Metodisk barnevernsarbeid i en flerkulturell sammenheng 869HEMN2

Læringsmål

Målet med hovedemne II er å sikre at studentene får erfaring i praktisk-metodisk arbeid og kan utvikle evnen til å integrere praktisk erfaring, teoretisk kunnskap og refleksjon i yrkesutøvelsen i flerkulturelle sammenhenger.

Hovedemnets første del  er praksisforberedende ved at det legger opp til at studentene skal etablere grunnlagskunnskap om flerkulturelt barneverns forskjellige virksomhetsområder, mulige årsaksforklaringer til etniske minoritetsfamiliers behov for barnevernfaglig bistand og aktuelle differensierte hjelpetiltak overfor denne brukergruppen. Kulturforståelse og etnisitet i barnevernsarbeidet danner en viktig forståelsesramme.

Videre skal hovedemnet gi studentene utvidet kunnskap om, forståelse for og etisk handlingsberedskap i praktisk flerkulturelt og metodisk arbeid i vid forstand og knyttet til aktuelt praksissted i Norge. Hensikten er øke bevisstheten om og utvikle kvaliteten på barnevernfaglig arbeid med etniske minoritetsfamilier generelt og kompetanse i å kunne vurdere risikoutsatte barn og unges omsorgssituasjon og foreldrenes og/eller andre ansvarspersoners omsorgskompetanse spesielt. Studentene skal i tillegg etablere kunnskap om utsatte barn og unge, deres familier og sosiale nettverk, og utvikle forståelse for sammenhengen mellom individuelle, gruppevise og samfunnsmessige forutsetninger og metodisk arbeid i et metsringsperspektiv. 

Innhold

DELEMNE 6:  KULTURFORSTÅELSE OG ETNISITET I BARNEVERNET

10 studiepoeng

Hensikten  med delemne 6 er at studentene skal kunne  identifisere mangfoldet av flerkulturell  barnevernfaglig virksomhet og utvikle et faglig kunnskapsgrunnlag for arbeid med etniske minoritetsfamilier. Delemnet legger opp til at studentene skal kunne redegjøre for årsaker til at etniske minoritetsfamilier og enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere kan ha behov for bistand fra barnevernet og viktige forutsetninger, realiteter og muligheter i forebyggende og klientrettede arbeid for å sikre og forbedre denne gruppens levekår og livskvalitet. Sentralt i dette står vurderingen av ”barnets beste” i et sosio - kulturelt , innvandringspolitisk og  barnevernrettslig perspektiv.

Innholdet i delemnetomfatter kunnskap om flerkulturelt  barnevernsarbeids forskjellige praksisområder og  tilknyttede arbeidsoppgaver, metodisk tilnærming, rettslig regulering og organisering.  Kulturforståelse, minoritetssituasjonen, identitetsaspektet, eksilsituasjonen, integrasjonsprosessen står sentralt sammen med en gjennomgang av ulike hjemmebaserte hjelpetiltak og plassering utenfor hjemmet. Dette vil settes i sammenheng med konsekvensene av norsk innvandrings- og flyktnings og asylpolitikk når det gjelder integrerings- og marginaliseringprosesser  på ulike felt i samfunnet og mulige konsekvenser for barn og unge med minoritetsbakgrunn. Fokus på politikkens økte vektlegging av repatriering, regler for familiegjenforening og barn som flyktninger og asylsøkere. Studentene skal også kunne reflektere kritisk over forholdet mellom norsk lovgivning på dette området og det som omtales som "innvandringspolitiske hensyn".

Arbeids- og læringsformer: Delemnet innholder gruppearbeid med innhenting av informasjon om aktuelle arenaer for yrkesutøvelse av flerkulturelt barnevern, deres virksomhetsområder og hjelpetiltak. I tillegg tar delemnet i bruk forelesning og forskjellige typer kommunikasjons-, prosess- og ferdighetsrelaterte øvelser for å personliggjøre den enkelte students kunnskaps, holdnings og ferdighetsdisposisjoner  som forberedelse til praksis.

Vurderingsformer: Delemne 6  har en oppgave i vurderingsmappe.

Delemnekode: 869HEMN2     6-1

Vurderingsmappe 6-1: Barnevernfaglig arbeid med etniske minoritetsfamilier

En besvarelse som i det faglige innhold skal redegjøre for aktuelle barnevernfaglige utfordinger og tiltak i arbeidet med etniske minoritetsfamilier og/eller enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere i Norge. Individuell besvarelse. 2000 ord.. Bestått/ikke bestått

DELEMNE 7: METODISK ARBEID OG PRAKSISSTUDIER NASJONALT

20 studiepoeng (8 ukers praksis i en flerkulturell sammenheng nasjonalt) 

Hensikten med delemne 7 er å gi studentene kunnskap om og forståelse for sammenhengen mellom teori, forskning og praksisstudier. Barnevernfaglig kompetanse er forankret i praktisk samhandling, og faget utvikler seg i skjæringspunktet mellom praktiske og teoretiske kunnskapstradisjoner. Praksisstudiene skal bidra til at studentene utfordres til faglig, personlig og etisk refleksjon og til bearbeiding av egne kunnskaper holdninger og ferdigheter. Barnevernfaglig kunnskap utvikles gjennom vedvarende prosesser, der evnen til å integrere praktisk erfaring, teoretisk kunnskap og refleksjon i yrkesutøvelse er bærende element. Det legges vekt på arbeid med etiske problemstillinger, utfordringer og dilemma i den praktiske utøvelsen av metodisk og flerkulturelt barnevernsarbeid.

