Idrettssosiologi II 1042

Læringsmål

Idrettssosiologi 1 har som mål å trene studentene til å foreta selvstendige samfunnsmessige analyser av fenomener innenfor idrettsfeltet og særlig i forhold til sine respektive fordypningsområder. Vi har valgt ut seks teoretiske begreper som er relevante for å forstå sosiale og kulturelle mønstre og motsetninger i idrett.

Innhold

I emnet skal vi gjennomgå og diskutere følgende seks begreper: Identitet, sosialisering, institusjonalisering, makt, kjønn og globalisering. Begrepene skal knyttes til observasjoner og analyser innenfor idrettsfeltet. Det er uenigheter om betydningen og bruken av disse begrepene. Vi skal vise at ulike forståelser både har konsekvenser for hva man leter etter og hvordan de empiriske funnene fortolkes. Forståelse av et begrep gir også inntak til å forstå og kritisere bruken av de andre begrepene.

Organisering

60 forelesningstimer, 12 timer seminar med studentpresentasjoner, feltobservasjoner.

Vurderingsformer

Gruppeinnlevering av en oppgave i høstsemesteret og en i vårsemesteret (2000 ord per gruppemedlem) med en avsluttende individuell muntlig eksamen i vårsemesteret. Det gis graderte karakterer A-F for hver oppgave. Gruppeoppgavene vektes til 25% hver mens muntlig eksamen vektes til 50%. I forkant av gruppeoppgavene må studentene gjennomføre en obligatorisk muntlig presentasjon av sitt foreløpige arbeid. Denne presentasjonen vil de få tilbakemelding på og kommentarer fra foreleser/veileder. Det legges opp til gruppeveiledning i forbindelse med innleveringene. I oppgavene skal studentene belyse, diskutere og konkretisere noen av de seks begrepene som kurset er bygget på. Hver oppgave forutsetter tekstlesing, i tillegg til drøftinger med utgangspunkt i konkretiseringer på trenings- eller administrasjonsfeltet.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Hans Hognestad <Hans.K.HognestadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Frode Telseth - 19.11.2009