Barns utvikling, leik og læring BULL2

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten kan:

  • redegjøre for profesjonsetiske retningslinjer og krav til en profesjonell barnehagelærer
  • utvikle barnehagen og den pedagogiske virksomheten i takt med samfunnet som omgir den
  • analysere og reflektere over prosesser for danning, omsorg, leik og læring for å videreutvikle det pedagogiske arbeidet
  • redegjøre for endrings- og utviklingsprosesser og prosesser for innovasjonsarbeid i barnehagen.

Ferdigheter:

Studenten kan:

  • lede og utvikle barnehagen som lærende organisasjon
  • utvikle og stimulere barns leik, undring og allsidige utvikling
  • utvikle sin kunnskap om barn med ulike forutsetninger og behov
  • beherske veiledning, personalarbeid, samspill og samarbeidsledelse i en lærende barnehage
  • reflektere kritisk over egen pedagogisk praksis og selv justere sin yrkesutøvelse under veiledning.

Generell kompetanse:

Studenten skal:

  • kunne sikre medvirkning og utvikling av demokratisk forståelse i barnehagen
  • kunne uttrykke seg profesjonelt både i en skriftlig og muntlig form
  • kunne oppdatere sin kunnskap om nasjonalt og internasjonalt forsknings- og utviklingsarbeid med relevans for barnehagelærerprofesjonen.

Innhold

Kunnskapsområdet BULL 2 bygger videre på BULL 1 og de fire hovedområdene derfra. I tillegg innfører BULL 2 hovedområdet Den profesjonelle barnehagelærer. Alle delene i BULL 1 og BULL 2 henger sammen og bygger på hverandre.

Hovedområde 1. Introduksjon til kunnskapsområdet
Vi introduserer kunnskapsområdet og pedagogikkfaget gjennom å studere barnehagen som lærende organisasjon. Med utgangspunkt i rammeplanen diskuterer vi studentrollen, nå med fokus på den forskende student

Hovedområde 2. Barns utvikling og danning
Her setter vi særlig fokus på de minste barna i barnehagen. Men vi tar også opp tematikk knyttet til barn med spesielle forutsetninger og behov

Hovedområde 3. Barnehagens innhold og oppgaver
Området viderefører temaer som innhold, planlegging, gjennomføring, dokumentasjon fra BULL 1. Og vi går dypere ned i tematikk knyttet til leik, undring, læring, omsorg og danning.

Hovedområde 4. Pedagogisk ledelse
Innhold her er ledelse og utvikling av pedagogisk arbeid, med særlig fokus på analyse og kritisk refleksjon, utvikling og ledelse av et lærende barnehagemiljø. Vi løfter videre fram temaer knyttet til veiledning, personalarbeid, samspill og samarbeidsledelse.

Hovedområde 5. Den profesjonelle barnehagelærer
Innenfor denne delen av studiet vil vi gå dypere ned i perspektiver knyttet til profesjonskompetanse og kompetanseområder, voksenrollens betydning og ansvar. Og vi vil særlig legge vekt på den forskende barnehagelærer.

Arbeids- og læringsformer

BULL-emnet legger vekt på studentaktive arbeids- og læringsformer der studenten selv skal erfare planlegging, gjennomføring, vurdering, dokumentasjon og samspill med andre. Arbeidsformene vil variere og tilpasses de ulike temaene innenfor kunnskapsområdet. Samarbeid, forståelse for sammenhengen mellom teori og praksisfeltet, aksept for andres verdisyn og evne til å være kritisk til egne standpunkter, reflekteres i de arbeidsformer som benyttes. Praksislæring, forelesninger, diskusjoner, ekskursjoner, seminar og gruppearbeid er eksempler på arbeidsformer som vil bli benyttet.

Det er egne arbeidskrav knyttet til praksislæringen. Se merknader til praksis. Det vil bli gitt faglige oppgaver i løpet av studiet. Slike oppgaver skal presenteres som muntlige framlegg i plenum eller som faglige tekster, og vurderes som arbeidskrav i kunnskapsområdet. De oppgavene som karaktersettes og som inngår i den samlede vurderingen av emnet beskrives nedenfor under vurderingsformer og i semesterplaner. Også andre detaljer i forbindelse med organisering av emnet vil bli gitt i semesterplanene.

Deler av undervisningen er obligatorisk. Dette blir beskrevet i semesterplanen.

Vurderingsformer

Kandidaten vil bli prøvd både skriftlig og muntlig og endelig karakter i BULL 2 settes på grunnlag av:

  • Individuell skriftlig 6-timers eksamen

Det gis én gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F, hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Jorunn Halvorsen <Jorunn.HalvorsenSPAMFILTER@hit.no> - 03.01.2013