Innholdet i delemnet omhandler praksisstudier på ulike arenaer i en flerkulturell sammenheng i Norge, der studentene utfordres i praktisering av barnevernfaglig arbeid i et flerkulturelt perspektiv som forberedelse til fremtidig yrkesrolle. Praksisstudiene skal videreutvikle kunnskaper, holdninger og ferdigheter gjennom direkte samhandling med barn og unge, deres familier og sosiale nettverk, og refleksjon over etikk og fagutøvelse.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet dekkerområdene praksisforberedende seminar , praksisstudier innenfor det flerkulturelle barnevernfaglige virkefelt og et praksis- oppsummerende seminar. I det praksisforberedende og praksisoppsummerende seminarstår gruppearbeid, rollespill, diskusjoner, refleksjonsarbeid og forelesninger sentralt. Under praksisgjennomføringen utgjør praksisfeltet og dets arbeidsoppgaver den viktigste læringsfaktoren for studenten i tillegg til samtale, diskusjon og veiledning med praksiskontakt på praksisstedet og bruk av veiledning i refleksjonsgrupper organisert av høgskolen og koordinert av skolens kontaktlærere.

Vurderingsformer: Delemne 7  har tre oppgaver i vurderingsmappeog to oppgaver idokumentasjonsmappe:

Delemnekode: 869HEMN2    7-1

Vurderingsoppgave 7-1: Informasjonsbrosjyre

En besvarelse som i sitt innhold er knyttet til utarbeidelse av en informasjonsbrosjyre om praksisstedet. Individuell besvarelse. 1000 ord. Bestått/ikke bestått.

Delemnekode: 869HEMN2    7-2

Vurderingsoppgave 7-2: Anerkjennelse som flerkulturell praksis

Denne vurderingsoppgaven stiller krav til faglig redegjørelse for begrepet anerkjennelse som praksis. Individuell besvarelse. 4000 ord. Bestått/ikke bestått.

Delemnekode: 869HEMN2     DO1

Dokumentasjosoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i seminarene før og etter praksis.

Delemnekode: 869HEMN2    7-3

Vurderingsoppgave 7-3: Etisk dilemma
Denne besvarelsen tar utgangspunkt i studentenes etiske dilemma fra praksis som skal danne grunnlag for gruppearbeid og ende opp i en individuelle besvarelse. 1500 ord. Bestått/ikke bestått.

Delemnekode: 869HEMN2     DO2

Dokumentasjonsoppgave: Studentene skal legge fram en skriftlig etisk problemstilling fra praksisstudiene. Innholdet i denne dokumentasjonsoppgaven danner grunnlag for vurderingsoppgave 7-3

DELEMNE 8.  BARNEOMSORG OG OMSORGSKOMPETANSE

14 studiepoeng

Hensikten med delemne 8 er at studentene skal kunne redegjøre for kunnskap om barn og unges  oppvekst- og livsbetingelser, posisjon, funksjon og barnerettigheter  i familie, slekt, gruppe og samfunn samt ulik virkelighetsoppfatning og praksis knyttet til barneomsorg og barneoppdragelse nasjonalt og internasjonalt. Studentene skal videre tilegne seg grunnleggende kunnskap om barns omsorgsbehov og kunne identifisere individuelle, kollektive og samfunnsmessige forhold som medvirker til at barn og unge lever i eller utsettes for omsorgssvik. Livssituasjonen til barns og unge med etnisk minoritetsbakgrunn  og enslige mindreårige flyktninger og asylsøkeres står sentralt sammen med barn og unge som lever under livsbetingelser preget av brudd på barnekonvensjonens rettigheter internasjonalt. Delemnet legger opp til at studentene skal utvikle en begynnende forståelse for og evne til å vurdere barns omsorgssituasjon og foreldrenes og/eller andre ansvarspersoners omsorgskompetanse samt å forstå betydningen av tilknytning og brudd i relasjoner mellom foreldre og barn. I delemnet siktes det også mot at studentene utvikler kunnskap om og forståelse for hvordan tiltak kan iverksettes innenfor det juridiske rammeverket som regulere slike tiltak.

