Arealplan med prosjekt BY2106
Læringsmål
Studenten skal
· kunne beskrive og forklare sammenhengen mellom de fysiske arealplaner i stat, fylke og kommune
· kunne fortolke og analysere lovgrunnlaget og arealplaner for offentlig plan- og byggesaksbehandling
· kunne bruke lovgrunnlaget og utarbeide en digital reguleringsplan med tilhørende bestemmelser ved hjelp av egnet IKT-verktøy
· kunne analysere og foreslå gode løsninger for arealbruk og veg- og trafikksystemet for å minimere samla transportbehov
Innhold
Emnet er en grunnleggende innføring i fysiske arealplaner i BAE -sektoren. Byggingeniøren møter alltid overordna planer som det aktuelle byggeprosjekt må forholde seg til, likeledes lov- og forskriftsgrunnlaget for byggeprosjektet.
Emnet tar for seg regelverket og særlig Plan- og bygningsloven som juridisk grunnlag/plattform for byggeprosjekter. I tillegg tas med relevante forskrifter, veiledninger til disse og aktuelle rundskriv og retningslinjer fra stat, fylke eller kommune som en planlegger må kjenne til. Her tas også med myndighetenes krav til behandling av støy i arealplanlegging.
Arealplanleggingen legger premisser for transportgenerering i samfunnet og vi tar her med koblingen mellom fysiske arealplaner, transportbehov og veg- og trafikkspørsmål i byggingeniørens hverdag.
Organisering
Temabaserte forelesninger med fokus på planhierarkiet av fysiske arealplaner i samfunnsplanleggingen.
Det gis individuelle øvingsoppgaver for å innarbeide sentrale planbegreper.
Ekskursjon til utbygde områder etter studier av reguleringsplanen.
I tilknytning til emnets teoridel, utarbeides det en enkel reguleringsplan med tilhørende bestemmelser. Dette organiseres i grupper etter HiT´s modell for prosjektmetodikk og i nært samarbeid med det offentlige og eventuell (annen) ekstern oppdragsgiver. IKT brukes i stor utstrekning og det legges vekt på aktiv bruk av studentenes bærbare PC'er.
Vurderingsformer
Skriftlige prøver knyttet til foreleste tema, en delprøve 1 som teller 20% og en sluttprøve som teller 40%.
I tillegg er det en delprøve 2 som utgjøres av en skriftlig gruppeoppgave (prosjektrapport) som presenteres/framføres ved semesterets slutt med etterfølgende prosjekteksaminasjon. Det gis også her individuelle karakterer og denne delprøve 2 teller 40%.
Det gis en samlet, individuell emnekarakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Unni Stamland Kaasin <Unni.S.KaasinSPAMFILTER@hit.no>,Gunnar Eliassen <gunnar.eliassenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Gunnar Eliassen - 29.01.2010