faktorer. Individuell besvarelse. 1500 ord.

DELEMNE 2: UTVIKLING, OPPVEKST OG OVERLEVELSE

13 studiepoeng

Hensikten med delemne 2 er at studentene skal tilegne seg kunnskap om barn og unges normalutvikling, oppvekst- overlevelses- og sosialiseringsbetingelser og barns situasjon i en flerkulturell og internasjonal sammenheng spesielt. Studentene skal kjenne til kulturelle likheter og forskjeller mellom etniske majoritets- og minoritetskulturer i synet på oppvekst, familie og oppdragelse. De skal utvikle en bevissthet i forhold til det konfliktgrunnlag som ligger i ulike oppdragelsesideologi og mulige konsekvenser av dette i bestrebelsene på å sikre alle barn og unge optimale sosialiseringsbetingelser i det norske samfunn. Gjennom delemnet skal studentene få kjennskap til ulike undersøkelsesmetoder og besitte grunnleggende ferdigheter i bruk av observasjon.

Studentene skal kunne redegjøre for den pedagogiske grunnlagstenkning, gjenkjenne de forskjellige pedagogiske retninger og være fortrolige med innholdet i begrepene undervisning, læring, opplæring og sosialisering sammen med viktige kulturelle aspekt av betydning for arbeid med utsatte minioritetsfamilier nasjonalt og internasjonalt.

Innholdet i delemnet dekker områdene utviklingspsykologisk og pedagogisk grunnlagsforståelse og oppvekst, oppdragelse, sosialisering og familie i et sosio-kulturelt perspektiv. Det vil videre bli lagt vekt på en utdypning av temaene persepsjon og

motorikk, kognitiv utvikling, språk og kommunikasjon, emosjoner, sosiale relasjoner, tilknytning, overlevelse, virksomheter/aktivitetsområder, kjønn og ungdom, og informasjonsinnhenting, undersøkelsesmetoder og observasjon.

Arbeids- og læringsformer: Læringsformene omfatter forelesninger, observasjon av barn, arbeid i grupper,  individuelle skriftlige arbeider, selvstudium, grupperapporter og plenumsframlegg.  Delemnet er i stor grad organisert sammen med Bachelor i barnevern og vernepleie.  Studenter i flerkulturelt barnevern danner egen klasser og egne arbeidsgrupper der det er formålstjenelig.

Vurderingsformer: Delemne 2 har tre oppgaver i vurderingsmappe og en oppgave i dokumentasjonsmappe:

Delemnekode: 869HEMN1     2-1

Vurderingsoppgave 2-1: Ulike funksjonshemninger

En besvarelse som i det faglige innholdet skal belyse ulike funksjonshemninger. I tillegg stiller vurderingsoppgave 2-1 krav i tilknytning til grupper som fagligpedagogisk virkemiddel. Individuell besvarelse. 1500 ord. Bestått/ikke bestått.

Delemnekode: 869HEMN1     DO3

Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær ved gruppearbeidet som fører fram til vurderingsoppgave 2-1.

Delemnekode: 869HEMN1     2-2

Vurderingsoppgave 2-2: Observasjonsrapport

Besvarelsen skal inneholde en observasjon av motorikk og en observasjon av ett annet utviklingsområde som studenten selv formulerer. Individuell besvarelse. 1200 ord. Bestått/ikke bestått.

Delemnekode: 869HEMN1     2-3

Vurderingsoppgave 2-3:Psykologisk utvikling

Studenten velger en av et begrenset antall oppgaver innenfor området psykologisk utvikling. Individuell besvarelse. 2000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 25 % av emnekarakteren for Hovedemne I.

DELEMNE 3: SAMFUNNSMESSIGE RAMMEBETINGELSER

8 studiepoeng

Hensikten med delemne 3 er at studentene skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om den offentlige forvaltningens organisering og oppgavefordeling på statlig, regionalt og kommunalt nivå, og få innsikt i juridisk metode, forvaltningsrett og aktuell særlovskunnskap. Videre siktes det mot at studentene tilegner seg interesse for helse- og sosialpolitiske spørsmål i lys av den norske velferdsstatens utvikling og de globale rammevilkårene. Studentene skal kjenne til norsk velferdspolitikk i et komparativt perspektiv og kunne redegjøre for aktuelle flerkulturelle utfordringer i velferdsstaten. Studentene skal i tillegg gjøre seg kjent med den nasjonale fattigdomsutviklingen og tilegne seg kunnskap om sosiale forskjeller. Delemnet skal bidra til at studentene ser betydningen av at reflekterende yrkesutøvere deltar aktivt i diskurser om barn, unge og andre utsatte gruppers levevilkår og livskvalitet.

