Matematikk 10FPMAT
Læringsmål
Studentene skal lære å forstå og tolke barns matematiske aktivitet og kunnskap, og kunne legge til rette for at barnas matematiske kompetanse får utvikle seg innenfor de rammer førskolen setter. Studentene skal kunne synliggjøre matematikken i barnas hverdag, ikke minst i lek og spill. Studentene skal videre kunne samtale med barn om matematikk, kunne stimulere deres nysgjerrighet, og kunne bidra til å utvikle barnas matematiske språk og logiske evner.
Studentene skal få tilstrekkelig innsikt i faget til å diskutere barnas matematiske kompetanse med foreldre og kolleger, og de skal få kjennskap til noen sentrale momenter ved teori for læring og formidling av matematikk. Videre skal de kjenne til, og kunne reflektere over bruk av konkretiseringsmateriell som er relevant i førskolen.
Studentene skal få noe innsikt i hvordan IKT kan fremme forståelse i matematikk for førskolebarn.
Studentene skal bli kjent med matematikkdelen i Barnehageløftet og den aktuelle delen av Kunnskapsløftet, og de skal kunne reflektere over sammenhengen mellom læreplanenes utforming og det læringssynet de bygger på.
Studentene skal få erfaringer fra en realistisk formidlingssituasjon hvor planlegging og gjennomføring av matematiske aktiviteter inngår.
Studentene skal få tilstrekkelig faglig og fagdidaktisk innsikt slik at de kan gjennomføre begynneropplæringen i matematikk det første året i grunnskolen.
Innhold
Matematikk er en viktig del av vår kultur, både som vitenskap og som redskap innenfor forskjellige områder i samfunnet, ikke minst i andre vitenskaper. Matematikk spiller også en sentral rolle innen mange former for skapende virksomhet. Derfor er matematikk et sentralt fag i førskolen og i førskolelærerutdanningen. Gjennom studier i matematikk vil studentene møte faget i flere sammenhenger. I tillegg til rene kunnskaper i matematikk settes et spesielt fokus på fagets egenart og barns læring av matematikk. Målområdene er beskrevet i større detalj i R06. Matematikkurset 10FPMAT skal gi studentene kunnskaper innenfor feltene:
· Grunnleggede tallbegrep
· Additive tallsystemer og posisjonssystemer, med historisk vinkling
· De fire regneartene og relasjonene mellom dem
· Geometriske grunnbegreper
· Måling
· Symmetri og mønster
· Formlikhet og kongruens
· Sentrale misoppfatninger om tall, tallregning og geometri
· Grunnleggende tenkning om begrepet matematisk kompetanse
· Utforskning, eksperimentering og problemløsning som arbeidsmåte
· Kommunikasjon og matematikk som språk
· Bishops seks fundamentale matematiske aktiviteter
· Grunnleggende vitenskapsteori
Organisering
Rammeplanen R06 sammen med foreliggende fagplan danner grunnlag for valg av matematiske emner og fremdriftsplan. Faget vil til dels bli organisert i samarbeid med studentene, og arbeidsformene skal være slik at studentene får erfaring med matematikkfaget fra både praksisfeltet og teori. Undervisningen vil inneholde:
- oppgaver, skriftlige og muntlige
- forelesninger
- gruppearbeid
- eksperimentering og utforsking
- tverrfaglige aktiviteter og prosjektarbeid
- fagdidaktisk veiledning knytta til praksis
For studenter i den fleksible førskolelærerutdanningen (FFL), vil undervisningen gjennomføres i samlingsukene (spesifiseres nærmere i semesterplanen).
Vurderingsformer
Obligatoriske arbeider
For å kunne gå opp til eksamen må studentene ha godkjent følgende arbeidskrav:
- et skriftlig arbeid som omhandler en aktivitet innenfor områdene tall og tallregning eller geometri, relatert til barnehagen, med bestått resultat.
- en muntlig aktivitet, for eksempel knyttet til tverrfaglig prosjektarbeid, med bestått resultat.
- en logg som viser observasjon av matematiske aktiviteter i barnehagen, knyttet til et bestemt alderstrinn.
Eksamen
En 4 timers skriftlig individuell eksamen som teller 10studiepoeng. Tillatte hjelpemidler: Kalkulator
Det gis èn gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Bjørn Lauritzen <Bjorn.LauritzenSPAMFILTER@hit.no> - 05.01.2010