Omsorg og samfunn 981-E2A

Læringsutbytte

Kunnskap, ferdigheter og kompetanse i dette emnet innebærer at studentene:

  • Kan gjøre rede for og diskutere begrepene profesjonalitet og omsorg og har et kritisk blikk på profesjonsutøvelse overfor barn og unge
  • Har kunnskap om hvordan omsorgsansvar overfor utsatte grupper av barn og unge er betinget av forandring i samfunnet
  • Har utviklet analytiske redskaper for bedre å forstå hva omsorgsansvar overfor utsatte grupper av barn og unge i den norske velferdsstaten innebærer
  • Har utviklet en forståelse av makt, deltakelse og styring i velferdsstaten

Innhold

I dette emnet legges det vekt på at studentene skal utvikle et kritisk og tverrfaglig blikk på velferdsstatens ansvar og omsorgsutøvelse overfor utsatte grupper av barn og unge.

Emnet har et historisk utgangspunkt og tar sikte på å belyse hvordan omsorgsansvar overfor utsatte grupper av barn og unge har kommet til uttrykk i ulike historiske epoker og under ulike samfunnsforhold. Omsorgsansvaret vil bli sett i lys av ulike økonomiske, historiske, sosiale, kulturelle og politiske endringsprosesser. Det er et siktemål å vise hvordan tjenester overfor utsatte grupper har vært organisert, og hvordan dette har manifestert seg på ulike hierarkiske nivåer i den norske velferdsstaten. Studentene skal være i stand til å identifisere ulike dilemmaer det å utøve omsorgsansvar overfor utsatte grupper innenfor 1. og 2. linjetjenester innebærer. Et gjennomgående tema vil være hvordan endrede rammebetingelser i den norske velferdsstaten påvirker profesjonene, og et særlig fokus rettes mot utfordringer i samhandlingssituasjoner mellom brukere og profesjonsutøvere. I dette inngår en økt bevissthet om begrepene profesjonalitet og omsorg. Gjennom å arbeide systematisk med analytiske kategorier som makt, etnisitet, kjønn og klasse vil studentene utvikle innsikt i kompleksiteten som ligger i dagens omsorgsansvar overfor utsatte grupper innenfor velferdsstaten. Det er et mål at emnet skal skape nysgjerrighet i forhold til å utforske nye sider av omsorgsutøvelse overfor barn og unge som befinner seg i sårbare posisjoner. Hensikten er å se med nye øyne på det som har vært tatt for gitt.

Emnet inneholder følgende temaer:

  • Makt, ansvar og grenser i velferdsstaten
  • Profesjonell omsorg

Arbeids- og læringsformer

Studentene kan velge enten 981-E2A eller 981-E2B
Ved få søkere til ett av alternativene, kan det bli aktuelt å tilby bare ett av dem.

Arbeids- og læringsformer:

Det er i dette emnet lagt opp til ulike læringsarenaer og læringsformer for å øke studentenes læringsutbytte og for å skape et aktivt fagmiljø. Emnet består av både forelesninger, diskusjoner, seminarer, kollokviearbeid, tilbakemelding på oppgaver, studentpresentasjoner og individuelt arbeid. Det er lagt opp til en arbeidsmengde i dette emnet som samsvarer med at dette er et fulltidsstudium.

Alle seminarene i emnet er obligatoriske. Det er også innlevering av arbeidsoppgavene som er skissert i emneplanen. Studentene må oppfylle kravet om deltakelse på minst 75 % av de obligatoriske seminarene og alle arbeidsoppgavene må godkjennes for at studentene skal kunne gå opp til eksamen i emnet. Seminarene og arbeidsoppgavene er obligatoriske for at studentene skal utvikle den kompetansen som er nødvendig som fundament for videre masteremner og for arbeid med egen masteravhandling.

Vurderingsformer

Emnekode: 981-E2A: Omsorg og samfunn
Vurderingsform i dette emnet er en 5 timers individuell prøve under tilsyn. Det er ikke tillatt med hjelpemidler på prøven.
Oppgaven vurderes med gradert karakter (A-F).
Vurderingen gis egen emnekarakter på vitnemålet.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Hilde Larsen Damsgaard <hilde.damsgaardSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 13.03.2013