Innholdet i delemnet omfatter utvalgte emner fra stats- og kommunalkunnskap, juridiske emner, sosiologi  og helse- sosial- og velferdspolitikk. Det legges særlig vekt på å etablere en forståelse for sammenhengene mellom de nevnte fagområdene, herunder betydningen av forholdet mellom fag/administrasjon og politikk i den offentlige forvaltningen. 

Arbeids- og læringsformer: Delemnet er i stor grad organisert sammen med Bachelor i barnevern og vernepleie. Ved siden av selvstudium, inngår felles undervisning, noe studievis undervisning, arbeid i grupper og framlegg i plenum. De studievise forelesningene skal ivareta kunnskap om samfunnsmessige rammebetingelser med en særlig relevans for barnevernfaglig yrkesutøvelse i internasjonal og flerkulturell sammenheng.

Vurderingsformer: Delemne 3 har en oppgave i vurderingsmappe:

Delemnekode: 869HEMN1     3-1

Vurderingsoppgave 3-1: Grunnlagskunnskap om forvaltningen

Denne vurderingsoppgaven utarbeides i form av spørsmål fra fagområdene stats- og kommunalkunnskap, juridiske emner, helse,- sosial og velferdspolitikk. I vurderingen vil det bli lagt vekt på graden av presis kunnskap innenfor de nevnte fagområdene, og studentenes fortrolighet med sentral grunnlagskunnskap om den offentlige forvaltningen.

Individuell besvarelse innenfor en tidsramme fra. kl. 09.00 til 17.00 uten tilsyn. Alle hjelpemidler er tilgjengelige. Bokstavkarakter som utgjør 25 % av emnekarakteren for Hovedemne I.

DELEMNE 4: SOSIALPEDAGOGISK ARBEID OG BRUK AV AKTIVITETER

20 studiepoeng

Hensikten med delemne 4 er at studentene skal utvikle grunnlagskunnskap om sosialpedagogisk arbeid, herunder miljøarbeid/miljøterapi og erfaring med bruk av aktiviteter og tiltak i et flerkulturelt og internasjonalt barnevernfaglig perspektiv. Delemnet sikter mot å bevisstgjøre studentene på de samfunnsmessige rammebetingelsene sosialpedagogisk arbeid befinner seg innenfor. En innføring i FN`s menneske-rettighetserklæring og barnekonvensjon, internasjonal migrasjon, norsk innvandrings- flyktning, - og asylpolitikk og Utlendingsloven vektlegges. De samfunnsmessige konsekvenser av disse lovene og konvensjonenes virkeområder for det sosialpedagogiske praksisfeltet i forhold til både individ,- gruppe- og samfunnsnivå, står sentralt sammen med annet aktuelt lov- og regelverk som omhandler vern om barns og unges rettigheter og rettssikkerhet.

Studentene skal gjennom delemnet styrke sin forståelse av begrepene sosialisering, anerkjennelse, omsorg , oppdragelse, diskriminering, rasisme og marginalisering, kommunikasjon samhandling og konflikthåntering. I tillegg skal studentene ha tilegnet seg kunnskap om og ferdighetsdisposisjoner i forskjellige tiltak, metoder og tilnærmingsmåter som på en særlig måte er tilpasset risikoutsatte utsatte barn og unge, deres familier og sosiale nettverk.

Innholdet i delemnet inkluderer teori og empiri i tilknytning til det sammensatte sosialpedagogiske fagområdet, miljøarbeid/miljøterapi, politisk og juridisk aktuelle lover og konvensjoner ;FN`s menneskerettighetserklæring og barnekonvensjon, norsk innvandrings- flyktning- og asylpolitikk, Utlendingsloven og annet aktuelt lov- og regelverk som regulerer som omfatter barn og unge. Videre inneholder delemnet sosiologisk teori, sosialiseringsteori, nettverkskartlegging, aktivitetsfag, samtaler med barn og unge, barne- og ungdomskultur, kulturforståelse, tverrkulturell kommunikasjon, konflikthåndtering, observasjon og rapportering.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet tar i bruk forelesninger, gruppearbeid, studentaktivt og kritisk lesning av litteratur/artikler, ferdighetstrening og feltarbeid. Ferdighetstreningen vil være knyttet til aktiviteter og samtale med barn og unge, øvelser i systematisk sosialpedagogisk arbeid, rapportering, presentasjon og framstilling. I tillegg vil det bli gitt veiledning i grupper. 

