Matematikk 1 - Modul 1. Tall, geometri og måling MAT 101
Læringsmål
Formålet med Matematikk 1 er at studentene skal bli i stand til å undervise fra 1. til 7. klasse etter gjeldende læreplan for grunnskolen på en faglig trygg og reflektert måte. Matematikk 1 – Modul 1 dekker målområdene tallforståelse, tallregning, geometri og måling. Studentene skal gjennom modulen utvikle undervisningskunnskap i disse målområdene. Dette innebærer blant annet at studentene skal få innsikt i de mest grunnleggende begreper og metoder i temaene, og kunne anvende dette til å løse praktiske problemer. Det innebærer også at de utvikler regnetekniske ferdigheter, matematiske begreper og problemløsingsstrategier. Undervisningskompetanse innebærer også å ha didaktisk kompetanse som gjør at studenten skal kunne tilrettelegge matematikkundervisningen for elever med ulike behov.
Studentene skal kunne bruke digitale hjelpemidler både til å løse grunnleggende matematiske problemer og til å skape gode opplæringssituasjoner for elevene. De skal også få innsikt i kritisk vurdering av læremidler, inkludert digitale.
Studentene skal møte matematikken slik den fremstår som skolefag, hvor induktive arbeidsmåter står sentralt. Men de skal også møte matematikken på dens egne premisser, og få noe erfaring med hvordan den utøves som logisk-deduktiv vitenskap.
Studentene skal møte aktuell litteratur og forskning innenfor feltet matematikkdidaktikk, og få kunnskap om ulike arbeidsmåter og læringsteorier i matematikk. Gjennom dette arbeidet skal studentene også få øving i å formidle og reflektere over matematikkfaget.
I samarbeid med praksisfeltet legges det til rette for at studentene skal få erfaringer fra en undervisningssituasjon hvor både planlegging og gjennomføring av undervisning inngår, og vise at de kan reflektere over dette. Studentene skal utvikle evne til å forstå elevenes tenkemåter i matematikk, slik at de kan tilpasse undervisningen etter dette og dermed bidra bedre til at elevene utvikler robuste begreper og trygghet i arbeid med faget. Videre skal studentene settes i stand til å tilrettelegge undervisningen i faget slik at det skapes rom for samarbeid og diskusjon.
Innhold
Gjennom studier i matematikk i lærerutdanningen vil studentene møte faget i flere sammenhenger. I tillegg til ferdigheter og kunnskaper i matematikk settes et spesielt fokus på fagets egenart og barns læring av matematikk. Matematikk 1 modul 1 skal, sammen med modul 2, gi studentene kunnskaper innenfor bredt spekter av matematikkfaglige og didaktiske emner, slik at de på trygt og selvstendig grunnlag skal kunne planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning i matematikk i grunnskolen. Studentene møter i modul 1 disse emnene:
Tallforståelse
Studentene skal bli i stand til å legge til rette, gjennomføre og vurdere begynneropplæringen i matematikk, belyse hvordan man kan forebygge matematikkvansker og vise innsikt i og kunne reflektere over bruk av varierte hjelpemidler. I modul 1 vil et sentralt tema være elevers tenkemåter og begrepsutvikling, og studerer i den forbindelse blant annet utvikling av tallbegrepet fra naturlige tall, via hele tall, rasjonale tall og irrasjonale tall til reelle tall. Faktorisering, delelighet, prosent og arbeid med figurtall vil også være delemner i modulen. Sentralt er det også å se på utviklingen av tallbegrep og tallsystemer i et historisk perspektiv.
Tallregning
Det vil legges vekt på at studentene utvikler en rik og funksjonell forståelse for hver av de fire regneartene og at de får innsikt i sammenhengene mellom dem. Sentralt i denne forbindelse er innsikt i hvordan barn utvikler og uttrykker egne regnemåter, både skriftlig og som hoderegning. Innsikt i sammenhengen mellom uformelle regnestrategier og algoritmeregning vil sette studentene i stand til å hjelpe elevene i dette arbeidet.
Geometri
Modulen skal gi studentene kunnskaper innenfor et bredt spekter av geometriske emner. Studentene skal i modulen studere egenskapene til to- og tredimensjonale figurer som sirkler, mangekanter, kuler, sylindere og enkle polyedre. Viktig i denne modulen er også konstruksjoner, beregninger og dynamiske prosesser som speiling, rotasjon og forskyving og arbeid med symmetri. Sentralt er også det å beskrive lokalisering i kart og koordinatsystemer. Det blir brukt digitalt verktøy i arbeidet med geometri.
Måling
Måling handler om å sammenlikne og knytte tallstørrelser til et objekt eller en mengde. Det vil spesielt bli arbeidet med grunnleggende forståelse av begreper knyttet til lengde, areal og volum. Kjennskap til valuta, vekt (masse) og tid vil også bli vektlagt. Vurdering og bruk av ulike måleinstrumenter i praktiske sammenhenger er også sentralt, måleusikkerhet hører med. Utviklingen fra ikkestandardiserte til standardiserte enheter hører også med til modulen.
Fagdidaktisk oppgave
Det blir gitt en fagdidaktisk oppgave som skal gjennomføres i løpet av studieåret.
Organisering
Matematikk 1 modul 1 går over to semestre. Det legges opp til varierte arbeidsmåter. Undervisningen vil bestå av både forelesninger, individuelle øvinger og gruppearbeid. I tillegg vil det bli gitt individuell veiledning i forbindelse med de obligatoriske arbeidene. For studenter i Matematikk 1 er det obligatrisk praksis i henhold til nasjonale retningslinjer og praksisplan for EFL.
Vurderingsformer
Den fagdidaktiske oppgaven skal være godkjent for at studenten skal kunne fremstille seg til eksamen.
Den avsluttende eksamen er en individuell muntlig prøve i slutten av andre semester. Studentene vil bli eksaminert fra de fire hovedemnene. Eksamenstiden vil være på 45 minutter. Eksamen vurderes av to sensorer. Eksamen vurderes etter en skala, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste karakter for bestått. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark. Det er ikke tillatt med hjelpemidler.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Peer Andersen <peer.andersenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 25.03.2010