Automatiseringsteknikk IA3112
Læringsutbytte
En kandidat som har fullført dette emnet, skal ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap:
- Kan beskrive oppbygning og virkemåte for automatiseringssystemer basert på tilbakekoplet regulering med PID-regulator (proporsjonal-integral-derivat), foroverkopling og logisk og sekvensiell styring.
Ferdigheter:
- Kan utforme og dokumentere strukturen for et automatiseringssystem i form av blokkdiagram og teknisk flytskjema og sekvensielt flytskjema.
- Kan simulere et automatiseringssystem.
- Kan utvikle programvaren for et PC-basert automatiseringssystem.
- Kan utføre praktiske forsøk med innstilling av regulatorer.
- Kan søke etter informasjon om automatiseringssystemer.
Generell kompetanse:
- Har innsikt i miljømessig og økonomisk nytte av automatiseringsfaget.
- Kan formidle resultater fra automatiseringsprosjekter.
- Kan samarbeide med andre studenter om automatiseringsprosjekter.
Innhold
- Systemteori for dynamiske systemer: Matematisk modellering med differensiallikninger, inkl. tilstandsrommodeller, og transferfunksjoner. Modellbasert analyse av prosessdynamikk.
- Reguleringsteknikk: Hensikten med regulering. Tilbakekoplet regulering med PID-regulator (reguleringssløyfe). Komponenter i reguleringssløyfen, inkl. industrielt automatiseringsutstyr, aktuatorer og sensorer. Faktorer som påvirker stabiliteten for en reguleringssløyfe. Stabilitetsmarginer. Regulatorinnstilling. Foroverkopling. Kaskaderegulering. Forholdsregulering. Stabiliserende regulering av prosessanlegg. Dokumentasjon av reguleringssystemer med blokkdiagram og tekniske flytskjemaer.
- Logisk og sekvensiell styring (introduksjon): Binære signaler i styring og måling. Logisk styring med funksjonsblokker og ladderdiagrammer. Sekvensiell styring realisert med sekvensielle flytskjemaer (dvs. SFC – Sequential Function Chart).
- Simulering av automatiseringssystemer
- PC-basert automatiseringssystem.
- Bruk av LabVIEW for analyse, simulering og implementering av automatiseringssystemer
Arbeids- og læringsformer
Selvstudium, forelesninger, teoriøvinger, simuleringer, prosjektarbeid, laboratoriearbeid.
Vurderingsformer
Underveisvurdering: Alle prosjekt- og laboratorieoppgavene i emnet må være gjennomført på godkjent måte for å kunne fullføre (bestå) emnet.
Sluttprøve: Skriftlig eksamen teller 100 % på sluttkarakteren når prosjekt- og laboratorieoppgavene er gjennomført på godkjent måte.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Finn Haugen <finn.haugenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Unni Stamland Kaasin - 25.03.2013