Natur, helse og bevegelse 1 NHB1
Læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten har:
- kunnskap om vanlige planter og dyr i norsk natur og samspillet i naturen
- kunnskap om den fysiske verden og om miljøutfordringer og bærekraftig utvikling
- kunnskap om menneskekroppen, barnets fysiske og motoriske utvikling, og betydningen dette har for barns læring og utvikling
- kunnskap om ulike former for leik og fysisk aktivitet, og forståelse for hvordan dette kan virke inn på barnets fysiske kapasitet, på utvikling generelt og på motorisk utvikling spesielt
- kunnskap om barns leik, læring og sosiale samspill.
Ferdigheter
Studenten kan:
- bestemme planter, dyr og andre organismer i naturen
- tilrettelegge og gjennomføre naturfaglige aktiviteter ute og inne
- planlegge, gjennomføre og evaluere bevegelsesmiljøer for barn gjennom ulike former for leik og fysisk aktivitet inne og ute til alle årstider
- utvikle barns ferdigheter i leik og fysisk aktivitet gjennom allsidige bevegelseserfaringer og opplevelser i ulike miljøer
- utføre grunnleggende og livreddende førstehjelp.
Generell kompetanse
Studenten skal:
- ha et reflektert forhold til barns undring over naturen
- kunne fremme forståelse for naturen, nærmiljøet og miljøvern gjennom uteaktiviteter og friluftsliv
- ha kompetanse om bruk av naturen og fysisk aktivitet i det pedagogiske arbeidet i barnehagen.
Innhold
Innholdet i Natur, helse og bevegelse skal gi studenten en grunnleggende kunnskap om de vanligste planter og dyr i norsk natur, og en grunnleggende økologisk forståelse. Undring over naturens mangfold, samt muligheter og utfordringer i barnehagens natur-nærmiljø blir også belyst.
Barns fysiske og motoriske utvikling og den betydning kroppsbevissthet har for generell utvikling og læring vektlegges. Leikens betydning for barns utvikling og læring er en stor del av innholdet. Tilrettelegging av aktivitetsmiljø med tanke på å gi barn med ulike forutsetninger allsidig bevegelseserfaring og positive opplevelser alene og sammen med andre i naturen tilstrebes. Kroppslig helse gjennom bevegelse, og kjennskap til menneskekroppen er også et tema. Alle studenter skal også gjennomføre et kurs i livreddende førstehjelp.
Natur, helse og bevegelse inneholder også et vinterkurs med fokus på formidling av kultur og bærekraftig utvikling. Utvikling av egne ferdigheter og tilrettelegging for variert bevegelseserfaring for barn i områder tilrettelagt for ski aktiviteter og skileik samt naturfaglige aktiviteter tilpasset vinteren.
Arbeids- og læringsformer
Studiet i NHB vil bli organisert slik at teori og praktisk arbeid utgjør en helhet. Feltstudier og praktiske oppgaver som gir erfaringer og naturopplevelser, er sentrale i faget. Undervisningen vil delvis foregå på arenaer utenfor klasserommet.
Studentene skal gjennom studiet høste erfaringer med hvordan NHB kan tilrettelegges og integreres i det daglige arbeidet i barnehagen. Praksis skal synliggjøre sammenhengen mellom teori og praksis, slik at studentene ser betydningen av teoretisk forståelse som grunnlag for arbeid med NHB i barnehagen.
Deler av undervisningen er obligatorisk. Dette blir beskrevet i semesterplanen.
Vurderingsformer
Arbeidskrav:
- Livreddende førstehjelp
- Bestått gruppeoppgaven «naturen året rundt».
- Tre dagers vinterkurs (to overnattinger)
Alle arbeidskrav må være bestått for å få karakter i emnet.
Vurdering med karakter:
- Praktisk gruppeeksamen med barn og tilhørende dokumentasjon, vektes 40 %
- Individuell 6 timers skriftlig skoleeksamen, vektes 60 %
Det gis én gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F, hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Hvert delemne og arbeidskrav må være bestått for at kunnskapsområdet skal være bestått. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Jorunn Halvorsen <Jorunn.HalvorsenSPAMFILTER@hit.no> - 03.01.2013