Forming fordypning førskole 30FOFØ

Læringsmål

Studiet skal gi studentene kompetanse og trygghet til å bruke faget i yrkessammenheng. Studentene skal skaffe seg nødvendige forutsetninger for å stimulere barns skapende virksomhet, og arbeide målrettet med forming og kunst- og kulturformidling med barn. Studenten skal kunne dokumentere og reflektere over eget skapende arbeid og formingsfaglig arbeid med barn.

Innhold

Studiet handler om:

- studenten skal dokumentere og reflektere over eget skapende arbeid og formingsfaglig arbeid med barn.

- studenten skal videreutvikle estetisk sans og uttrykksevne gjennom praktisk skapende arbeid knyttet til områdene bilde, kunsthåndverk, arkitektur og design.

- studenten skal gjennomføre et fagdidaktisk prosjekt (bacheloroppgave) i barnehage som omfatter observasjon, planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering.

- studenten skal visualisere pedagogiske prosesser og skapende arbeid ved bruk av utstilling og digitale medier som dokumentasjonsform.

- studenten skal reflektere rundt utvikling av barnehagens fysiske miljø.

- studenten skal se sammenheng mellom teoretisk stoff og praktisk arbeid.

Bacheloroppgave

Som grunnlag for bacheloroppgave skal studenten gjennomføre en ukes prosjektarbeid som formingspedagog i barnehage. Dette arbeidet skal beskrives, begrunnes og diskuteres teoretisk ved hjelp av litteratur fra pedagogikk og forming (ref. til retningslinjer for bacheloroppgave ved førskolelærerutdanningen). Prosjektet skal dokumenteres og presenteres som en utstilling.

Organisering

Studiet består av 2 semestre som hver utgjør 15 studiepoeng.

Studieåret organiseres i samlinger på Høgskolen i Telemark, Notodden. Det vil bli 4 samlinger à to dager pr. semester.

I mellomperiodene er studiet basert på egeninsats og veiledning kan avtales og fås på nett.

Arbeids- og læringsformer:

Studentaktive læringsformer vil dominere i studiet. Skapende arbeid vil ofte innledes med teoretisk innføring og demonstrasjon av arbeid med ulike typer materialer og teknikker. Fagteoretiske temaer presenteres i forelesninger og i veiledning knyttet til studentens arbeid. Studentens skapende praktiske arbeid skal dokumenteres individuelt. Studentens praktiske og teoretiske arbeid foregår individuelt eller i gruppe. Gjennom hele studiet må den enkelte student sørge for å sette seg inn i det teoretiske fagstoffet. Det forutsettes at de arbeider selvstendig og søker veiledning av lærer. Studentene skal ha medansvar for skolens materiell, utstyr og verksteder. I forbindelse med bacheloroppgave kreves det kontakt med barnehagefeltet.

Studentene medvirker i valg av innhold og i evaluering av studiet. Fagets studieutvalg formaliserer denne vurderingen.

Arbeidskrav

  • Hovedemne 1. Formingsfaglig skapende arbeid i materialer. Praktiske oppgaver skal utføres og ha veiledning før vurdering kan gis.
  • Hovedemne 2. Arbeid med bacheloroppgave med dokumentasjon gjennomføres i samarbeid med pedagogikk.

Vurderingsformer

Vurderingskriterier

Kriterier for vurdering av produkter:

Vil være arbeidsinnsats og at arbeidet er gjort i henhold til oppgaven. Vurderingskriterier vil variere i forhold til oppgaven og kan for eksempel handle om teknisk gjennomføring, materialbruk, kreativ idé, estetisk utforming eller funksjon. Dokumentasjon og didaktisk refleksjon vil også vektlegges.

Kriterier for vurdering av bacheloroppgave:

Se vurderingskriterier i "Retningslinjer for bacheloroppgave".

Avsluttende vurdering

Hovedemne 1: Det foretas en formell evaluering med gradert karakter av praktiske arbeider med dokumentasjon og refleksjon.

Hovedemne 2: Bacheloroppgaven vurderes med gradert karakter og inngår i avsluttende vurdering.

 

Vekt

   
   

Hovedemne 1

60%

Hovedemne 2

40%

Det gis én karakter som føres på vitnemålet. Karakterskalaen er gradert fra A til F, hvor A er beste og E laveste ståkarakter. Hvert delemne må ha bestått karakter for at hovedemnet skal være bestått. Det vises for øvrig til eksamensreglement for Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Eli Thorbergsen <Eli.ThorbergsenSPAMFILTER@hit.no>,Marianne Christensen <marianne.christensenSPAMFILTER@hit.no> - 21.12.2009