Kunstsosiologi, formidling og marknadsføring 2599
Læringsutbytte
Kunnskaper
Kandidaten:
- Har avansert og omfattende kunnskap om sentrale akademiske teorier og perspektiver innen fagfeltene kultursosiologi, kunstsosiologi, formidling og kulturmarkedsføring formidlet gjennom internasjonale og nasjonale forskningspublikasjoner.
- Er med utgangspunkt i de ovennevnte teorier og perspektiver i stand til å identifisere og reflektere over:Hvordan kulturinstitusjoner og andre kulturprosjekter kan tilnærme seg arbeidet med publikum, markedsføring og publikumsutvikling.
- Hva som ligger i begrepet publikumsutvikling samt muligheter og begrensninger i ulike publikumsutviklingsstrategier
- Hvordan kulturinstitusjoner fungerer som kulturformidlere og agenter for kulturdemokratisering
- Kultur og kunstsosiologi, herunder:Teorier relatert til kulturkonsum og smak
- Kulturelt entreprenørskap
- Ulike kunstnerroller
Ferdigheter
Kandidaten kan:
- kritisk analysere eksisterende teorier innen kultursosiologi, kunstsosiologi, kulturformidling og markedsføring
- anvende relevant teorier og metoder på et selvstendig grunnlag for å kunne analysere relevante problemstillinger innen kultursosiologi, kunstsoiologi, kulturformidling og markedsføring
- på et selvstendig grunnlag analysere og forholde seg kritisk til samtidens prosesser og utfordringer innen kultursosiologi, kunstsosiologi, kulturformidling og markedsføring.
Generell kompetanse
Kandidaten:
- skal kunne analysere relevante kultursosiologiske, formidlingsmessige og markedsføringsmessige prosesser.
- skal på en kritisk og selvstendig måte kunne gjennomføre prosjekter og arbeidsoppgaver i tilknyting til kulturformidling og kulturmarkedsføring.
- skal kunne formidle omfattende selvstendig arbeid om kultursosiologi, kulturformidling og kulturmarkedsføring.
- skal i en tverrfaglig sammenheng kunne kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner om tema knyttet til kultursosiologi, kulturformidling og kulturmarkedsføring.
Innhold
Pensum blir delt inn i følgende hovedkategorier:
Overgripende tema: Kultursosiologi (herunder kunstsosiologi), kulturformidling (herunder publikumsutvikling) og kulturmarkedsføring.
Emnet vil først og fremst fokusere på kunstfeltet (definert vidt) og tematisere både kunstnerisk produksjon, formidling og konsum. Kunstsosiologi-delen vil fokusere på endringsprosesser i kunstfeltet, samt analysere strukturer og prosesser i kunstproduksjon. Formidlings- og markedsføringsdelen vil gi en bred innføring i markedsføring for kulturvirksomheter og være meget anvendbart. I tillegg vil emnet fokusere på kulturkonsum, smak og smakshierarkier samt publikumsutvikling.
Arbeids- og læringsformer
Undervisningsforma i eit fordjupingsemne er seminar, med 3 timar per veke. Seminarforma føreset aktiv deltaking frå studentane i form av førebudde innlegg og deltaking i diskusjonen. Undervisninga går i vårsemesteret.
Vurderingsformer
Sluttvurdering av fordjupingsemnet skjer ved prøveforelesing på 40 - 45 minutt eller ved munnleg eksamen. Kandidatane bestemmer sjølve om dei vil prøveforelese eller ha munnleg eksamen, men dei skal prøveforelese i det eine fordjupingsemnet og ha munnleg eksamen i det andre. Oppgåva til prøveforelesinga blir oppgitt av instituttet. Kandidatane melder frå ved oppmeldinga til det einskilde emnet kva for evalueringsform dei ønskjer.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Egil Bjørnsen <egil.bjornsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Eline Flesjø - 03.11.2014