Grafisk Design 1 10GRAFDES 1
Læringsmål
Studentene skal:
- tilegne seg erfaring og kunnskap om metoder for idéutvikling og - bearbeiding
- tilegne seg grunnleggende basiskunnskaper om form, farge og komposisjon.
- tilegne seg kunnskap om forenkling og stilisering rettet mot visuell kommunikasjon
- kunne forstå og anvende sentrale virkemidler der skrift og illustrasjon kombineres i målrettet kommunikasjon
- kunne benytte aktuell programvare til å visualisere løsninger
- utvikle evnen til å vurdere egne og andres løsninger innen grafisk design
Innhold
I emnet legges det vekt på tilegnelse av kunnskaper og ferdigheter via opplæring innen relevant digital programvare, typografi, komposisjonsprinsipper og layout. Dette gir grunnlag for forståelse av den grafiske designerens rolle som skaper av visuell kommunikasjon. De praktiske oppgavene kan være rettet mot trykte eller digitale medier.
Organisering
Studieenheten preges av en vekselvirkning mellom teori og praktisk arbeid i materialer. Studentene utvikler handlingskompetanse og evne til å begrunne faglig praksis. Aktuelle undervisningsformer er forelesninger, demonstrasjoner, seminar, kollokvier, prosjektarbeid og visuelle presentasjoner. Bruk av utstillinger og andre kulturtilbud inngår i studiet.
Store deler av studiet har krav om obligatorisk fremmøte. Dette skal angis i årsplan/semesterplan/periodeplaner.
Den enkelte student har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten selv må holde seg a jour i aktuell pensumlitteratur og søke faglig veiledning. Kunnskapstilegnelsen vil i stor grad forholde seg til løpende prosessveiledning og læring gjennom handling. Nærvær og deltagelse i et aktivt skapende verkstedmiljø er en grunnleggende og viktig forutsetning for å få fullt utbytte av studiet.
Mappeoppgaver
Studiearbeidet struktureres gjennom gitte mappeoppgaver utformet av lærerteamet. For hver oppgave er det definert læringsmål som korresponderer med innhold i det aktuelle delemne og arbeidsområde. Mappeoppgavene formidler studiets forventninger til studentene om en aktiv og jevn innsats gjennom studieåret. Mappeoppgavene vil synliggjøre progresjon og struktur i studiet. Oppgaver som gis tidlig i studiet, skal bygge opp basisferdigheter og gi forutsetninger for å løse stadig mer komplekse oppgaver.
Gjennom arbeid med mappeoppgavene underveis i studiet får studenten veiledning og tilbakemelding på fremlagt arbeid, utstillinger og presentasjoner, skisser, studier og skriftlige refleksjoner. I mappene dokumenteres studentens arbeidsprosess, resultat og refleksjon gjennom skriftlige og praktiske arbeider, og slik bygger studentene etter hvert opp et bevisst forhold til sin egen utviklings- og læringsprosess innenfor fagfeltet.
Vurderingsformer
Studentene leverer inn mappebesvarelse til avtalt tid som inneholder produkter, presentasjoner av produkter, prosessbeskrivelse og refleksjon over praksis. Det blir gitt karakteren bestått/ikke bestått på emnet.
Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jostein Sandven <Jostein.SandvenSPAMFILTER@hit.no> - 13.01.2010