Tre med metall: Material, redskaper og teknikker 924MRT

Læringsmål

Studenten skal kunne:

  • vurdere, velge og anvende materialer ut i fra kunnskap om deres egenskaper og bruksområder
  • bruke konstruksjons- og sammensettingsmåter som for eksempel: laminering, tapping, slissing, lodding og nagling.
  • bruke, stelle og vedlikeholde handverktøy og maskiner som for eksempel: hoggjern, kniv, øks, høvel, handsag, båndsag, sirkelsag, avretterhøvel, tykkelseshøvel, sagstilling, fil, tang og loddeapparat.
  • arbeidsteknikk i og sikkerhetsbestemmelser for bruk av ulike maskinverktøy.
  • ha forståelse for hvilke momenter som inngår i ulike arbeidsteknikker og betydning av rekkefølgen
  • bedømme vanskelighetsgraden av de ulike teknikker for å sikre faglig progresjon i undervisningen

Innhold

I dette emnet legges det vekt på utforsking og ferdighetstrening for å oppøve kunnskap om materialer, redskaper og teknikker. Det arbeides med de nødvendige redskaper og teknikker for å kunne bearbeide og skape i materialene tre og metall. Det vil bli gitt flere oppgaver som knytter gjennomgått fagstoff til praktisk handling.

Organisering

Undervisningen vil i hovedsak foregå i klasserom og tre- og metallverksted, og bestå av demonstrasjoner, praktiske øvelser, styrt ferdighetstrening, forelesninger og innføringer. I tillegg til fellesundervisning gis veiledning, individuelt og i grupper. Undervisningen går parallelt med oppgaveløsning og omfatter innføring i praktiske arbeidsmåter og forelesninger i fagteori. Vekselspillet mellom skapende virksomhet, teori og refleksjon er en viktig del av fagets egenart. Oppgavenes utforming tar sikte på å gi studentene en større faglig detaljkunnskap og et bredere perspektiv på sin skapende virksomhet. Det forventes stor grad av egeninnsats fra studentene i arbeidet med emnet.

Vurderingsformer

Studentene leverer inn mappebesvarelser til avtalt tid. Disse kan inneholde blant annet resultat av utforsking, prosessbeskrivelser, produkter og rapporter. Det blir gitt karakter, fra A til F der E er laveste ståkarakter.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no>,Gunnar Tranvåg <Gunnar.TranvaagSPAMFILTER@hit.no> - 08.01.2010