Fagdidaktikk i naturfag PPUNAT15
Læringsmål
Studiet skal bidra til å gi studenten bevissthet i forhold til undervisningssituasjonen, og skal omfatte kunnskap om og refleksjon over mål, innhold, arbeids- og vurderingsformer i naturfagene.
Læreren og undervisningsrammen
Etter endt studium skal studenten kunne:
- Anvende gjeldende læreplaner i planlegging, gjennomføring og vurdering av naturfagundervisning.
- Vurdere og anvende ulike arbeidsmetoder i naturfagene. F.eks. presskriving, rollespill, forsøk, tankekart, ekskursjon m.m.
- Vurdere og utforme oppgaver og praktisk arbeid som har relevans til læreplanen, samfunnet og eleven.
- Vurdere og anvende ulike læremidler og hjelpemidler.
- Gjøre rede for noen resultater av naturfagdidaktisk forskning
- Samarbeide med andre lærere om tverrfaglig organisert opplæring.
Læreren og eleven
Etter endt studium skal studenten kunne:
- Kjenne til elevenes erfarings- og kunnskapsverden (forkunnskaper, hverdagsforestillinger og misoppfatninger), og bruke kunnskapen for å skape rom for tilpasset opplæring.
- Gjøre rede for forskningsresultater innen likestillingsspørsmål, samt drøfte ulike elevholdninger knyttet til naturfagene.
- Bidra til at elever får et positivt forhold til naturfagene både med tanke på videre rekruttering og kunne delta i samfunnsdebatten.
Læreren og vurdering/veiledning
Etter endt studium skal studenten kunne:
- Vurdere og anvende ulike former for elevvurdering og veiledning av elever i naturfag
- Drøfte kriterier for karaktersetting i naturfag med utgangspunkt i læreplanverket.
Innhold
Studieenheten er både et praktisk og teoretisk studium i naturfagdidaktikk. Studiet går over et semester og vil være en del av praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) som gir undervisningskompetanse i naturfag. Se ellers læringsmål.
Organisering
Det er obligatorisk frammøte til 80 % av undervisningstimene. På samlingene vil det legges opp til aktiviteter og diskusjoner som det er vanskelig å lese seg til.
I praksisperioden vil studenten få individuell oppfølging på den enkelte skole. For heltidsstudentene er det 5 ukers praksisperiode. Deltidsstudenter med arbeid i skolen har en praksisperiode på 3 uker innenfor samme tidsperiode som heltidsstudentene.
Det legges vekt på varierte arbeidsmetoder i tråd med målene i læreplanene for grunnskole og videregående opplæring. I tillegg til forelesninger og ulike arbeidsmetoder i naturfagene, vil det bli lagt vekt på studentenes egen aktivitet, individuelle oppgaver, bruk av IKT, samtaler/diskusjoner og gruppearbeid.
Vurderingsformer
De obligatoriske elementene i studiet må være gjennomført før studentene kan gå opp til avsluttende prøve. Dette gjelder kravene til oppmøte, oppgaver og bestått obligatorisk praksis i gjeldende semester. Innleveringene skal være levert innen fastsatte frister annonsert i semesterplanen.
I naturfagdidaktikk utgjør arbeidskravene i studiet 2 mappeoppgaver og 2 praktiske oppgaver.
Innholdet i de ulike mappeoppgavene vil framgå av semesterplanen.
Eksamen
Eksamen (15 stp) består av følgende komponenter:
Naturfagdidaktikk, oppgaver (intern sensor) vektes 40%
Naturfagdidaktikk, muntlig eksamen (intern sensor) vektes 60%
Studiet regnes som bestått når begge komponenter er bestått. Innlevert mappearbeid må være vurdert til bestått før studenten får lov å gå opp til avsluttende muntlig prøve. Det blir gitt en samlet karakter for begge komponentene.
Bestått karakter har valør fra A til E, med A som beste karakter. F regnes som stryk. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark, og punkt 2.4 i rammeplan for praktisk pedagogisk utdanning.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jorunn Simones <Jorunn.SimonesSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Widar Madssen - 02.02.2009