Pedagogikk - førskolelærerutdanning PEDBA03
Læringsutbytte
En kandidat med fullført Pedagogikk i førskolelærerutdanningen, tredje studieår, skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.
Kunnskaper:
Studenten skal vise bred kunnskap om vitenskapsteori og forkningsmetode.
Studenten skal kunne redegjøre for begrepet yrkesetikk og kunne analysere betydningen av dette i danningen av en profesjonskunnskap
Studenten skal kunne analysere og redegjøre for sammenhengen mellom egen profesjonsutøvelse og begrepene makt, avmakt og definisjonsmakt
Studenten skal kunne beskrive og analysere barnehagens samfunnsmandad
Ferdigheter:
Skal kunne anvende og vise forståelse for vitenskapsteori og forskningsmetode i arbeid med bacheloroppgave
Studenten skal kunne beskrive ulike barnehageformer og kunne analysere med et komparativt perspektiv ulike pedagogiske retninger
Studenten skal kunne arbeide med inkludering i bred forstand og vise en anerkjennende væremåte i sin relasjon mot barn med flerkulturell bakgrunn
Generell kompetanse:
Studenten skal kunne reflektere over egen grunnsyn og være i stand til å redegjøre for yrkesetikk i et lederperspektiv
Studneten skal kunne redegjøre for barnehagens eksterne samarbeidspartnere og være i stand til å igjennkjenne barns særskilte behov med utgangspunkt i et spesialpedagogisk perspektiv
Studenten skal kunne redegjøre for og analysere egne dannelsesprosesser og egen profesjonsutøvelse i lys av det å være pedagogisk leder
Innhold
Innholdet i utdanningen vil i hovedsak presenteres slik at tredje studieår i utdanningen bygger videre på mye av innholdet i første og andre studieår, men på en slik måte at det stiller større krav til egen faglig refleksjon og forståelse.
Innholdet i tredje studieår er:
Profesjonsdanning
- Bachelor oppgave
- Det flerkulturelle samfunn - mangfold i barns oppvekstkår
- Grunnsyn
- Yrkesetikk og profesjonskunnskap
- Profesjonsutøvelse, makt og avmakt, definisjonsmakt
- Barnehagens mandat i samfunnet - ulike barnehageformer
Utviklingsvariasjoner
- Utviklingsvariasjoner
- Kartleggingsverktøy
- Tverrfaglig - og tverretatlig samarbeid
- Omsorgssvikt
- Ulike tiltak
Pedagogisk ledelse
- Organisasjonsutvikling - den lærende barnehage
- Pedagogisk ledelse
- Pedagogisk dokumentasjon i lederarbeid
- Den inkluderende barnehagen
Arbeids- og læringsformer
Tredje studieår av pedagogikkstudiet er lagt opp med 10 studiepoeng, og praksisopplæringen gjennomføres i siste semester med en 6 ukers praksisperiode i barnehage.
Studentene skal delta aktivt i planlegging, organisering og vurdering av studiet. Organisering og arbeidsformer legges opp slik at det dannes en naturlig progresjon i studiet med vekt på mer krevende kompetanser i siste del av studiet. Det vises til egen plan for praksis som beskriver organisering og oppgaver knyttet til praksisopplæringen.
De arbeidsoppgavene en førskolelærer skal beherske i sin yrkesutøvelse krever erfaring fra varierte arbeidsformer. Eksempler på arbeidsformer som vil bli benyttet i studiet er selvstudium, forelesning, observasjon, veiledning, interaktive læringsformer (som IKT), framstilling skriftlig og muntlig, gruppearbeid etc. Arbeidsformene vil bli mer utdypet i forhold til innhold og vurderingsformer gjennom tema/semesterplaner.
For å møte det relevante innholdet kreves det aktiv deltakelse i undervisning, oppsøke praksisfeltet og aktiv bruk av skriftlige, muntlige og multimediale medier. Deler av studiet er obligatorisk. Detaljer om det vil gå fram av semesterplanene. Til vanlig gjelder det arbeid i seminargrupper, kollokviegrupper, innlevering av skriftlige arbeider samt alt arbeid knyttet til praksisopplæringen inkludert for og etterarbeid. Studenter som har for stort fravær på obligatoriske deler av studiet vil ikke få det godkjent.
Vurderingsformer
Studentene får vurdering på de ulike semestre som er studiepoengberegnet, etter hvert som de gjennomføres. Vurderingsformene skal avspeile progresjonen i studiet og de arbeidsformer som er benyttet. De skriftlige eksamenene vil kunne være gjenstand for ekstern vurdering.
I tredje studieår skal studentene i femte semester levere en skriftlig individuell oppgave og gjennomføre en muntlig presentasjonsoppgave i gruppe. Disse utgjør til sammen 5 studiepoeng.
Tema for den skriftlige individuelle oppgaven er: Profesjonsdanning – pedagogisk ledelse. Det gis bestått/ikke bestått på oppgaven.
Tema for den muntlige presentasjonsoppgaven i gruppe er: Utviklingsvariasjoner.
I sjette semester skal studenten levere en skriftlig bacheloroppgave i kombinasjon mellom valgt fordypningsfag og pedagogikk. Se retningslinjer for bacheloroppgaven. Bacheloroppgaven teller 30 % av vitnemålkarakteren i pedagogikk.
Før endelig karakter kan settes må alle vurderingselementene være gjennomført med bestått resultat. Det gis èn gradert karakter på vitnemålet. Vitnemålskarakteren settes på grunnlag av de prøvene som er vurdert med gradert karakter A-F, hvor A er beste og E er laveste ståkarakter.
Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Gry Hjortdal <gry.hjortdalSPAMFILTER@hit.no>,Helge Røys <helge.roysSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Eidbjørg Sandnes Hansson - 15.01.2012