Spesialpedagogikk med vekt på språk- og kommunikasjon SPES 305
Læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten skal:
- Ha bred kunnskap om barns språk- og kommunikasjonsutvikling
- Kunne redegjøre for generelle-, spesifikke- og andre språkvansker
- Ha kunnskap om årsaker til språk- og kommunikasjonsvansker
- Ha kunnskap om hvordan språk- og kommunikasjonsvansker forebygges, avhjelpes og reduseres
- Ha kunnskap om alternativ- og supplerende kommunikasjon
Ferdigheter
Studenten skal:
- Kunne anvende kunnskap om barns språk- og kommunikasjonsutvikling og kunnskap om generelle-, spesifikke- og andre språkvansker i barnehage og skole og i samarbeid med foreldre
- Kunne gjennomføre enkle kartleggingsprøver og være en aktør i dynamisk kartlegging
- Kunne reflektere over funn i kartleggingen og planlegge tiltak
Generell kompetanse
Studenten skal kunne:
- Integrere kunnskap om læring og barns språk- og kommunikasjonsutvikling med utgangspunkt i ulike lærings- og utviklingsteorier
- Drøfte tilrettelegging i et inkluderende læringsmiljø
- Drøfte risiko- og beskyttelsesfaktorer i et individ- og interaksjonsperspektiv
- Formulere læringsmål for den spesialpedagogiske tilretteleggingen og formulere kriterier for vurderingsarbeidet
Innhold
Innholdet i denne modulen tar utgangspunkt i teorier om barns språk- og kommunikasjonsutvikling. Modulen vil vektlegge interaksjonens betydning for læring og utvikling og fokuserer på kunnskap om språk og kommunikasjonsvansker, kartleggingsmetoder, drøfting av funn i kartlegging og aktuelle tiltak som kan forebygge, avhjelpe eller redusere vansken.
Arbeids- og læringsformer
Undervisningen vil være samlings- og nettbasert og vil bestå av forelesninger, seminar og veiledning. Veiledningen vil foregå individuelt og i gruppe. Det forutsettes at studenten yter en selvstendig arbeidsinnsats gjennom selvstudium, aktiv deltakelse i gruppearbeid og i gjennomføring av arbeidskrav. Studiet er basert på teori om at læring skjer i fellesskap og gjennom studentens egen aktivitet.
Studenten skal for øvrig delta i diskusjoner på fronter. Innhold og omfang fremkommer av semesterplanen. Studenten skal også gjennomføre et skriftlig arbeidskrav i form av en casebesvarelse med veiledning i gruppe.
Fronter og Nefsis vil bli brukt som kommunikasjonsverktøy i læringsprosessen.
Vurderingsformer
Studenten vurderes på grunnlag av en 4 timers skriftlig eksamen med gradert karakter( A – F).
Deltakelse i diskusjoner må være vurdert til godkjent og casebesvarelse må være vurdert til bestått for å få karakter i faget.
All seminarvirksomhet og veiledning er obligatorisk. Obligatorisk undervisning markeres på semesterplanen. Høgskolens regler om maksimalt 20% fravær gjelder.
Krav ved digital eksamen:
- Eksamenskandidaten skal være på plass i eksamenslokalet med egen maskin klargjort for digital eksamen senest 30 minutter før eksamen starter. Dersom utstyret ikke er klargjort for digital eksamen senest 30 minutter før eksamen starter kan kandidaten miste retten til å gjennomføre eksamen. Det vil kun unntaksvis bli gitt anledning til å gjennomføre eksamen dersom kandidatens utstyr ikke oppfyller kravene til digital eksamen. Oversikt over kravene til digital eksamen finnes her: http://www.hit.no/Student/Eksamen-og-vitnemaal/Digital-eksamen
- Prøveeksamen i det digitale eksamensverktøyet er obligatorisk og må være levert for å kunne gå opp til eksamen. Dette gjelder også studenter som har fått innvilget lån av PC. Prøveeksamen skal leveres på den maskinen eksamenskandidaten vil bruke på hovedeeksamen. Kravet om å levere prøveeksamen på den maskinen som skal brukes på hovedeksamen gjelder ikke studenter som skal låne PC av høgskolen. Manglende innlevert prøveeksamen vil medføre at kandidaten blir meldt av eksamen i emnet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Carl-Magnus Nystad <Carl-Magnus.NystadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Amir Ebrahimi - 23.09.2015