Matematikk 1 - Modul 2. Algebra, funksjoner, statistikk og sannsynlighet MAT 102

Læringsmål

Formålet med Matematikk 1 er at studentene skal bli i stand til å undervise fra 1. til 7. klasse etter gjeldende læreplan for grunnskolen på en faglig trygg og reflektert måte. Matematikk 1 – Modul 2 dekker målområdene algebra, funksjoner, statistikk og kombinatorikk og sannsynlighetsregning. Studentene skal gjennom modulen utvikle undervisningskunnskap i disse målområdene. Dette innebærer blant annet at studentene skal få innsikt i de mest grunnleggende begreper og metoder i temaene, og kunne anvende dette til å løse praktiske problemer. Det innebærer også at de utvikler regnetekniske ferdigheter, matematiske begreper og problemløsingsstrategier. Undervisningskompetanse innebærer også å ha didaktisk kompetanse som gjør at studenten skal kunne tilrettelegge matematikkundervisningen for elever med ulike behov.

Studentene skal kunne bruke digitale hjelpemidler både til å løse grunnleggende matematiske problemer og til å skape gode opplæringssituasjoner for elevene. De skal også få innsikt i kritisk vurdering av læremidler, inkludert digitale.

Studentene skal møte matematikken slik den fremstår som skolefag, hvor induktive arbeidsmåter står sentralt. Men de skal også møte matematikken på dens egne premisser, og få noe erfaring med hvordan den utøves som logisk-deduktiv vitenskap.

Studentene skal møte aktuell litteratur og forskning innenfor feltet matematikkdidaktikk, og få kunnskap om ulike arbeidsmåter og læringsteorier i matematikk. Gjennom dette arbeidet skal studentene også få øving i å formidle og reflektere over matematikkfaget.

I samarbeid med praksisfeltet legges det til rette for at studentene skal få erfaringer fra en undervisningssituasjon hvor både planlegging og gjennomføring av undervisning inngår, og vise at de kan reflektere over dette. Studentene skal utvikle evne til å forstå elevenes tenkemåter i matematikk, slik at de kan tilpasse undervisningen etter dette og dermed bidra bedre til at elevene utvikler robuste begreper og trygghet i arbeid med faget. Videre skal studentene settes i stand til å tilrettelegge undervisningen i faget slik at det skapes rom for samarbeid og diskusjon.

Innhold

Gjennom studier i matematikk i lærerutdanningen vil studentene møte faget i flere sammenhenger. I tillegg til ferdigheter og kunnskaper i matematikk settes et spesielt fokus på fagets egenart og barns læring av matematikk. Matematikk 1 modul 2 skal, sammen med modul 1, gi studentene kunnskaper innenfor bredt spekter av matematikkfaglige og didaktiske emner, slik at de på trygt og selvstendig grunnlag skal kunne planlegge, gjennomføre og vurdere undervisning i matematikk i grunnskolen. Studentene møter i modul 2 disse emnene:

Algebra

Modulen skal gi studentene kunnskaper innenfor emnet algebra slik at de kan generalisere tallregning, beskrive og analysere mønster og sammenhenger innen tallære. Utforske og beskrive strukturer i geometriske mønster hører også med til algebraen. Studentene skal i kurset møte disse algebraiske emnene: Behandle og faktorisere algebraiske uttrykk, regne med formler, parenteser og brøkuttrykk med to ledd i nevneren. Sentralt i arbeidet er også å løse ligninger av første og andre grad, løse enkle ulikheter og løse ligningssystemer med to ukjente. Under emnet algebra er arbeidet med likhetstegnet og dets betydning spesielt viktig.

Funksjoner

Studentene skal kunne gjøre rede for grunnleggende egenskaper ved sentrale funksjoner som lineære funksjoner, enkle andregradsfunksjoner, rasjonale funksjoner og eksponentialfunksjoner. Studentene skal også kunne forklare funksjons- og variabelbegrepet, kjenne til ulike representasjonsformer for funksjoner og kunne se sammenhengen mellom funksjoner og praktiske situasjoner. I arbeidet med funksjoner er bruk av dynamisk programvare sentralt.

Statistikk

Det vil bli jobbet med hvordan en kan samle inn data og representere disse på ulike måter. Det blir også lagt vekt på å tolke og forstå diagrammer. Sentralt i arbeidet vil også være å beregne og tolke ulike sentralmål og spredningsmål. I arbeidet med statistikk vil det bli lagt opp til øvelser med bruk av regneark.

Kombinatorikk og sannsynlighetsregning

Arbeidet med enkle sannsynlighetsmodeller og kombinatoriske problemer er sentralt. Det legges opp til at studentene skal få jobbe med praktiske problemstillinger knyttet til temaet. Det vil også bli lagt opp til øvelser der en bruker regneark til simuleringer.

Fagdidaktisk oppgave

Det blir gitt en fagdidaktisk oppgave som skal gjennomføres i løpet av studieåret.

Organisering

Matematikk 1 modul 2 går over to semestre. Undervisningen vil foregå i 3. og 4. semester. Det legges opp til varierte arbeidsmåter. Undervisningen vil bestå av både forelesninger, individuelle øvinger og gruppearbeid. I tillegg vil det bli gitt individuell veiledning i forbindelse med de obligatoriske arbeidene. For studenter i Matematikk 1 er det obligatrisk praksis i henhold til nasjonale retningslinjer og praksisplan for EFL.

Vurderingsformer

Den fagdidaktiske oppgaven skal være godkjent for at studenten skal kunne fremstille seg til eksamen.

Den avsluttende eksamen er en individuell skriftlig prøve på 6 timer i slutten av fjerde semester. Eksamen vurderes etter en skala, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste karakter for bestått. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Tillatte hjelpemidler til eksamen: Kalkulator, tegne og skrivesaker, Kunnskapsløftet.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Peer Andersen <peer.andersenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Peer Sverre Andersen - 24.02.2010