Geologi og landskap 4009
Læringsmål
Emnet skal gi kunnskap om berggrunnsgeologi, kvartærgeologi, om jord og jordsmonn og om hvordan landskapet er blitt formet av geologiske prosesser og menneskelig kultur. En skal lære om kart og om bruken av topografiske og tematiske kart i landskapsforvaltning og landskapsopplevelse.
Innhold
Gjennom emnet får studentene innsikt i hvordan landskapet har utviklet seg over tid og om hvordan mennesket har satt sitt preg på landskapet. Emnet er tverrfaglig mellom temaene geologi, landskap og kultur.
Temaer i undervisningen er:
- Berggrunnsgeologi: Mineraler og bergarter, indre og ytre geologiske prosesser og Norges geologiske historie.
- Kvartærgeologi: Formingen av landet under og etter siste istid, ulike løsmassers egenskaper, stratigrafi, dateringsmetoder og kvartær historie.
- Jord og jordsmonn: Jordas funksjoner og egenskaper, jordsmonndannende faktorer og prosesser.
- Kulturlandskap: Kulturutvikling og landskapsendringer.
- Kart: Tolking og bruk av topografiske kart og temakart.
Organisering
50 timer forelesing, 16 time laboratorieøving (obligatorisk), 5 dager feltkurs (obligatorisk). Naturvitskapelig felt- og laboratoriemetodikk utgjør 2 studiepoeng. Det blir gitt veiledning ved rapportskriving. Det må påregnes feltkursutgifter på ca 1000 kr.
Vurderingsformer
Det blir gitt karakterar på ei sluttprøve (4 timer) som teller 100% av endelig eksamenskarakter. Rapporter fra obligatoriske feltkurs og øvinger må vere bestått for å få godkjent vurdering i emnet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Live Semb Vestgarden <Live.S.VestgardenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Anette Norheim Fredly - 08.12.2010