Forming 10FPFO
Læringsmål
Formingsfaget skal være med på å gi studentene kunnskap om og forståelse for hvordan små barn utforsker, omformer og uttrykker seg med materialer og redskaper. Faget skal gi studentene innsikt og ferdighet i utvalg av materialer og arbeidsmåter som egner seg til å stimulere barns utvikling på formingsområdet.
Faglig kunnskap
Gjennom eget skapende arbeid i to- og tredimensjonale materialer tilegner studenten seg praktiske og estetiske erfaringer med å uttrykke seg. Det praktiske arbeidet skal dokumenteres av studenten. Teknikker og materialer velges i forhold til arbeid med små barn. Studenten skal i løpet av studiet tilegne seg erfaringer med og kunnskaper om:
· skapende prosesser i to- og tredimensjonalt arbeid med ulike typer materialer, virksomhet og teknikker
· barns utvikling og formuttrykk
· begrepene kreativitet, fantasi og estetikk sett i forhold til barns utvikling
· ulike kunst- og kulturuttrykk
· den estetiske og pedagogiske betydningen av de fysiske omgivelsene
Pedagogisk arbeid med barn.
Studenten skal tilegne seg innsikt i hvordan skapende prosesser gir mulighet for bearbeiding av inntrykk og fører til læring. En viktig del av arbeidet med målområdet er kunnskap om barns handlinger og virksomhet, i skapende formingsaktiviteter. Kunnskap om barns uttrykksmåter skal ses i et historisk perspektiv og i forhold til gjeldende rammeplan for barnehagen.
Studenten skal:
· ta utgangspunkt i barns behov for å utforske og skape i materialer
· få kunnskap om planlegging, gjennomføring, vurdering og dokumentasjon av barn skapende prosesser
· få kunnskap om å vurdere barnehagens miljø estetisk og pedagogisk
Samhandling og refleksjon
Studenten skal:
- analysere og kritisk vurdere muligheter og begrensninger for formingsaktiviteter i barnehagens inne og uteområder
· reflektere over barns møte med materialer og med hverandre
- trenes i å se sammenhengen mellom voksnes handlinger og praktiske tilrettelegging og barnas opplevelser, aktiviteter og utvikling.
- få kunnskap om sammenhengen mellom kulturens bilde og formspråk og barns uttrykk
Innhold
Faget bygger på verdier og tradisjoner innen bildekunst, arkitektur, design og håndverk. Faget legger vekt på uttrykk i to- og tredimensjonalt formspråk. Studentene vil møte eksempler på skapende virksomhet i spekteret fra barns første rabbel og formuttrykk til vår kulturs kunst- og kulturuttrykk.
Faget skal bidra til at studenten utvikler seg til en kompetent kommunikasjonspartner for barn i utvikling og i skapende formingsprosesser. Studenten skal utvikle faglig kompetanse gjennom erfaringer med eget skapende arbeid, gjennom teori om barns utvikling og i praktisk arbeid med barn. Studenten skal trenes til å ta barns perspektiv og dermed se barns behov. Studenten skal få kunnskaper om hvordan barnehagens utforming formidler kulturelle og estetiske verdier som får betydning for barnas utforsking og lek. Gjennom faget skal studenten utvikle forståelse for vitenskapsfilosofi og metoder. Gjennom tverrfaglige prosjekter vil studenten erfare hvordan ulike fag bidrar.
Det faglig-pedagogiske studiet i forming omfatter tre delemner.
1. Faglig kunnskap
2.Pedagogisk arbeid med barn
3. Samhandling og refleksjon
Organisering
Studiets 10 studiepoeng utgjør 6-7 timers arbeid pr. uke og varierer mellom læringsformer som:
- Selvstendig praktisk arbeid med oppgaver og dokumentasjon, individuelt eller i gruppe. Innføring og veiledning av lærer.
- Selvstendig arbeid med fagteoretiske litteraturstudier. Fagdiskusjoner i studentgrupper. Forelesninger av lærer.
- Nettbaserte studier organiseres i intensive bolker. Oppgaver og kontakt med studenter i mellomperiodene foregår i hovedsak via nett.
Obligatorisk arbeid.
Den praktiske delen av studiet er obligatorisk. Alle oppgaver gitt gjennom året skal gjennomføres.
Vurderingsformer
Gjennom hele studiet vil studenter og lærere delta i en uformell vurdering av oppgaver, studieopplegg og arbeidsformer. Studieutvalg formaliserer gruppens vurdering av studiet. Praktisk skapende arbeid kan i deler av studiet foregå i grupper, mens arbeid med dokumentasjon og didaktiske refleksjoner skal være individuelle.
Avsluttende vurdering
Det foretas en formell sluttevaluering ved at følgende arbeider leveres inn ved slutten av andre semester: Dokumentasjonsmappe skal også leveres til godkjenning i slutten av første semester.
- Studentens dokumentasjonsmappe (bestått, ikke bestått)
- Studentens didaktisk/teoretiske skriftlige arbeid (1/3 av endelig karakter)
- Ett tredimensjonalt og ett todimensjonalt produkt med dokumentasjon vurderes (2/3 av endelig karakter). Studenten får vite hvilke produkter som skal vurderes 3 uker før innlevering.
Kriterier for vurdering:- estetisk utforming, arbeidsinnsats, kreativitet, dokumentasjonsnivå og faglig nivå
Det gis en karakter som føres på vitnemålet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Eli Thorbergsen <Eli.ThorbergsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 07.01.2010