Fagdidaktikk i naturfag PPUNAT30

Læringsmål

Studiet skal bidra til å gi studenten bevissthet i forhold til undervisningssituasjonen, og skal omfatte kunnskap om og refleksjon over mål, innhold, arbeids- og vurderingsformer i naturfagene.

Læreren og undervisningsrammen

Etter endt studium skal studenten kunne:

  • Anvende gjeldende læreplaner i planlegging, gjennomføring og vurdering av naturfagundervisning.
  • Vurdere og anvende ulike arbeidsmetoder i naturfagene. Bl.a. presskriving, rollespill, forsøk, tankekart, ekskursjon m.m.
  • Vurdere og utforme oppgaver og praktisk arbeid som har relevans til læreplanen, samfunnet og eleven.
  • Vurdere og anvende ulike læremidler og hjelpemidler.
  • Gjøre rede for noen resultater av naturfagdidaktisk forskning.
  • Samarbeide med andre lærere om tverrfaglig organisert opplæring.

Læreren og eleven

Etter endt studium skal studenten kunne:

  • Kjenne til elevenes erfarings- og kunnskapsverden (forkunnskaper, hverdagsforestillinger og misoppfatninger), og bruke kunnskapen for å skape rom for tilpasset opplæring.
  • Bidra til at elever får et positivt forhold til naturfagene både med tanke på videre rekruttering og kunne delta i samfunnsdebatten.

Læreren og vurdering/veiledning

Etter endt studium skal studenten kunne:

  • Vurdere og anvende ulike former for elevvurdering og veiledning av elever i naturfag
  • Drøfte kriterier for karaktersetting i naturfag med utgangspunkt i læreplanverket.

Innhold

Studieenheten er både et praktisk og teoretisk studium i naturfagdidaktikk. Studiet går over ett semester og vil være en del av praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) som gir undervisningskompetanse i naturfag. Se ellers læringsmål.

Organisering

Det er obligatorisk frammøte til 80 % av undervisningstimene. På samlingene vil det legges opp til aktiviteter og diskusjoner som det er vanskelig å lese seg til.

I praksisperioden vil bli gitt en individuell oppfølging på den enkelte skole. For heltidsstudentene er det 6 ukers praksisperiode. Deltidsstudenter med arbeid i skolen har en praksisperiode på 3 uker innenfor samme tidsperiode som heltidsstudentene.

Det legges vekt på varierte arbeidsmetoder i tråd med målene i læreplanene for grunnskole og videregående opplæring. I tillegg til forelesninger og ulike arbeidsmåter i naturfagene, vil det bli lagt vekt på studentenes egen aktivitet, individuelle oppgaver, bruk av IKT, samtaler/diskusjoner og gruppearbeid.

Studentene skal velge tilleggspensum på 400 sider, og skrive en fordypningsoppgave (tilsvarende 15 stp). Her blir gitt veiledning i forbindelse med valg av litteratur/godkjenning av oppgavens ordlyd, og en skriftlig tilbakemelding på innhold før innlevering av oppgaven til endelig vurdering.

Vurderingsformer

De obligatoriske elementene i studiet må være gjennomført før studentene kan gå opp til avsluttende prøve. Dette gjelder kravene til oppmøte, Innlevering/gjennomføringe av oppgaver, og bestått obligatorisk praksis i gjeldende semester. Innleveringene skal være levert innen fastsatte frister annonsert i semesterplanen.

I naturfagdidaktikk utgjør arbeidskravene i studiet 2 skriftlige oppgaver (mappeoppgaver) og 2 praktiske oppgaver.

Studentene må i tillegg legge opp et selvvalgt pensum i samråd med faglærer på et omfang av minst 400 sider. De skal de skrive en fordypningsoppgave, med et omfang av ca 15 sider (±2 sider). Forside, vedlegg, grafer, tabeller og illustrasjoner regnes ikke inn i sideantallet. Pensum og oppgave skal velges innenfor naturfag. Pensum kan velges fra valgfritt pensumliste (se del V).

Eksamen

Studiet regnes som bestått når alle komponenter er bestått.

Både faglærer og intern sensor vurderer fordypningsoppgaven. Vektingen mellom de ulike eksamenskomponentene ved 30 stp er:

Naturfagdidaktikk, mappearbeider (intern sensor) Vektes 20%

Naturfagdidaktikk, muntlig eksamen (intern sensor) Vektes 30%

Fordypingsoppgave (intern sensur) Vektes 50%

Innlevert mappearbeid, praktiske oppgaver og obligatorisk praksis i gjeldende semester må være vurdert til bestått, og fordypningsoppgaven levert før studenten får lov å gå opp til avsluttende muntlig prøve. Det blir gitt en samlet karakter for alle komponentene.

Bestått karakter har valør fra A til E, med A som beste karakter. F regnes som stryk. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark, og punkt 2.4 i rammeplan for praktisk pedagogisk utdanning.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Jorunn Simones <Jorunn.SimonesSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 22.02.2010