Bacheloroppgave PRH612
Læringsutbytte
En kandidat som har bestått Bacheloroppgaven skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskap
- Kandidaten kan benytte vitenskaplige metoder for å definere og løse en ingeniørfaglig problemstilling.
- Kandidaten kan innhente data for å kunne bearbeide problemstillingen gjennom litteratursøk og kontakt med fagmiljøer.
Ferdigheter
- Kandidaten kan selvstendig integrere tidligere ervervede kunnskaper og vise at de evner å tilegne seg ny kunnskap i løsning av en ingeniørfaglig problemstilling.
- Kandidaten kan arbeide både selvstendig og i team med planlegging og gjennomføring av eksperimenter og ingeniørfaglige prosjekter.
- Kandidaten kan finne og vurdere informasjon, litteratur og fagstoff, og kunne framstille og diskutere dette i en skriftlig rapport og muntlig presentasjon.
- Kandidaten kan referere til litteratur og andre kilder på en korrekt måte.
Generell kompetanse
- Kandidaten kan bidra til nytenkning, innovasjon og entreprenørskap ved utvikling og realisering av bærekraftige løsninger og samfunnsnyttige produkter.
- Kandidaten er bevisst miljømessige, etiske og økonomiske konsekvenser av teknologiske produkter, analyser og prosesser og evner å se disse både i et lokalt og globalt livsløpsperspektiv.
- Kandidaten kan formidle faglig kunnskap til ulike målgrupper både skriftlig og muntlig. Kandidaten kan delta i faglige diskusjoner, har respekt og åpenhet for andre fagområder og bidra i tverrfaglig arbeid.
Innhold
Bacheloroppgaven skal være en prosjektrettet oppgave og utføres som et gruppearbeid, med 3-6 gruppemedlemmer. Tematisk sett skal oppgaven forankres i kandidatens undervisningsemne de fem foregående semestrene. Kandidatene skal integrere tidligere ervervede kunnskaper og vise at de evner å tilegne seg ny kunnskap i løsning av en ingeniørfaglig problemstilling. Dette arbeidet skal vise kandidatenes evne til å jobbe selvstendig og i team. Det er spesielt viktig at oppgaven ses i et helhetsperspektiv.
Bacheloroppgaven må ha minst ett faglig tyngdepunkt som er klart relatert til studieretningens emneområde. Bacheloroppgaven kan være tverrfaglig eller den kan være fordypende innenfor et avgrenset tema.
Oppgaven skal være forankret i reelle problemstillinger fra samfunns- og næringsliv eller forskning. Det innebærer at den skal knyttes til næringslivet i privat eller offentlig sektor, til forskningsaktiviteter ved institusjonen eller andre sider ved en ingeniørs arbeidsfelt.
Arbeids- og læringsformer
Gruppearbeid med veiledning.
Når det er praktisk mulig er det ønskelig at prosjektet realiseres i samarbeid med en ekstern prosjektpartner.
Kandidatene skal utføre et selvstendig arbeid, og dette skal reflekteres i omfang og form av veiledning som gis. Veiledningen i prosessen gjennomføres i de enkelte gruppene. Kandidatene er selv ansvarlige for å finne frem til, og anvende relevant informasjon og for at både resultat og fremgangsmåte i arbeidet er hensiktsmessig dokumentert. Kandidatene selv skal delta aktivt for å gi tilbakemelding til hverandre.
Vurderingsformer
Vurdering av emnet er basert på:
- Prosjektgjennomføring
- Rapportkvalitet
- Presentasjon
- Eksaminasjon av faglig forståelse
( det vil foreligge en spesifisering av hvordan vurderingskriteriene vektlegges før emnet starter)
Prosjektgjennomføringen blir vurdert på basis av på studentenes arbeid fra tildeling av prosjektoppgaven til leveringsdato for rapport. Her vil man legge fokus på elementer som arbeidsdeling, gjennomføring og referering av møter, oppfølging av fremdriftsplan, grad av selvstendighet, konflikthåndtering, forsøksplanlegging og sikkerhetstenking ved praktiske forsøk.
Bacheloroppgaven skal leveres som en teknisk rapport. Ved vurdering skal det legges vekt på oppgavens originalitet, kandidatens evne til å jobbe selvstendig og til å ha oversikt over faglig innhold relevant for bacheloroppgavens problemstilling. I hvilken grad problemet er klart beskrevet, metoder er begrunnet og anvendt, og hvordan resultatet er analysert og dokumentert skal vektlegges ved vurdering. Dette innebærer en rapportstruktur med fokus på introduksjon, metoder, resultat og diskusjon. Konklusjonens kobling til problemstillingen er viktig. Rapporten skal være ryddig og oversiktelig fremstilt. Kandidaten skal ved bruk av litteratur kunne vurdere kildens relevans og kvalitet på en kritisk måte. Alle kilder skal refereres.
Kandidatene i gruppa gir en samlet presentasjon (ca. 30 - 45 min) av oppgavens innhold. Publikum kan være tilstede under presentasjonen. Det kan åpnes for spørsmål fra salen.
Etter presentasjonen følger en muntlig individuell eksaminasjon for å kunne gjøre en vurdering av den faglige forståelsen.
Det er krav om at rapporten skal ha norsk og engelsk sammendrag. Rapporten kan i sin helhet være på engelsk.
For bacheloroppgaven gis individuelle karakterer basert på en samlet totalvurdering av arbeidet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Unni Stamland Kaasin <Unni.S.KaasinSPAMFILTER@hit.no> - 02.03.2012