Vurderingsformer: Delemne 4 har en oppgave ivurderingsmappeog tre oppgaver idokumentasjonsmapper:

Delemnekode: 869HEMN1     4-1

Vurderingsoppgave 4-1: Sosialpedagogisk arbeid

En gruppeoppgave hvor det tas utgangspunkt i et aktivitetsopplegg med en gruppe 6-åringer. Gjennomføringen av opplegget skal følge prinsippene for metodisk sosialpedagogisk arbeid. Resultatet presenteres i plenum. Opplegget skal til slutt framstilles i en rapport utarbeidet av gruppa.

4500 ord. Bokstavkarakter som utgjør  25 % av Hovedemne 1

Delemnekode: 869HEMN1     DO4

Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i gruppearbeid som fører fram til vurderingsoppgave 4-1.

Delemnekode: 869HEMN1     DO5

Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i læringsopplegg knyttet til ferdigheter i bruk av faglig forankrede kultur- og aktivitetstiltak.

Delemnekode: 869HEMN1     DO6

Dokumentasjonsoppgave: Et individuelt refleksjonsnotat over egen innsats og ferdigheter i gruppeprosessen under gjennomføring av aktivitetsopplegget bygget på metodisk sosialpedagogisk arbeid. Refleksjonsnotatet utarbeides på bakgrunn av den enkelte students loggbok. 1000 ord

DELEMNE 5: PRAKTISK BARNEVERNSARBEID I DET KOMMUNALE, REGIONALE OG STATLIGE BARNEVERN

13 studiepoeng

Hensikten  med delemne 5 er at studentene skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om barnevernfeltets ansvarsområder, organisering og praksis. Det settes særlig fokus på kunnskap om risikoutsatte barn og unge og deres familier med både etnisk majoritets og minoritetsbakgrunn. Delemnet legger videre vekt på etiske dilemmaer som oppstår i praktisk barnevernsarbeid, herunder forholdet mellom kontroll og hjelp, makt og avmakt,  individ og samfunn og etnisk relaterte problemstillinger knyttet til majoritets- og minoritetskultur i praksisfeltet. Studentene skal opparbeide seg forståelse for samfunnsmessige forhold som medvirker til å skape og opprettholde sosiale forskjeller og problemer og som har betydning i det praktiske barnevernsarbeidet.

Innholdet i delemnet konsentrerer seg om praktisk barnevernsarbeid knyttet til lov om barneverntjenester og den rettslige reguleringen av det barnevernfaglige området og denne reguleringens forhold til FN`s konvensjon om barns rettigheter og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Delemnet inneholder områdene lovforståelse, saksbehandling og tiltaksarbeid med særlig vekt på det kommunale barnevernsarbeidet. Videre omfatter delemnet forebyggende arbeid og hjelpetiltak med fokus på risikoutsatte barn og unge, deres familier og sosiale nettverk.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet inneholder forelesninger, gruppearbeid, veiledning og praktiske øvelser der studentene får trening i å arbeide med barneverntjenestelovens utfordringer.

Vurderingsformer: Delemne 5 har to oppgaver i vurderingsmappe:

Delemnekode: 869HEMN1     5-1

Vurderingsoppgave 5-1:Praktisk barnevernsarbeid

Vurderingsoppgaven skal  inneholde en skriftlig besvarelse knyttet til et eksempel (”case”) fra praktisk, flerkulturelt barnevernsarbeid. Gruppebesvarelse. 3000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 25 % av emnekarakteren for Hovedemne 1

Delemnekode: 869HEMN1     5-2

Vurderingsoppgave 5-2: Lov om barnevernstjenester

Individuell prøve innenfor en tidsramme på 3 timer  under tilsyn.  Hjelpemiddel er Lov om barnevernstjenester. Bestått/ikke bestått

Delemnekode: 070HEMN1     DO7

Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i gruppearbeid som fører fram til vurderingsoppgave 5-1.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Elin Nordbø - 10.11.2005