Ferskvannsøkologi 4503
Læringsmål
Studentene skal bli kjent med viktige komponenter i vannets kretsløp, lære å forstå viktige fysiske, kjemiske og biologiske prosesser i overflatevann, bli kjent med viktige miljøproblem knytta til ferskvann, tolke limnologiske data og få praktisk erfaring knytta til feltprøvetaking i innsjøer og elver.
Innhold
Emnet gir et ferskvannsøkologisk grunnlag for forvaltning og bruk av våre ferskvannsressurser. Ferskvannsøkologi er et tverrfaglig emne med samfunnsretta tema integrert. Sentrale tema i forelesninger og øvinger er: nedbørfeltet og aktiviteter i nedbørfeltet, innsjødannelse, vann- og sedimentkjemi, stoffomsetning, viktige plante- og dyregrupper i ferskvann, forurensningskilder og helsekonsekvenser av forurensing, forsuring og kalking, metall- og organiske forurensninger, eutrofiering og restaurering, tolking av ferskvannsøkologiske data i henhold til EUs rammedirektiv for vann og klassifiseringssystemer for vannkvalitet..
Ved laboratorieøvelser og feltarbeid lærer studentene ferskvannsøkologisk prøvetaking, å utføre viktige fysiske og kjemiske vannanalyser, artsbestemmelse av viktige planter (makrovegetasjon og planteplankton) og dyr (dyreplankton og bunndyr) som lever i ferskvann, å skrive en limnologisk feltrapport.
Organisering
Forelesning, seminar, laboratorieøvelser, feltarbeid. 4 timer/uke i 15 uker. Obligatorisk 6 dager felt- og labkurs og gjennomført tolkingsoppgave.
Vurderingsformer
Grupperapport fra feltkurs teller 20%, tolkingsoppgave 20% (gruppearbeid) og individuell 5 timers skriftlig slutteksamen 60%. Alle deler må være bestått for å få sluttkarakter i emnet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Synne Kleiven <Synne.KleivenSPAMFILTER@hit.no> - 08.01.2010