Billedkunst 20BILLEDK

Læringsmål

Studenten skal ha følgende læringsutbytte:

  • tegne gjenstander med god tredimensjonal formbeskrivelse
  • tegne rom med renessanseperspektiv og modernistiske perspektivstrategier
  • tegne mennesker i portrett og med et register av crocuis-strategier
  • tegne med blyant, kull, penn og pensel og beherske skraveringsteknikker og lavering
  • anvende viktige prinsipper/innfallsmåter i arbeid med linje, flate og volum som involverer valører, proporsjoner og komposisjon
  • lage bilder med a) realistisk gjengivelse, b) ekspressive uttrykksmåter og c) formalestetisk abstrahering
  • formulere ønsket tematisk innhold basert på figurativ og formalestetisk kompetanse. Det innebærer bruk av visuelle metaforer, trening av sammenstilling av bildeelementer o.a.
  • bevege seg bevisst mellom ulike arbeidsmåter for bildelaging: med kreativ, intuitiv eller analytisk innstilling
  • bruke fagbegreper til å formidle og diskutere faginnhold, og også kommunisere i diskusjon og refleksjon med visuelle virkemidler
  • male og lage bilder med fargebruk innen akvarell/gouache og/eller tempera/akryl, fargestifter og mixed media
  • omsette grunnleggende bildekompetanse fra tegneundervisning til fargemedier og fargeteori fra pensum
  • arbeide med grafiske teknikker som metall/papptrykk eller linotrykk.

Innhold

Det sentrale i dette emnet er studentenes egne skapende aktiviteter, kreative prosesser og refleksjon. Dette skal knyttes til ulike uttrykksformer innenfor det 2 og 3 dimensjonal biliedområdet og inkludere tegning, fargerbruk/maling, skulptur og grafikk. Studie skal ha en teoretisk forankring der veksling mellom skapende virksomhet og teoristoff gir grunnlag for å forstå, vurdere og videreutvikle ideer i billedkunst.

Organisering

Studieenheten preges av en vekselvirkning mellom teori og praktisk arbeid i materialer. Studentene utvikler handlingskompetanse og evne til å begrunne faglig praksis. Aktuelle undervisningsformer er forelesninger, demonstrasjoner, seminar, kollokvier, prosjektarbeid og visuelle presentasjoner. Bruk av utstillinger og andre kulturtilbud inngår i studiet.

Store deler av studiet har krav om obligatorisk fremmøte. Dette skal angis i årsplan/semesterplan/periodeplaner.

Den enkelte student har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten selv må holde seg a jour i aktuell pensumlitteratur og søke faglig veiledning. Kunnskapstilegnelsen vil i stor grad forholde seg til løpende prosessveiledning og læring gjennom handling. Nærvær og deltagelse i et aktivt skapende verkstedmiljø er en grunnleggende og viktig forutsetning for å få fullt utbytte av studiet.

Mappeoppgaver

Studiearbeidet struktureres gjennom gitte mappeoppgaver utformet av lærerteamet. For hver oppgave er det definert læringsmål som korresponderer med innhold i det aktuelle delemne og arbeidsområde. Mappeoppgavene formidler studiets forventninger til studentene om en aktiv og jevn innsats gjennom studieåret. Mappeoppgavene vil synliggjøre progresjon og struktur i studiet. Oppgaver som gis tidlig i studiet, skal bygge opp basisferdigheter og gi forutsetninger for å løse stadig mer komplekse oppgaver.

Gjennom arbeid med mappeoppgavene underveis i studiet får studenten veiledning og tilbakemelding på fremlagt arbeid, utstillinger og presentasjoner, skisser, studier og skriftlige refleksjoner. I mappene dokumenteres studentens arbeidsprosess, resultat og refleksjon gjennom skriftlige og praktiske arbeider, og slik bygger studentene etter hvert opp et bevisst forhold til sin egen utviklings- og læringsprosess innenfor fagfeltet.

Vurderingsformer

Studentene leverer inn mappebesvarelse til avtalt tid som inneholder produkter, presentasjoner av produkter, prosessbeskrivelse og refleksjon over praksis. Det blir gitt karakteren bestått/ikke bestått på emnet.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no> - 13.01.2010