Innholdet i delemnet er knyttet til teorier og erfaringsbasert forskning som omhandler barneomsorg og omsorgskompetanse i vid forstand og bestående av et samfunnsanalytisk makro- og mikroperspektiv som inkluderer årsakforklaringer til og mulige tiltak overfor barn og unge som lever i eller trues av situasjoner preget av omsorgssvikt. Delemnet  inneholder videre områdene kulturkunnskap, politisk og juridiske rammevilkår, lovforståelse, saksbehandling og tiltaksarbeid med særlig vekt på å videreutvikle kunnskap som kan styrke den barnevernfaglig omsorgskompetansen i møtet med sårbare og utsatte barn og unge. Det legges i tillegg vekt på tverrkulturell kommunikasjons og arbeid med etiske problemstillinger og dilemmaer i den praktiske utøvelsen av metodisk barnevernsarbeid.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet omfatter forelesninger, kommunikasjonsøvelser, selvstudium og arbeid i grupper knyttet til konkret tiltaksarbeid og ulike etiske problemstillinger.  Deler av emnet er organisert sammen med Bachelor i barnevern.

Vurderingsformer: Delemnet har en oppgave i vurderingsmappe og en oppgave i dokumentasjonsmappe:

Delemnekode: 869HEMN2     8-1

Vurderingsoppgave 8-1: Vurdering av omsorgskompetanse

En besvarelse som i det faglige innhold skal sette fokus på vurdering av omsorgskompetanse. Gruppebesvarelse. 3000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 50 % av emnekarakteren for Hovedemne II.

Delemnekode: 869HEMN2     DO3

Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i gruppearbeidet som fører fram til vurderingsoppgave 8-1.

DELEMNE 9  UTSATTE BARN OG UNGE I ET MESTRINGSPERSPEKTIV

16 studiepoeng

Hensikten med delemnet 9 er at studentene tilegner seg en oversikt over ulike kategorier av risikoutsatte barn og unge, sosial konstruksjon og kulturell klassifikasjon som metodisk utfordring i barnevernfaglig arbeid i flerkulturell og  internasjonal sammenheng.  Delemnet sikter mot at studentene videreutvikler kunnskap om og ferdigeheter i sosialpedagogisk arbedsmetode som tilnærming til forståele av risikoutsatte barn og unge deres nettverk og lokalsamfunn  i et mestringsperspektiv. Mestringsperspektivet inkluderer i denne sammenhengen kunnskap og bevissthet om myndiggjøring / empowerment og barnevernsarbeid med fokus på undertrykkelsesmekanismer, endrings- og frigjøringsmuligheter.

Videre veklegger delemnet bruk av aktiviteter,  kulturtiltak og samarbeid med andre fagprofesjoner som del av det metodiske arbeidet. Det legges vekt på praktiske kommunikasjonsøvelser og samtaleferdigheter i møte med utsatte barn og unge.

Innholdet i delemnet innbefatter teori og forskning som belyser viktige sider ved de ulike kategoriene utsatte barn og unge befinner seg i, innføring i sosial konstruksjon som forklaringsmodelle og kulturell klassifikasjon som fenomen. Videre inneholder delemnet sosialpedagogisk tenkning og forståelse knyttet til viktige begreper som; kultur, sosialisering, motivasjon, mestring, endring, frigjøring, konflikt, makt, avmakt, samhandling, samspill og kommunikasjon.

Innholdsmessig vektlegges også mulighets- og mestringsorienterte tilnærminger i barnevernsarbeid generelt og i lokalsamfunnsarbeid og community work (arbeid med organisasjoner og nettverk) med vekt på brukermedvirkning og deltakelse (participatory approach) spesielt.

Arbeids- og læringsformer:  Delemnet tar i bruk ulike arbeids- og læringsformer som forelesninger, selvstudium, arbeid i grupper, rollespill, kommunikasjons- og refleksjonsoppgaver og ferdighetsøvelser.

Vurderingsformer: Delemnet har en oppgave i vurderingsmappe og to oppgaver i dokumentasjonsmappe:

Delemnekode: 869HEMN2     9-1

Vurderingsoppgave 9-1: Mestring som metodisk tilnærming

Besvarelsen skal inneholde et faglig begrunnet mestringstiltak for utsatte barn og unge - i eller utenfor Norge - som bygger på kunnskap om og forståelse for sammenhengen mellom individuelle, gruppevise og/eller lokalsamfunnets forutsetninger for valg av metodisk tilnærming. Gruppebesvarelse og muntlig høring. 4000 ord. Bokstavkarakter som teller 50 % av emnekarakteren for Hovedemne II.

Delemnekode: 869HEMN2     DO4

DokumentasjonsoppgaveIndividuell muntlig høring i kunnskapsgrunnlaget for Hovedemne II og studentens forståelse av eget fag. Det er en forutsetning at vurderingsoppgave 8-2. er bestått for å kunne framstille seg til muntlig høring. Endelig karakter fastsettes etter muntlig høring. Muntlig sensur er først og fremst en justering av karakteren fra vurderingsmappen, men det er anledning til å gi kandidaten "ikke bestått" dersom muntlig eksamen gir grunnlag for det.

Delemnekode: 869HEMN2     DO5

Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i gruppearbeidet som fører fram til vurderingsoppgave 9-1.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no> - 29.11.2005