Barnevern og samfunn 981-E3A

Læringsutbytte

Læringsutbytte knyttet til kunnskap, ferdigheter og kompetanse i dette emnet er at studentene:

  • Har kunnskap om hvordan barnevern er betinget av forandringer innenfor ulike samfunn og hvilken rolle omsorg spiller innenfor barnevern
  • Kan redegjøre for og drøfte barnets beste som teoretisk og kulturelt begrep
  • Kan redegjøre for og drøfte barnevern i et historisk perspektiv
  • Har analytiske redskaper til bedre å forstå barnevern i den norske velferdsstaten
  • Har kritisk forståelse for makt, deltakelse og styring i velferdsstaten og av metoder og modeller som anvendes i samhandling med barn/unge og deres foreldre/familie
  • Har videreutviklet kunnskap om fagskriving og kan anvende den i skriftlig arbeid

Innhold

I dette emnet legges det vekt på å at studentene skal utvikle et kritisk blikk på barnevernets rolle i velferdsstaten. Emnet har et historisk og komparativt utgangspunkt og tar sikte på å belyse hvordan vern av barn er utviklet og kommet til uttrykk i ulike historiske epoker og i ulike samfunn formet gjennom økonomiske, historiske, sosiale, kulturelle og politiske endringsprosesser. Videre er det er et siktemål å vise hvordan barnevernet er organisert og manifesterer seg på ulike hierarkiske nivåer i den norske velferdsstaten, og gjøre studentene i stand til å identifisere dilemmaer dette innebærer for barnevernsfaglig arbeid i 1. og 2. linjetjenesten. Et gjennomgående tema vil være hvordan endrede rammebetingelser i den norske velferdsstaten påvirker profesjonene, og et særlig fokus vil rettes mot utfordringer i samhandlingssituasjoner mellom klienter og barnevernspedagoger. Gjennom å arbeide systematisk med analytiske kategorier som makt, etnisitet, kjønn og klasse vil studentene utvikle innsikt i kompleksiteten som ligger i dagens barnevernsfaglige arbeid. Det er et mål at emnet skal skape nysgjerrighet i forhold til å utforske nye sider ved barnevernsfaglig arbeid og å se med nye øyne på det kjente.

Emnet inneholder følgende temaer:

  • Barnevern og samfunn – en introduksjon
  • Blikket på barnets beste
  • Analytiske perspektiver på/i barnevernsfaglig arbeid
  • Makt, ansvar og grenser i velferdsstaten

Arbeids- og læringsformer

Studentene skal velge enten 981-E3A eller 981-E3B.
Ved få søkere til ett av alternativene, kan det være aktuelt å tilby bare ett av dem.

Arbeids- og læringsformer:

Det er i dette emnet lagt opp til ulike læringsarenaer og læringsformer for å øke studentenes læringsutbytte og for å skape et aktivt fagmiljø. Emnet består av både forelesninger, diskusjoner, seminarer, kollokviearbeid, tilbakemelding på oppgaver, studentpresentasjoner og individuelt arbeid. Det er lagt opp til en arbeidsmengde i dette emnet som samsvarer med at dette er et fulltidsstudium.

Alle seminarene i emnet er obligatoriske. Det er også innlevering av arbeidsoppgavene som er skissert i emneplanen. Studentene må oppfylle kravet om deltakelse på minst 75 % av de obligatoriske seminarene og alle arbeidsoppgavene må godkjennes for at studentene skal kunne gå opp til eksamen i emnet. Seminarene og arbeidsoppgavene er obligatoriske for at studentene skal utvikle den kompetansen som er nødvendig som fundament for videre masteremner og for skriving av egen masteravhandling.

Vurderingsformer

Emnekode: 981-E3A: Barnevern og samfunn

Vurderingsform i dette emnet er individuell besvarelse over en uke.
Oppgaven skal ha et omfang på 4000-4500 ord.
Oppgaven vurderes med gradert karakter (A-F).
Vurderingen gis en egen emnekarakter på vitnemålet.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Hilde Larsen Damsgaard <Hilde.DamsgaardSPAMFILTER@hit.no> - 02.02.2012